Medimagazin logo

Obezite kemik kırığı riskini artırıyor

Fazla kilolu veya obez olmanın sağlık açısından zararları biliniyor, diğer taraftan yeni bir çalışma, obezitenin kırık kemik riskini de artırdığını gösteriyor
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Obezite kemik kırığı riskini artırıyor
Araştırmacılar, özellikle bel çevresi ile ayak bileği kırıkları arasındaki ilişkinin güçlü olduğunu ortaya koydu.
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Yeni araştırmada 2009'dan 2016'ya kadar Kanada'nın Quebec eyaletinde yaşları 40 ila 70 arasında değişen 20.000 kadın ve erkek izlendi. Ortalama 5,8 yıllık bir takip sırasında 497 kadın ve 323 erkekte kırık meydana geldi.

Kadınlarda 260 ve erkeklerde 155 olmak üzere 415 majör osteoporotik kırık (kalça, omurga, el bileği veya bacak) vardı. Kadınlarda 219, erkeklerde 134 olmak üzere 353 distal bacak kırığı (ayak bileği, ayak, incik) vardı. Kadınlarda 141 ve erkeklerde 62 olmak üzere 203 kol kırığı (bilek, önkol veya dirsek) izlendi.

Kadınlarda, daha büyük bir bel çevresi, kırık riskinin artmasıyla ilişkilendirildi. Bel çevresindeki her 5 cm lik artış için, herhangi bir bölgede kırılma riski %3, alt ekstremite distalinde kırılma riski ise %7 daha yüksekti. 

Araştırmacılar, özellikle bel çevresi ile ayak bileği kırıkları arasındaki ilişkinin güçlü olduğunu buldu.

Kadınlarda daha yüksek vücut kitle indeksi ( BMI - ağırlık ve boy bazında vücut yağının tahmini) daha yüksek bacak kırığı riski ile ilişkilendirildi.

Örneğin, BMI'si 25 olan kadınlarla karşılaştırıldığında, BMI'si 27,5 olanlarda %5 daha fazla risk vardı ve BMI'si 40 olanlarda %40 daha yüksek risk varken, BMI'si 22,5 olanlarda risk %5 daha düşüktü. 

Obezitenin neden kadınlarda daha yüksek kırık riski ile ilişkili olduğu bilinmiyor. Bununla birlikte, 4-7 Mayıs tarihleri arasında Hollanda'da düzenlenen Avrupa Obezite Kongresi'nde sunulan çalışmanın yazarlarına göre, kırıkların çoğu obez kişilerde daha sık görülen düşmelerden kaynaklandığı tahmin ediliyor.

obezite
kemik kırığı
fazla kilo
kırık riski
bacak kırığı riski
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir