Medimagazin logo

Nöbet meselesi! Bakanlık söyler hastane bildiğini yapar!

Kaynak: MEDİMAGAZİN
Nöbet meselesi! Bakanlık söyler hastane bildiğini yapar!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Ankara Atatürk Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi EAH’da göğüs hastalıkları olarak hastanemizde toplam 13 (tbc servisleri hariç) ayrı klinikve her klinikte ortalama 20-25 yatak bulunmaktadır. Göğüs hastalıkları olarak toplam 22 adet asistan bulunmakta (gebe+süt izni+ dış rotasyondakiler dahil) ve bunlardan halen 16’sı aktif çalışmaktadır (dış rotasyonda bulunan asistanlar dahil.) Hastanemizde 6 ayrı nöbet bölgesi bulunmakta ve aşağıdaki gibi nöbetçi  dağılımı mevcuttur:

 

Merkez 1 (3 servis): 1 uzman dr

Merkez 2 (7 servis):1 asistan dr

Merkez 3 (5 servis):1 asistan dr

Yoğun bakım:1 asistan dr

Acil servis: 2 asistan dr + 1 uzman dr

D blok (tbc servis): 1 uzman dr

 

Temmuz ayı itibari ile dış rotasyonda olup ta iki ayrı hastanede çalışmak zorunda kalan arkadaşlarımızın da nöbet tutması ile nöbet sayımız 10 olmuştur. Bu sayı kasım ayında nisan 2013 TUS’u ile gelecek(?) 2 arkadaşla birlikte nöbet sayımız 12-13, Aralık ayında 14-15, Ocak ayı itibari (asistan sayımız  10-11 e kadar düşecek) ile 15-16 olmaktadır.

 

15 Nisan 2011 tarihli Sağlık Bakanlığı, Uzmanlık Öğrencisi Eğitim ve Çalışması Konulu Genelgenin “Asistanlara blok şeklinde veya günaşırı nöbet tutturulmayacak, nöbet programları, hasta ve çalışan güvenliğini sağlayacak şekilde düzenlenecektir” şeklindeki maddesine göre şimdiye kadar hasta ve çalışan güvenliğini sağlayacak şekilde düzenlenmediği gibi bu ay itibari ile gün aşırı nöbet tutturulamaz kısmı da ihlal edilmiş olacak.

 

Hastanemizin krokisi itibari ile bir nöbet bölgesinin 7 ayrı kliniği kapsadığı, bunların 5 ayrı katta bulunduğu göz önüne alınırsa, sağlık hizmeti vermek değil sağlıklı kalabilmek ne kadar mümkün olabilecek üzerinde tartışılması gereken bir konudur.

......

nöbet
meselesi!
bakanlık
söyler
hastane
bildiğini
yapar!
Yorum (11)
Zakir
Bizim Devlet hastanemizde de Hem Dahiliye branş nöbeti Hem dahiliye havuz nöbeti tutulmaktadır.Zaten kardiolog ve nörologların sayısı az olduğu için ayda 7-8 icab nöbeti varken bu şekilde havuz nöbeti icad etmek genelgelere ve yasalara uygunmudur.Vicdansızlık değil mi bu?
0
Cevapla
postenflamatuar
Her şehire bir tane tüm branşlarda 7/24, 3 vardiya şeklinde tüm uzmanlık dallarında acil hizmetin verildiği acil birimlerinin olduğu dev hastaneler kurulmalıdır. adana, izmir, istanbul gibim yerlerde de her 600-700 bin milyon nüfus için uygun lokalizasyonlarda ekstra birer acil hastene birimleri açılabilir. 10 km-150 km gibi uzaklıklardan bu acil birimlere hasta sevkini yapabilecek tam teşeküllü yüksek standartlarda personel ve malzeme ile çalışan 112 ambulansları olmalı. bunların sayısı arttırılmalı ve şu ankine benzer bir merkezden idare edilmelidir. Aile hekimleri de her ilçe merkezinde enjeksiyon, pansuman yapılabilecek ve eğer yönetemeyecekleri bir durum varsa 112 ambulansı gelene kadar hastayı gözleme alacak aile hekimi birimlerinde veya 112 istasyonlarının içinde görevlendirilir. Bayburt, şırnak, nevşehir, aydın gibi nüfusu 1 milyonun altındaki illere bu hastanelrden 1 adet yeter. Acil problemi kalmaz. Acillerde ne hasta mağdur olur ve ne de en önemlisi doktor. İşte bu tür önerileri hayata geçirmemizi sağlayacak paravan meslek örgütümüz TTB ne yazıkki hükümeti devirmekle, taksimi arşınlamakla meşgul olduğundan elimiz kolumuz bağlı kalıyor. TTB yi eleştirmeyin gel önerini yap, yönetimi değiştirmeye çalış diyen Mücahit bey gibi TTB destekçilerine işte önerilerimden biri. Ancak algıları ve radarları siyasete ayarlı ttb bizi duymaz ve görmez. İlk ve 1. önerimiz TTB nin siyaseti bırakıp kendi işine bakmasıdır. Gerisi ancak bu birinci şartttan sonra anlam kazanır.
0
Cevapla
murat y
Allah orada calisanlara yardimci olsun.
0
Cevapla
aydin sinal
Avrupa insan haklari mahkemesinin verdigi karar:hastahane hekimlerinin haftalik calisma süreleri 48 saat ile sinirli,yalniz acil durumlarda,eleman eksikliginde en fazla 60 saatle sinirli.tabiki fazla mesai ücreti verilecek.hastahanedeki yatili nöbet sayisi aylik 6,doktorun istegiyle 8 olabilir,her 24 saat nöbet sonu,24 saat dinlenme mecburi.nöbet parasi gece nöbetlerindeki hastahanenin calisma durumu ile degisir.uzmanlarin tutugu telefon nöbetleri telefon edildigi anla baslar,isini bitirip hastahaneden ayrildigi andan yarim saat sonrasina kadar devam eder ve 8 saat dinlenme süresi isterse alir.tabiki dinlenme süresinde nöbet geliri yok.zaten 4 euro saat ücreti.Bunlari kütüphanemdeki tip mecmuasindan derledim,yanlis eksik olur ama ana hatlari böyle belki isinize yarar
0
Cevapla
ccsurgery
Uzman doktor sayısını yazmamışsınız, muhtemelen toplam 40 ın üzerindedir, uzmanlara ayda 2 veya 3 nöbet yazılır,hiçbir sorun kalmaz. İdare her zaman asistanı en sonuna kadar zorlar sorun çıkarsa uzmanlara yönelir. Tüm asistanlar olarak sağlık bakanlığı genelgesi dışına çıkacak hiçbir nöbet listesini kabul etmeyeceğinizi idareye bildirin, şimdiden doğmamış bebeğe don biçmeyin bence.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir