Medimagazin logo

Orta miktarda süt ürünleri tip 2 diyabete karşı koruma sağlayabilir

Avrupa Diyabet Araştırmaları Derneği'nin Stockholm, İsveç'teki (19-23 Eylül) yıllık toplantısında sunulan yeni araştırma, süt ürünlerinin, özellikle az yağlı ürünlerin ve yoğurdun, tip 2 gelişme riskinin daha düşük olmasıyla ilişkili olduğunu gösteriyor
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Orta miktarda süt ürünleri tip 2 diyabete karşı koruma sağlayabilir
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - İtalyan araştırmacılar, kırmızı ve işlenmiş etin daha yüksek Tip 2 Diabet riskiyle bağlantılı olduğunu, ancak bunların yerine makul miktarda balık ve yumurtanın yenebileceğini söylüyor.

T2D'nin önlenmesine yönelik mevcut diyet kılavuzları, tam tahıllar, sebzeler, meyveler, baklagiller, zeytinyağı gibi belirli bitki bazlı gıdaların tüketilmesini tavsiye eder ve tipik olarak çoğu hayvansal ürünün tüketimini sınırlandırmayı önerir.

Bununla birlikte, tüm hayvansal protein kaynakları besinsel olarak eşit değildir. Farklı hayvansal ürünlerin Tip 2 Diabet ile nasıl ilişkilendirildiğini bilmek, kılavuzların güncellenmesine olanak tanıyarak, insanların diyabet riskini azaltmak için en iyi gıdaları seçmesini kolaylaştıracaktır.

Bunu yapmak için, Napoli Federico II Üniversitesi Klinik Tıp ve Cerrahi Departmanından Dr. Annalisa Giosuè ve meslektaşları, farklı hayvan bazlı gıdalar ve diyabet arasındaki bağlantılara ilişkin mevcut meta-analizleri gözden geçirdiler. Bu tür "incelemelerin gözden geçirilmesi", tıpta mevcut olan en yüksek kanıt düzeylerinden birini sağlar.

PubMed, Web of Science, Scopus ve Embase veritabanlarında, farklı gıdalar ve Tip 2 Diabet arasındaki ilişkiye yönelik çalışmaların doz-yanıt meta-analizleri araştırıldı.

Uygun olan 13 meta-analiz, 12 farklı hayvansal ürünün (toplam et: kırmızı et, beyaz et, işlenmiş et, balık, toplam süt; tam yağlı süt, az yağlı süt, süt, peynir) T2D geliştirme riskini artırabilir veya azaltabilir. (Kırmızı et, sığır, kuzu ve domuz eti içerirken beyaz et, tavuk ve hindi içerir. İşlenmiş et, pastırma, sosis ve şarküteri eti içerir.)

  • 100 g/gün toplam et; riskte %20
  • 100 g/gün kırmızı et; %22  
  • 50 g/gün işlenmiş et ise % 30  Tip 2 Diabet riskinde artışla ilişkiliydi.
  • Günlük 50 gr beyaz et miktarı da Tip 2 Diabet  riskinde daha küçük bir artış (% 4) ile ilişkilendirildi.

Dr. Giosuè, "Bunun birkaç olası nedeni var. Örneğin, kırmızı ve işlenmiş et, doymuş yağ asitleri, kolesterol ve hem demir gibi bileşenlerin önemli kaynaklarıdır ve hepsinin kronik düşük seviyeli inflamasyonu ve oksidatif stresi desteklediği bilinmektedir. İşlenmiş etler ayrıca diğer olumsuz etkilerin yanı sıra pankreasın insülin üreten hücrelerine zarar verebilecek nitratlar, nitritler ve sodyum içerir. Karşılaştırıldığında beyaz et, daha düşük yağ içeriğine, daha uygun bir yağ asidi profiline ve daha düşük miktarda hem demirine sahiptir." dedi.

Süt ürünleri diyabete karşı koruma sağlıyor

Süt ürünleri, hayvansal ürünlerin aksine, Tip 2 Diabete karşı koruma sağlıyor veya durumun gelişimi ile nötr bir ilişkiye sahip görünüyor.

  • Süt (200 g/gün) riskte %10 azalma ile, toplam süt ürünleri (200 g/gün) riskte %5 azalma ve az yağlı süt ürünleri (200 g/gün) %3 azalma ile ilişkilendirilmiştir. Yoğurt (100 g/gün) riskte %6 azalma ile ilişkilendirilmiştir.
  • Peynir (30 g/gün) ve tam yağlı süt (200 g/gün) Tip 2 Diabet  riski üzerinde hiçbir etkiye sahip değildi. Kanıt kalitesi orta ila düşük arasındaydı.

Dr. Giosuè, "Süt ürünleri, şekerin vücut tarafından işlenmesi olan glikoz metabolizmasını olumlu yönde etkileyebilecek besinler, vitaminler ve diğer biyoaktif bileşikler açısından zengindir. Örneğin, sütteki peynir altı suyu proteinlerinin yemekten sonra kan şekeri seviyelerinin yükselmesini modüle ettiği bilinmektedir. Probiyotiklerin ayrıca glikoz metabolizması üzerinde yararlı etkileri olduğu biliniyor, bu da düzenli yoğurt tüketiminin tip 2 diyabet riskinin azalmasıyla ilişkili olduğunu bulmamızı açıklayabilir." dedi.

Sonuçlar, az yağlı süt ürünlerinin tam yağlı süt ürünlerinden daha faydalı olduğunu öne sürse de, riskteki azalmanın küçük boyutu ve kanıtların düşük kalitesi nedeniyle bulgunun dikkatli bir şekilde ele alınması gerektiğini de ekliyor.

Günlük 100 gr balık ve günde bir yumurta da düşük kalitede kanıt ile T2D riski ile nötr ilişki gösterdi.

sut urunleri
yogurt
tip
diyabet
hayvansal urun
Yorum (4)
Lokman Hekim
(temel bilgileri hatırlayalım) tip 2 diyabetin görülme riski yüksek olanlar: ailesinde diyabetli olanlar, şişman kişiler, 4 kg’dan daha ağır bebek doğuran kadınlar, stres altında yaşayan kişilerde diyabetin görülme riski daha yüksektir. (türk diyabet vakfı).
Cevapla
Lokman Hekim
dikkat edersek tip 2 diyabet gelişmesi için burada obezite'den söz edilmektedir. hepimizin bildiği de bu yöndedir. şimdi buradan hareketle ne yersek yiyelim, vücudumuz onları yaktığı ve obeziteye neden olmadığı sürece tip 2 diyabetin gelişmediğini de biliyoruz ve buna klinik olarak da şahidiz.
Cevapla
Lokman Hekim
bunlar can sıkıntısı ve boşluktan "araştırma manyağı" olmuş, pusulayı da çoktan şaşırmışlardır. mesela: sağlıklı ve doğal beslenmenin her zaman için vazgeçilmez ögeleri olan tereyağı, kırmızı et, süt ve yumurtayı sağlığa zararlı ilan etmişler ve ne acı ki bizi de bunlara inandırmışlardır!
Cevapla
Neden, niçin, nasıl?
lütfen dikkat edelim: bunlar ete yağlı süte kafayı takmışlar ama hiç alkolden, madde kullanımından, cinsel perversiyon'lardan söz ediyorlar mı? ki bunlar insan sağlığını çok olumsuz etkileyen şeylerdir. türk tıbbı da bunların uydusu olmuştur ki çok yanlıştır. sağlıkta şiddetin bir nedeni de budur!
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir