Medimagazin logo

Müezzinoğlu: Sağlık çalışanlarına uygulanan şiddete karşı toleranssız duruyoruz

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Türkiye'nin sağlıkta çok iddialı hedefleri bulunduğunu belirtti. Bu hedeflerin gerçekleşmesinde, üniversitelerin lokomotif rolü bulunduğunu ifade eden Müezzinoğlu, ülke insanının yüzünün gülmesi için üniversitelerle birlikte olmanın çok önemli olduğunu dile getirdi.
Müezzinoğlu: Sağlık çalışanlarına uygulanan şiddete karşı toleranssız duruyoruz
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

EDİRNE-Müezzinoğlu, Trakya Üniversitesi (TÜ) Balkan Kongre Merkezi'nde düzenlenen Üniversite Hastaneleri Birliği Toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, sağlıkta ortak hakkın sürdürülmesi ve geliştirilmesi için çalışmalar yapıldığını söyledi.

Üniversitelerin tıp alanındaki çalışmalarının ümit verici olduğunu belirten Müezzinoğlu, "Burada birbirimizi daha iyi anlayan, hoşgörü olgusu taşıyan ve esas hedefimizden kopmadan, üniversitelerin daha çok bilimsel çalışma yapmasını, daha çok eğitime önem vermesini, daha çok araştırmalar yapmasını, ülkemizin bilimdeki yerini yükseltmesini arzu ediyoruz. Türkiye, 5 yıl sonra bölgede sağlıkta çok daha başarılı olacak. Sağlık alanındaki başarıyı üniversitelerle tıp fakülteleriyle ve hocalarımızla başaracağımıza inanıyorum. Türkiye'nin güçlü dinamikleri mutlaka yine eğitimde, yine üniversitelerde. Buralardaki enerjimizi geçtiğimiz süreçte ne yazık ki toprağa boşu boşuna gömdük. Bence enerjimizi, geleceği planlayacak bir yol haritasını daha güçlü hale getirebilirsek mutlu olacağımız bir süreç olur. Türkiye'deki üniversite ve tıp camiasının önümüzdeki dönemde dünya ülkeleriyle karşı karşıya geldiğinde çok daha başarılı, çok daha alnı açık ve çok daha gururlu bir süreci başaracağına inanıyorum" diye konuştu.


Üniversite Hastaneleri Birliği'nin 15. Toplantısı, Trakya Üniversitesi Balkan Kongre Merkezi'nde başladı.
Toplantıya, Türkiye'nin farklı illerinde bulunan üniversitelerin rektörleri, tıp fakültesi dekanları ve üniversite hastaneleri başhekimleri katıldı. Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yener Yörük'ün ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıya Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu da katıldı. Toplantının açılışında konuşan Bakan Müezzinoğlu, Türkiye'nin sağlıkta aldığı mesafeyi 2 gün önce Cenevre'de katıldığı Dünya Sağlık Asamblesi'nde daha iyi fark ettiklerini açıkladı.

Müezzinoğlu, "Orada Türkiye'nin geldiği noktayı insan daha iyi fark ediyor. Kat ettiği mesafeleri orada daha iyi analiz eden kişilerle paylaşıyor. Henüz merdivenlerin ilk basamağındayız. Türkiye'nin bu anlamda kat etmesi gereken mesafeler var. Bunun en önemli sac ayaklarından bir tanesi de tıp fakülteleri ve üniversitelerimizdir." dedi.

Türkiye'nin, zaman zaman enerjisini boşa geçirdiği dönemleri geçtiğini umut ettiğini dile getiren Müezzinoğlu, bu enerjinin daha verimli kullanılması gerektiğini kaydetti. Vatandaşın, sağlık hizmetlerine ulaşması bakımında dünyada örnek gösterilen bir ülke konumunda olduklarını anlatan Müezzinoğlu, bu standardın yükseltilmesi için yol haritaları bulunduğunu kaydetti.

Sağlıkta bilimsel anlamda sağlıkta dünya ile yarışabilecek bir noktada olmaları gerektiğini anlatan Müezzinoğlu, "İlaç sanayiinde, tıbbi teknolojide Türkiye, yalnız iyi tedavi hizmetlerini sunan değil, tedavi hizmetlerinde sunduklarını da üretebilen ve bu ürettiklerini de birilerine sunabilen bir yol haritasının belirlenmesine ihtiyaç var. Dünya, bu anlamda önemli mesafeler kat ediyor. Türkiye de iddialı olabilecek veya ipin ucunu yakalayabilecek bir yerde. Bu anlamda inşallah önümüzdeki süreçte ilaçta ve tıbbi teknolojide stratejik ilaç üretimi kendi patentimizle üretebilme ve yakın coğrafyamızdaki bir milyon insana tıbbi anlamda Türkiye'nin önümüzdeki 10 yılı değerlendirmesi gerekir." diye konuştu.


-Sağlık çalışanlarına yönelik şiddet-

Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, sağlık alanında da şiddet içeren durumların yaşandığını dile getirdi.

Sevgi ve hoşgörü gibi kavramlarda bazı kayıpların yaşandığını aktaran Müezzinoğlu, bazı konularda insanların yapılarına çatışmacılığı yerleştirdiğini kaydetti.

Müezzinoğlu, sağlık alanında şiddetin kabul edilemez olduğunu vurgulayarak, "Bizim biraz daha birbirini seven, birbirine değer veren, kendisine yapılmasını istemediği şeyi başkasına yapmayan felsefeyi hayat felsefemize koymalıyız. Sağlık çalışanlarına uygulanan şiddete karşı toleranssız duruyoruz. Bu bilinci kamuoyuna yaymalıyız" ifadelerini kullandı.

Üniversite Hastaneleri Birliği Derneği Başkanı ve İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet ise daha önce sorunları tek tek ya da çok küçük gruplar halinde bir araya gelerek konuştuklarını ifade etti. 15. toplantılarını yaptıklarını, bugün de bütün sorunları konusunda birlikte ortak bir kanaat sahibi olduklarını dile getiren Söylet, sorunların çözümünde kendi aralarında ve hükümetle yakın işbirliği içinde olduklarını kaydetti.

Bir takım değişimlerin oluşması ve sonucun elde edilmesinin zaman aldığına işaret eden Prof. Söylet, üniversite hastaneleri olarak epeyce hırpalandıklarını anlattı. Hiçbir ülkenin üniversitelerinin ve kurumlarının olmadan hayatlarını sürdüremeyeceğini, herkesin en az kendileri kadar bildiğini dile getiren Söylet, "Araştırmacı insanlara ağırlıklı olarak üniversitelerde bulunuyorlar. Hepimiz birer araştırmacı olarak yetiştik. Bu araştırmacı kimliğini taşıyan insanların moral düzeylerinin yukarılarda tutmak, onların hem özlük haklarını hem de çalışma koşullarını yakından takip etmek ve düşünmek lazım." diye konuştu.

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yener Yörük ise üniversite hastanelerinin tanımında ve kimliğinde ontolojik bir sorun olduğunu kaydetti. Üniversitelerin, hastanelerin, tıp fakültesinin tanımı olduğunu dile getiren Yörük, "Fakat üniversite hastanesinin bir tanımı yok. Bir yasal mevzuatı yok. Öğretim üyesinin bir tanımı var. Ama tıp fakültesindeki bir klinisyen öğretim üyesinin bir tanımı yok. Olaya buradan başlamak gerektiğini düşünüyorum. Belki sorunsalı yakalamak noktasında işe tanımdan, varoluştan yakalamak gerektiğini düşünüyorum." açıklamasını yaptı.

müezzinoğlu:
sağlık
çalışanlarına
uygulanan
şiddete
karşı
toleranssız
duruyoruz
Yorum (7)
Cem Savul
Tipik politikacı söylemi.. Yapacağız, edeceğiz, farkındayız.. Elbette elbette. Alkol yasağında gösterilen çabukluğun olmayan 'sağlıkta şiddet' yasasında da çıkmasını ümit edebilir miyiz?
0
Cevapla
drz
Tbi tabi Reyhanlıda da her şey kontrol altındaydı.. Ayrıca artık hiç bir sağlıkçı dayak da yemiyor.. Keşke şu sağlıkçı dövülme haberlerini de yasaklasanız da en azından içimiz cız etmez..
0
Cevapla
drz
Bizim sağlık bakanları Tsun paşa filmindeki küçük enişte gibiler.. "Tutmayın küçük enişteyi.."
0
Cevapla
halim harap
Recep Akdağ konuşuyor sandım.
0
Cevapla
ats2
evet toleranssız DURUYORSUNUZ! ..
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir