Neutec Celtis TÜS Grubu tarafından, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı’ndan Prof. Dr. Necla Özer’in bilgi ve deneyimlerini paylaştığı “Kalp Yetersizliğinde MRA’ların Yaşam Üzerine Etkileri” konulu bir toplantı düzenlendi. Kardiyoloji Ana Blim Dalı’ndan birçok hekimin katıldığı toplantıda güncel kalp yetersizliği kılavuzlarından bilgiler verildi.
Toplantıda konuşan Prof. Dr. Necla Özer Amerika’da yapılan ve Am Heart J’de 2011’de yayınlanan bir araştırmaya göre; mineralokortikoid reseptör antagonistine uygun hastaların sadece yüzde 36.1’inin tedavi aldığını, uygun hastaların tamamına mineralokortikoid reseptör antagonisti başlanması durumunda 21 bin 407 yaşamın korunabileceğini söyledi.
Özer ,“Bu nedenle aldosteron reseptör antagonistleri NYHA Klas II-IV semptomları olan SVEF<yüzde 40 altındaki hastalarda kontrendikasyon yoksa morbidite ve mortaliteyi azaltmak için başlanmalıdır” dedi.
Yeni nesil tedaviler ile aldosteron reseptör antagonistlerinde sıkça karşlaşılan jinekomasti yan etkisinin çok nadir görüldüğünü bilimsel kanıtlar ile anlatan Prof. Dr. Necla Özer “Yeni nesil tedaviler kardiyovasküler ölümlerde yüzde 24, kalp yetmezliği ile ilişkili hastaneye yatışlarda yüzde 42 azalma sağlamıştır” diye vurguladı.
“Kardiyovasküler riski yüksek hiperkolesterolemili hastalarda tedavinin olmazsa olmazı statinler”
İstanbul Üniversitesi Kardiyoloji Enstitüsü’nden Prof.Dr. Vedat Sansoy ve Şişli Etfal ve Okmeydanı Eğitim Araştırma Hastanelerinden birçok uzman ve asistan hekimin de katıldığı toplantıda ise son kılavuzların ışığında dislipidemi tedavisi aktarıldı.
Toplantıda konuşan Prof. Dr. Vedat Sansoy statinlerin kardiyovasküler riski yüksek hiperkolesterolemili hastalarda tedavinin olmazsa olmazı olduğunu, statinlerin yer aldığı kombinasyon tedavilerinin de uygun hastalarda kullanılabileceğini vurguladı.
Son zamanlarda gelen hastaların basında yer alan haberlerden olumsuz etkilendiğini belirten katılımcılar, hastaların tedavilerini yarıda bıraktığını gözlemlediklerini ve bu konuda çözüm yolu aradıklarını dile getirdi.
“Statinle kombinasyonda ilk tercih ezetimib”
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Meral Kayıkçıoğlu “Güncel Dislipidemi Tedavisi” konulu bir toplantı düzenledi. Toplantıda konuşan Prof. Dr. Meral Kayıkçıoğlu, Kasım ayında yayınlanan 2013 ACC/AHA Erişkinlerde aterosklerotik riski düşürmek için Kan Kolesterol Tedavi Kılavuzunun yeni yaklaşımından bahsetti.
Yeni kılavuzun Randomize kontrollü çalışmalar ışığında LDL düzeyi yerine aterosklerotik kardiyovasküler hastalık (ASKVH) riskini, tedavi hedefi olarak benimsediğini anlattı.
Bu yaklaşımın özellikle LDL düzeyleri düşen hastalarda gereksiz ilaç kesilmelerini engelleyebileceğini belirtti.
Yeni kılavuzda LDL düzeyi > 190 mg/dl olan hastalara dikkat çekildiğini, bu hastaların genellikle ailesel hiperkolesterolemi hastaları olduğunu ve bu hastalarda ASKVH risk düzeyi belirlemeye gerek olmadan doğrudan yüksek yoğunluklu statin başlanmasının önerildiğini söyledi.
Bu hasta grubunda, statinle kombinasyonda ilk tercihin ezetimib olarak gösterildiğini belirtti. Kayıkçıoğlu, sadece bu hasta grubunda değil yüksek doz statin kullanması gereken ancak yan etkiler nedeniyle hedeflenen dozlara çıkılamayan olgularda da tedaviye ezetimib eklenmesinin etkin kolesterol düşüşü sağladığını vurguladı.
Statin ve ezetimib kombinasyonunu etkin ve güvenilir bir alternatif olarak tercih ettiğini belirtti. Tedavilerini yarıda bırakan hastalar konusunda sorun yaşadıklarını belirten katılımcılar, bu konuda çözüm yolu aradıklarını ama bulamadıklarını söylediler.
“Ezetimib/Atorvastatin kombinasyonun geleceği çok açıktır”
Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden Prof.Dr. Ali Metin Esen’in moderatörlüğünde, Doç.Dr. Cevat Kırma’nın sunumu ile, “Hiperkolesterolemi’de Kombinasyon Tedavisinin Yeri ve Önemi” konulu toplantı düzenlendi. Kardiyoloji ve Kalp Damar Bölümlerinden birçok hekimin de katıldığı toplantıda son kılavuzlar ışığında dislipidemi tedavisi anlatıldı.
Doç.Dr. Cevat Kırma “Statin dozunu arttırmak (iki katına ya da yüksek doza) yerine tedaviye ezetimib eklenmesinin hem kolestrolü hem de hsCRP’yi daha fazla düşürmekte ve yan etkiden korunulmaktadır”diye konuştu.
Toplantının mederatörlüğünü üstlenen Prof.Dr. Ali Metin Esen “Ezetimib/Atorvastatin kombinasyonun geleceği çok açıktır. IMPROVE-IT çalışması sonuçlandığında kombinasyon tedavisi klavuzdaki yerini kuvvetlendirecek ve Class1 endikasyona çıkacaktır” diye vurguladı.