Medimagazin logo

Nakilde "rekabet" tartışması

Hacettepe Üniversitesi'nde çift kol ve bacak nakli yapılan ve dün gece vefat eden Şevket Çavdar hastaneler arası rekabet kurbanı mı oldu?
Kaynak: VATAN GAZETSİ
Nakilde "rekabet" tartışması
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

 Ankara'da Hacettepe Üniversitesi'nde çift kol, çift bacak nakli yapılan Şevket Çavdar saat 19.20'de hayatını kaybetti. Hacettepe Üniversitesi (HÜ), iki kol ve iki bacak nakli yapılan Şevket Çavdar'ın yaşamını yitirdiğini bildirdi.

Üniversiteden yapılan yazılı açıklamada, 24 Şubat'ta sabah saatlerinde kol ve bacak nakli yapılan Çavdar'ın nakil sürecine ilişkin bilgilere yer verildi. Açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Hastamızda gelişen metabolik dengesizlik maalesef hastamızın yaşamını ciddi düzeyde etkileyecek duruma gelmiş, alınan tüm önlemler ve uygulanan yoğun tedavi yaklaşımlarına rağmen hastamız 27.02.2012 tarihinde saat 19.20'de kaybedilmiştir. Yaklaşık 90 saate varan süreyle 200'e yakın doktor ve sağlık personelinin insanüstü bir çaba göstermesine karşın hastamızı kaybetmenin derin üzüntüsünü duymaktayız.

Bu süreçte, hastamıza dokularını bağışlayan verici ailesine minnettarlığımızı bildirirken, kan bağışlarıyla destek veren halkımıza ve bu zorlu süreçte yanımızda olan Sağlık Bakanlığı'na müteşekkiriz. Hastamıza Allah'tan rahmet, yakınlarına sabır ve baş sağlığı diliyoruz.”

Açıklamada ayrıca yüz nakli gerçekleştirilen Cengiz Gül'ün sorunsuz olarak izlenmeye devam ettiği bildirildi.

REKABET SONUCU MU?

Tüm bu olumsuzlukların yanında ortaya atılan bir iddia ise gündeme bomba gibi düştü. Sabah Gazetesi'nde yer alan İddiaya göre Akdeniz Üniversitesi'nde ilk yüz naklini gerçekleştiren Prof. Dr. Ömer Özkan ile Hacettepe Üniversitesi'nde Doç. Dr. Serdar Nasır'ın üniversite yıllarından başlayan akademik yarışı, yüz ve uzuv nakillerinde bir hırsa dönüştü. Mezun olduğu Hacettepe Üniversitesi'nde iddialara göre "elitist" grupta olmadığı için dışlanarak ayrılan Prof. Dr. Ömer Özkan ile Doç. Dr. Serdar Nasır'ın Hacettepe'de uzmanlık dönemlerinde başlayan rekabet, Türkiye'de ilk yüz naklini kim yapacak yarışına dönüştü. Hacettepe'den ayrılan bir hocanın Akdeniz Üniversitesi'nde Türkiye'nin ilk yüz naklini yapmasının ardından Hacettepe Üniversitesi ikinci nakil için kolları sıvadı. "Ömer, Türkiye'de ilk yüz naklini gerçekleştirirse biz de dünyada ilk dörtlü uzuv naklini gerçekleştiririz" şeklinde bir hırsa dönüştü.

İMALI AÇIKLAMALAR...

Akdeniz Üniversitesi'nde başlayan nakil sürecinin ardından iki hocanın medya üzerinden birbirlerine dönük imalı açıklamaları da rekabeti gün yüzüne çıkardı. Hacettepe'de gerçekleşen nakillerin ardından medyanın karşısına çıkan Doç. Dr. Nasır, meslektaşı Prof. Dr. Özkan'a gönderme yaparak, "Ben burada One man show yapmıyorum, bizimki ekip işi" demişti. Prof. Dr. Özkan ise, Hacettepe'de yüz nakli yapılan Cengiz Gül'ün basına yansıyan ameliyattan önceki fotoğraflarına bakarak yaptığı yorumda "Eğer bu fotoğrafa göre hasta seçilmiş ise devletin imkânları boşuna kullanılmış demektir" diyerek, Hacettepe'de yapılan ameliyatla ilgili eleştirilerini dile getirmişti.

'RİSKLİ AMELİYATLAR'

Akademik çevrelerdeki dillendirilen iddialara göre; 2006'da doçent olduktan sonra Japonya, Tayvan ve Almanya'da mikrocerrahi eğitimler alan Prof. Özkan, Hacettepe'de aynı branşta yaşanan akademik baskılar nedeniyle ayrılarak Akdeniz Üniversitesi'ne gitti. Türkiye'nin ikinci yüz nakli ameliyatını gerçekleştiren Doç. Dr. Serdar Nasır ise, kendisinden 6 ay daha kıdemli olan Prof. Ömer Özkan gibi Hacettepe Üniversitesi'ndeki uzmanlığını bazı baskılar sonucu bırakmak zorunda kaldı. Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi'ne giden Nasır, Amerika Cleveland Clinic'teki mikrocerrahi eğitimi sonrası Hacettepe Üniversitesi'ne tekrar çağrıldı. Akademik çevrelerde, bölümdeki baskılar nedeniyle Doç. Dr. Nasır'ın çok riskli ameliyatları kabul etmek zorunda kaldığı konuşuluyor.

Saldırı iddiası

Çavdar’ın cenazesi dün saat 22.30 sıralarında hastanenin morg yerine tıbbi atık ünitesinden çıkartıldı. Acılı ailenin operasyonu yapan ekibe saldırdığı iddia edildi. Özel güvenlik görevlilerinin engellediği aile, cenaze çıkartılırken görüntüleyen gazetecilere de saldırdı. Cenaze, Nevşehir’e götürüldü.

Çavdar’ın organlarının alınmasının ardından operasyonu gerçekleştiren ekiple, hastanede görevli kardiyologlar arasında Çavdar’ın hayatta kalmasının “mucize olduğu” yönünde tartışma yaşandığı da iddia edildi. Buna karşılık, çift kol naklinin önerildiği Çavdar’ın bütün uzuvların naklinde kendisinin ısrarcı olduğu iddiaları da ortaya atıldı. Çavdar ve ailesinden olumsuz durumlara karşı tüm yasal imzaların alındığı buna rağmen adli ve idari soruşturma başlatılacağı öne sürüldü.

TWITTER'DE TEPKİ YAĞDI

Bu gelişmeye twitter'da da yoğun ilgi vardı. Birbiri ardına tweet atan kullanıcılar, hastane yönetimini topa tuttu. İşte onlardan bazıları:

* Hacettepe üniversitesinin akdeniz üniversitesi ile yaptığı nakil yarışında 1 insan hayatını kaybetti.. (Taha GOZUM)

* Nakil konusunda hastahaneler yarisir durumda el classico cekismesini gecer kobaylar sadece piyondur ... (erdal çiftçi)

* Tıptaki nakil haberlerini henüz süreç tamamlanmadan medyaya yayarsanız, olumsuz sonuçlarında umutsuzluk daha da büyür. (Tarık Tufan)

* Hacettepe millete gösteriş yapıcaz diye adama aynı anda 2 kol 2 bacak nakil ettiler canından ettiler..Allah rahmet eylesin Şevket Çavdar (gülnisa meydancı)

* Hacettepenin herkes nakil yapıyor bizde yapalım bağri artisliği sonucunda cahilce yaşamını yitirdi!mekanı cennet olsun... (Şevket Çavdar)

‏* Yemin ederim şu nakil hastasının ölümü "pisi pisine" ölüm, yemin ederim... İnsan hayatıyla şov yapmak gibi bir şey... (Sinan Yuce)

* Medyatik nakil mevzusunda da olan gariban şevket'e mi oldu şimdi? bu nasıl iş. (M. Emir Eren)

* Şevket çavdar ölmüş.basının karşısına nakil ameliyatından sonra geçtikleri gibi tam kadro geçip hesap verecekler mi acaba? (Sadi Celil Cengiz)
 

nakilde
"rekabet"
tartışması
Yorum (5)
Ali demir
Maalesef artık olay rekabet şekline dönüştü.Olayın daha korkuncu nasıl bir hırstırkı dün hacettepede 200 kişi yanlış yanlış duymadınız bu kadar doktor, personel hastayı yaşatmaya çalışmış.Bir anda bu kadar fazla sayıda nakile ne gerek var.Bence verdikleri ruhsatları hemen iptal edip,doğru düzgün etik kurul oluşturulmalı.bu tip ameliyatlar kontrol altında yapılmalı,ŞOV amaçlı yapılmamalı.
0
Cevapla
ali hasan
Hasta istedi diye 4 uzuv nakli yapan team resmen adamı kobay olarak kullanmıştır. Operasyon resmi izin sınırlarının dışında gerçekleşmiştir. Gerekli cezalar verilmelidir.
0
Cevapla
ky
DÜNYA VE OLİMPİYAT ŞAMPİYONU OLDUK Kalp, akciğer, yüz nakilleri ve bunların son derece pahalı takip ve tedavileri, kullanılan pahalı cihaz ve ilaçları… Anlaşılan o ki bundan sonra milyarlarca lirayı da bu işler için harcamaya devam edeceğiz. Hastalıkları önlemek daha kolay, ucuz ve mantıklı olmasına rağmen, hasta olmaya ve sonra da tedavi olmak için her zorluğu yaşamaya devam edeceğiz, yeter ki reklam olsun. SGK’yı çökertecek bu zeka ve girişimler karşısında saygıyla eğiliyoruz. Dünya Sağlık Örgütü, Harvard Halk Sağlığı Fakültesi araştırmasına göre, 5 kronik hastalık olan kanser, şeker, ruhsal bozukluklar, kalp ve solunum rahatsızlıklarının kişi başına yıllık 1,2 dolar (2 TL) harcanarak önemli oranda önlenebileceğini açıkladı. Örgüt, özellikle fakir ülkelerin küçük miktarlarda yapacağı sağlık harcamaları sayesinde, sağlık sistemlerinin iflas etmesinin de önüne geçilebileceğini bildirdi. En zengin ülkeler bile hastalıkların önlenmesi konusunda ciddi araştırmalar yaparken biz ne yapıyoruz? Hepatit B – C taşıyıcı sayısı 6 milyon olmuş, KOAH sayısı 6 milyon olmuş, kalp, şeker hastalığı ve hipertansiyon patlama yapmış kimin umurunda. Kalp damar hastalıkları, diyabet, hipertansiyon, böbrek yetmezliği, kanser… Dünya ve olimpiyat şampiyonu olduk, haberiniz var mı? Madalyaları kim aldı bilmiyoruz. Medya bu konuda ne diyor? Yoksa bu gerçekler reyting yapmıyor mu? Pahalı girişimler peşinden koşmak yerine, çok küçük bir harcamayla hastalıkları önlemenin daha ucuz, mantıklı ve kolay olduğunu ne zaman idrak edeceğiz? Bu ülkenin aydın ve bilim adamları ne düşünüyor? Bu konu çok mu önemsiz? Taştan ses geliyor, kimseden ses gelmiyor. Sağlıklı bir toplum yaratmak yerine bu rüzgara kapılan SGK’ya başarılar diliyoruz. Fiyatı 400 bin Euro’yu bulan yapay kalp cihazını da SGK’nın ödeyeceğini iftiharla sunalım. SGK’nın son 30 yıllık açığının Türkiye borcunu geçtiğini birileri açıklasa da kendimize gelsek. Ayranımız yok içmeye… Sansasyonel işlerin peşinde koşmaya devam edİyoruz. http://www.haber7.com/haber/20101009/Sosyal-gvenlik-a-d-borcu-geti.php http://www.zaman.com.tr/haber.dohaberno=1180238&title=400-bin-euroluk-yapay-kalbin-bedelini-artik-devlet-odeyecek http://www.medimagazin.com.tr/ana-sayfa/dis-haberler/tr-hastalklarn-maliyeti-47-trilyon-dolar-bulacak-1-76-37482.html
0
Cevapla
baran ince
rekabetin olmadığı yer yokkı.sanki yeniymiş gibi lanse ediliyor.ayak oyunlarını iyi oynar iyi çanta taşırsanız he hele perifer üniv.de iseniz hele salakda değilseniz kariyer sahibi oluyorsunuz.ha olay asıl ondan sonra başlıyor.en iyiler kazanıyor sıradanlar ise top topluyorr
0
Cevapla
Frankie Bellevan
bu operasyon dünyada bir ilk olarak başarılı bir şekilde gerçekleşseydi de,elbette gereklilik konusunda tartışılabilecek yönleri olabilirdi.ama yukarıdaki twitter mesajcılarının yorumu yine aynı olurmuydu?eleştirirken dahi hiç değilse bu insanlardan farkımız olmalı.twitter da bu tarz eleştiri yapanların hergün bize problem çıkaran insan gruplarından olduklarını da asla unutmayalım.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir