Medimagazin logo

Öğretim üyesine ilave ücret ve özellere 2 kat ek ücret yasalaştı

"Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı"nın birinci bölümünde yer alan 8 madde kabul edildi.
Öğretim üyesine ilave ücret ve özellere 2 kat ek ücret yasalaştı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

TBMM-Kabul edilen maddelere göre, gelir tespiti yapılmaksızın genel sağlık sigortalılığı ya da bakmakla yükümlü olduğu kişi bulunmayan Türk vatandaşlarından 18 yaşını doldurmamış çocuklar, genel sağlık sigortalısı olacak. Ana ve babası olmayan Türk vatandaşlarından 18 yaşını doldurmamış çocuklar da genel sağlık sigortalısı kapsamına alınacak. Böylece 18 yaşına kadar olan herkes, şartsız olarak genel sağlık sigortalısı sayılacak.

Türkiye'de öğrenim gören yabancı uyruklu öğrenciler, ilk kayıt tarihinden itibaren 6 ay içinde talepte bulunmaları halinde genel sağlık sigortası kapsamına alınacak.

Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun hükümlerine göre, hakkında koruyucu tedbir kararı verilen kişilerden genel sağlık sigortalısı olmayan ve genel sağlık sigortalısının bakmakla yükümlü olduğu kişi kapsamına da girmeyen veya genel sağlık sigortası kapsamında olup sağlık yardımlarından yararlanamayanlar, bu hallerin devamı süresince gelir tespiti yapılmaksızın genel sağlık sigortalısı sayılacak.

Türkiye'de 1 yıldan fazla ikamet izniyle yaşayan yabancı uyrukluların genel sağlık sigortalısı olmaları zorunlu olmaktan çıkarılarak, isteğe bağlı hale getiriliyor.

İlgili kamu kuruluşlarının temsilcilerinden oluşan Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu'na, üniversite hastaneleri ile özel hastaneleri temsilen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından belirlenecek birer üye de girecek.


Vakıf üniversiteleri dahil sözleşmeli sağlık hizmeti sunucularınca, Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu'nca belirlenen sağlık hizmetleri bedeline ek olarak, genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü oldukları kişilerden sağlık hizmeti sunucularının giderleri ve ürettikleri sağlık hizmetlerinin maliyetleri, yapılan sübvansiyonlar gibi kriterler dikkate alınarak, tahsil edilecek ilave ücret tavanı bir katından iki katına çıktı. İlave ücret tavanını belirlemeye Bakanlar Kurulu yetkili olacak.

-Mesai saati dışında sağlık hizmeti sunan öğretim üyesine ilave ücret-

Üniversite hastanelerinde, kişilerin tercihiyle mesai saati dışında sağlık hizmeti sunan öğretim üyesine ilave ücret verilecek.

Özel sektörde, Türkiye'den yurtdışına götürülen sigortalılar için ödenecek primin işveren hissesinin 5 puanlık kısmına isabet eden tutar Hazine tarafından karşılanacak.

Bölgesel istihdam teşviki uygulamasının hayata geçirilmesi kapsamında Bakanlar Kurulu'na, 6 puana kadar uygulanacak indirim oranı, indirimin süresi ve sosyo-ekonomik gelişmişlik endeksine göre uygulanacak illeri belirleme yetkisi veriliyor.
 

öğretim
üyesine
ilave
ücret
ve
özellere
2
kat
ek
ücret
yasalaştı
Yorum (17)
mahmut
tam gün yasasının "crack"i çıkmıştır hayırlı olsun."Mesai mevhumu tanımadan" çalışan doktorlara mesai dışı hizmetler için ek para ödenecektir."Mesai mevhumunu eskiden beri tanıyanlara" yeni birşey yoktur.Onlar mesailerini bilsinler yeter!
0
Cevapla
Osman D
Serbest piyasa ortamında hastane yatırımını yapan yatırımcı fiyatını da kendisi belirlemeli. SGK ödeyebileceğini öder. Hasta kalanını ödemeye razı ise ne kadar ek para ödeyeceğine de karışılmamalı. Sonuçta alternatif bir sürü devlet ve üniversite hastanesi varken kimse onu özele gitmeye zorlamıyor. Sadece gelen hastaya ödeyeceği ek ücret başlangıçta açıkça belirtilmeli. Öğretim üyelerine ek ücretin ise büyük şehirlerde çalışan belirli dal hekimleri dışında tüm öğretim üyeleri için bir şey ifade edeceğini sanmıyorum. Bence pratikte çok bir anlamı yok.
0
Cevapla
ÖF
-Fark alınmayacak, -Fark %20 olacak, -Olmadı %30 olacak, -Hayır, %90 olacak... -Derken, şimdi de iki katı oldu. -Tamamen deneme yanılma yöntemi, -Ya da el yordamı ile fiyat belirleme. -Bırakın. Bu işlere hiç karışmayın.İsteyen istediği fiyatı alsın. -SGK ancak verebileceğiniz miktarı deklere etsin. -Gerisini vatandaş mı, yoksa özel sağlık sigortaları mı, kim verirse versin. -Bu yol, yol değil.
0
Cevapla
Berk
Bunlar pansuman tedbirler, yamalı bohça gibi duruyor. Adil olmak isteyorsanız, hazır Meclise sunulmuş olan hekimler için Yasa Tasarısını acilen onaylayıp kabul edin ki yıllardır devam eden haksızlık biraz olsun düzelir. Çözüm sürecine katkınız olsun..
0
Cevapla
Ahmet
sadece doçentlere değil, torba yasa içinde polise de zam hazırlığı var. sadece hekimler dışlanıyor yok sayılıyor hatta darp ediliyor bu ülkede. hekimler için meclise sunulan kanun tasarısını uyutacaklar belli ki
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir