Medimagazin logo

Multipl miyelomu durdurmak: Kanser tedavisinde yeni bir hedef ortaya çıkıyor

Yeni bir araştırma, multipl miyelom (MM) için potansiyel yeni bir tedaviyi ortaya çıkarıyor. MM'nin büyümesine yardımcı olan bir enzim olan miyeloperoksidazı (MPO) hedef alan bu yaklaşım, klinik öncesi modellerde tedavi etkinliğini artırmak ve kanserin ilerlemesini önlemek için umut vaat ediyor
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Multipl miyelomu durdurmak: Kanser tedavisinde yeni bir hedef ortaya çıkıyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Kemik iliğinde kontrolsüz plazma hücresi büyümesiyle belirgin ciddi bir kanser olan multipl miyelom, hastaların yalnızca %50'sinin beş yıldan fazla hayatta kalmasıyla tedavide önemli bir zorluk teşkil etmektedir. Bu hastalık ağırlıklı olarak 60 yaş üstü bireyleri etkilemekte ve mevcut tedavilere karşı dirençli olmasıyla bilinmekte, sıklıkla nükslere ve remisyon sürelerinin kısalmasına yol açmaktadır.

Avustralya'daki mevcut tedaviler öncelikle kemoterapi ve immünoterapinin bir kombinasyonunu içermektedir. Ancak bu yöntemler sıklıkla dirençle karşılaşmakta, nüksetmeye ve nihayetinde ölüme yol açmaktadır. Bu direnç kısmen, MM'nin gelişmesi için elverişli bir ortam yaratan kemik iliğinin özelleşmiş hücrelerine bağlanmaktadır. 

Amaç miyelomun ilerlemesini durdurmak

Yeni araştırma, hasta sonuçlarını iyileştirmek için standart anti-miyelom ilaçlarıyla birlikte bu ortamı bozmaya odaklandı.

Bu yeni yaklaşımın merkezinde, bağışıklık hücrelerinin aktivitesini baskılayan ve MM büyümesini destekleyen MPO enzimi yer alıyor. Araştırmacılar MPO'yu inhibe ederek miyelomun ilerlemesini durdurmayı hedefliyor.

Büyük bir ilaç şirketiyle yapılan ortaklık, Faz I/II klinik çalışmalarında insan kullanımı için zaten güvenli olan güçlü bir MPO inhibitörünün MM tedavisinde kullanımını araştırıyor. Bu işbirliği, bu yaklaşımın insanlarda etkinliğini doğrulamak için bir klinik çalışma geliştirmeyi ve binlerce hasta için yeni bir umut sunmayı amaçlıyor.

multipl miyelom
mm
miyeloperoksidaz
kanser tedavisi
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir