Medimagazin logo

Muayeneler kamu hastanesine, ameliyatlar özel hastaneye kaydı

Sağlıkta dönüşüm projesinin üzerinden 11 yıl geçti. Bu süre içerisinde hastanelerdeki ameliyat ve muayene sayıları da çarpıcı şekilde değişti. Son 10 yılda hastanelerde (kamu, özel ve üniversite) toplam 35 milyonun üzerinde ameliyat yapıldı.
Kaynak: ZAMAN - ÇAĞLAR AVCI
Muayeneler kamu hastanesine, ameliyatlar özel hastaneye kaydı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

2002 yılında kamuda bir milyon 72 bin ameliyat yapılırken bu sayı özelde 214 bin idi. Geçen yıl ise dağılım değişti. Kamuda yapılan ameliyat sayısı iki kat arttı ve 2 milyon 298 bini buldu. Özel sektördeki ameliyat sayısı ise yediye katlandı ve bir milyon 444 bine çıktı. Aynı dönemde kamu hastanelerinde ayakta muayene sayısının artması dikkat çekti.

2002 yılında kamuda bir milyon 72 bin ameliyat yapılırken özelde bu sayı 214 bin oldu. Bu oran, kamunun beşte birine denk geliyordu. 2012’de ise dağılım değişti. Kamuda yapılan ameliyat sayısı iki kat artarak 2 milyon 298 bini buldu. Fakat özel sektördeki ameliyat sayısı yediye katlandı ve bir milyon 444 bine çıktı. Ameliyatların aksine kamu hastanelerinde aynı dönemde ayakta muayene sayısının artması dikkat çekti. Geçen senenin verilerine göre hastanede kişi başı muayene sayısı kamuda 3,4 olurken özelde 0,8’de kaldı.

Sağlık Bakanlığı’nın istatistiklerine göre son 10 yılda yapılan 35 milyon ameliyatın 20 milyonu kamu hastanelerinde, 9 milyonu özelde, 6 milyonu ise üniversitelerde gerçekleştirildi. Özel hastanelerde ameliyat sayısı artarak devam etti. Uzmanlar, artıştaki temel sebepleri; sigorta yaptıranlara özel hastane yolunun açılması, kamudaki performans sistemi, dava açılma riskine karşı kamu hekimlerinin özellikle ağır ameliyatları yapmak istememesi olarak sıraladı. Ayrıca özel hastanelerde yoğun bir ameliyat potansiyeli oluşturması da artıştaki başka bir faktör olarak kendini gösteriyor.

 

Diğer yandan yatan hasta sayısında da yıllara göre artış en fazla özelde gerçekleşti.  2002 yılında kamuda yıllık 4 milyon 169 bin hasta yatarak tedavi görürken özelde bu sayı 556 bindi. 2012’de ise bu rakam kamuda 1,5 kat artarak 6 milyon 890 bini bulurken özelde artış 7 kat oldu ve 3 milyon 384 bine çıktı. Yapılan değerlendirmeye göre üniversite hastaneleri ise son 10 yıllık sürede hem muayene hem de ameliyat noktasında ellerindeki imkânları ve insan kaynağını iyi kullanamadı.

 

2002’de özel hastaneler yıllık 218 bin ameliyat yaparken üniversitelerde bu rakam 307 bindi. 2012’ye gelindiğinde ise üniversiteler yıllık 664 bin ameliyat gerçekleştirdi. Özel hastaneler ise yıllık bir milyon 444 bin rakamına ulaştı. Hastanede kişi başı muayene sayısı üniversitelerde ortalama 0,1 iken 10 yılda 0,3’e çıktı.

muayeneler
kamu
hastanesine
ameliyatlar
özel
hastaneye
kaydı
Yorum (3)
dr.izmirlim
çok eksik ve sübjektif bir tespit olmuş.A-B-C-D-E grubu ameliyatlar a göre yapılmalıydı bu istatistiki çalışma.D ve E grubu ameliyatlar özelde daha fazla yapılmış olabilir.özellikle A grubu ameliyatlara yani yükte ağır pahada hafiflere elini pek sürmez özeller.
0
Cevapla
kerem kaya
tabi yapmayacak ameliyat kamudaki hekim...niye yapacak? bide üstüne 500 bin lira tazminatmı yesin? onun ailesi yokmu? yaşama hakkı yokmu? ben bunu çözümlemek için neden adım atılmadığını bitürlü anlayamıyorum? türk hekimleri çalışmaktan kaçmıyor sanıldığı gibi.sadece başlarına bi iş geldiğinde ağır tazminat yeme korkusu yaşıyorlar o yüzden zor işleri yapmıyorlar...niye o zaman zorunlu malpraktis sigortası gözden geçirilmiyor??? neden o sigortaya kayıtsız şartsız zarar karşılanır yazılmıyor????bi türlü anlaşılmıyor ama hekimler sigortalarına güvenmiyooooorrrr!!!!
0
Cevapla
Timur didinen
Amaca ulaşılmış işte! Sermayenin istediği de bu değilmiydi?
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir