Medimagazin logo

'Ne kadar ilkel otomobil kullanırsak o kadar sağlıklı'

Acıbadem Kayseri Hastanesi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Abdullah Büyükçelik, çevresel faktörlerin kanseri tetiklediğini belirterek, "Kullandığımız otomobiller ne kadar donanımlıysa o kadar çok elektromanyetik radyasyon içeriyor. Bunun zararını şu an için çok iyi bilmiyoruz ancak ne kadar ilkel bir otomobil kullanırsak o kadar sağlıklı" dedi.
'Ne kadar ilkel otomobil kullanırsak o kadar sağlıklı'
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Büyükçelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fiziksel aktivitenin kanserden korunmada önemli olduğunu, bu aktivitenin düşmesinin obeziteyi artırdığını, obezitenin insülin direncine etki ettiğini, bunun sonucu olarak da diyabetin, hipertansiyonun ve beraberinde kanserin geliştiğini söyledi.

Kanserin çevresel faktörleri arasında yer alan radyasyonun hastalığa etkisine dikkati çeken Büyükçelik, özellikle cep telefonunun beyindeki bazı tümörleri arttırdığının belirlendiğini, elektromanyetik radyasyonun diğer hücrelere ne kadar zarar verdiğinin tam olarak bilinmediğini ifade etti.

Büyükçelik, insanların cep telefonunun yanı sıra mikrodalga fırın, kablosuz internet, bilgisayar gibi pek çok radyasyon yayan eşyayla iç içe yaşadığını belirtti.

Hastalıkların oluşmasındaki nedenlerin zaman içinde anlaşıldığını ifade eden Büyükçelik, şunları kaydetti:

"Bir zamanlar alüminyum yaygın kullanılıyordu, zararı bilinmiyordu. Yıllar sonra alüminyumun Alzheimer'a neden olduğu ortaya çıktı. Kullandığımız maddelerin zararları ancak bir jenerasyon tamamlandıktan sonra ortaya çıkıyor. Evlerimizde, ofislerimizde elektromanyetik radyasyon içeren pek çok eşyayla iç içeyiz. Beş kişilik bir ailede neredeyse herkesin elinde cep telefonu var. Kullandığımız otomobiller de ne kadar donanımlıysa o kadar çok elektromanyetik radyasyon içeriyor. Bunun zararını şu an için çok iyi bilmiyoruz ancak ne kadar ilkel bir otomobil kullanırsak o kadar sağlıklı."

- D vitamini eksikliğine dikkat

Prof. Dr. Büyükçelik, bazı kanser türlerinde D vitamini eksikliğinin de önemli etkisi olduğunu vurguladı. D vitamininin güneşten sağlandığını anımsatan Büyükçelik, "Yapılan araştırmalarda görüyoruz ki güneş ışığından yararlanmamak pek çok kanser türüyle ilişkili" dedi.

Toplumu D vitamininin önemi açısından uyarmak gerektiğini belirten Büyükçelik, "Ofislerde çalışanların D vitaminininden yeterince yararlanamadığını görüyoruz. Akciğer adeno kanseri, prostat, kalın bağırsak, meme kanseri gibi kanser türlerinin D vitamini eksikliği olan kişilerde görülme olasılığı daha fazla. Günlük 15-20 dakika güneşe maruz kalmak lazım. Güneş ışığı hem kanserojen hem anti kanserojen. Bu nedenle dengeyi iyi tutturmak lazım, tabii ki güneş ışınlarının yoğun olduğu dönemde almak tehlikeli" diye konuştu.

D vitamininin kemik erimesinden koruduğuna dikkati çeken Büyükçelik, "Hafta sonları artık insanlar 'hadi gezmeye gidelim' diyor ancak kırlar, parklar, bahçeler yerine alışveriş merkezlerine gidiliyor. Güneş ışığı yani D vitamini, kemik erimesine karşı koruyucu etki içeriyor. Hücrenin farklılaşmasında, iyi yönde diferansiye (farklılaşma) olmasında önemli role sahip. Eksik olunca hücrenin başkalaşması hızlanabiliyor" ifadelerini kullandı.

'ne
kadar
ilkel
otomobil
kullanırsak
o
kadar
sağlıklı'
Yorum (7)
ALPER
MESLEKTAŞIMA SORUYORUM; SENİN KULLANDIĞIN ARAÇ VE MODELİ NEDİR??
0
Cevapla
ali veli
kendisini bu açıklamalardan dolayı tebrik ediyorum. ama herkesin bu konuya duyarlılık göstermesi gerkiyor. mümkün olduğu kadar az radyasyonla işler halledilmeli. yoksa gelecek nesillerin ne olacağı belli değil.
0
Cevapla
yorumcu
oldu mu şimdi sayın meslekdaşım? en donanımlı arabaya binemezsek "doktor" olduğumuzun ne kıymeti kalıyor?
0
Cevapla
Erdinç K.
Günümüz koşullarında trafikte ilkel otomobil kullanmak sanırım azraille beraber seyahat etmek demektir. Değerli hocama hatırlatmak istedim!
0
Cevapla
Mücahit Altuntaş
Vah vah , vah vah.. Dünyanın en pahalı petrolünü tüketerek , yeteri toplu taşıma alt yapısı olmayan ülkemizde sabah bir ton bir buçuk ton kütleyle işe gedip geliyoruz.Vah vah demek durumundayım. Çok medeni , pek sağlıklıyız. D vitamini=açık hava her bakımdan sağlıklı.Güneş girmeyen eve doktor girer son yıllarda güneş değmeyen insana D-vit ampul değer biçiminde ticarileşti.Piyasada D vit kalmadı.Yeni trendimiz sağlıklı olmak için D vitamini !Ama her gün 15-30 dakika dışarı çıkma yad çıkmama lüksümüzü sorgulayamıyoruz. Arabayı , trafiği ve oradaki zaman ve enerji kayıplarını değil arabadaki elektronik ortamı kalibre ediyoruz.Vah vah hallerimiz. Kanserden korunmak için hareket etmeye karar verdik.Peki yeteri kadar zamanımız , bu ihtiyacı karşılayacak park ve açık alan , yürüyecek kaldırım ve halimiz var mı ?İzmir Tabip Odasının açıklamasına göre sağlık çalışanı performans sisteminden dolayı tatile gidemiyor. Taksimde azıcık yeşil alan için geliştirilen muhalefete ise Gezi olayında yaşadığımız sekiz insanımızın ölümü , mis gibi tonlarca biber gazı tenefüsü ,4 bin 900 eylemci “şüpheli” gözaltı, 600’den fazla polisin, 4 bine yakın eylemcinin yaralandığı siyasal hezeyana dönebiliyor !Sosyal ve fiziksel travma. Spor yapmak için bile yalnızca spor salonlarına gitmeyi sıradan hale getirdik.Spor ayakkabısı açık alan temiz havada yürüyüş yerine kapalı dört duvarlarda yıllık üyelik ücretlerini bayılıp , çoğu zaman o paranın karşılığını bile veremiyoruz. Daha ilginci ,hekimi ve sağlık çalışanı bile çalıştığı , zamanının büyük kısmını geçirdiği ortamın , estetik , ergonomik , sağlık hallerini ihmal edebiliyor. Hekim idaresi altında çalışan hekimin ve sağlık çalışanı yaptığı işin "nitelikli zamanda nitelikli ortamda nitelikli iş " bağıntılarını ihmal ediyor. İş yerinde ,arabada , evde , gereksiz elektronik , mekanik , kimyasal ve bilgi kirliliği yaşıyoruz.Gündelik sağlık hallerimiz. Ambulans kazalarındaki ambulanslık hallere düşme sıklığımız bile bize soru sordurmuyor !Ambulansla giderken sık sık ambulanslık oluyoruz. Ambulans çalışanı olmak en riskli işlerden biri oluveriyor.Trafiği açsın ve daha çok ceza yazalım diye kamera taktırıyoruz. Acil servis çalışanı acillik oluveriyor.Zaten stresli olan çalışma ortamı şiddet ve çatışma kültürü haline dönüşüveriyor. Nede olsa sağlıkta dönüşüm sistemimiz var ! On yılda sağlık ortamında istihdamı hesap etmeden iş yükünü üç kat artırabiliyoruz. En eğitimli olanımız Sağlık sorgulamasında "'Ne kadar ilkel otomobil kullanırsak o kadar sağlıklı'eşiğini aşamıyoruz. Hangi sağlık ortamı Hangi sağlık sistemi Hangi iş Hangi şehir Hangi bakış açısı Vah vah , vah vah
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir