Medimagazin logo

MR skandalında Sağlık Bakanlığı ve TTB karşı karşıya

DEVLET ihalelerini düşük fiyatla alan şirketlerin, kâr amacıyla kaliteden taviz vermesi tartışmalarına Sağlık Bakanlığı ve Türk Tabipleri Birliği (TTB) de katıldı. Hürriyet’in “Ölümcül tasarruf” haberiyle gündeme gelen tartışmada Sağlık Bakanlığı, “MR’ın ucuza çekiliyor olması kalitesiz olduğu anlamına gelmez” açıklaması yaparken, TTB Genel Başkanı Özdemir Aktan, “100 TL’ye MR olmaz” dedi.
Kaynak: HÜRRİYET - Meltem ÖZGENÇ
MR skandalında Sağlık Bakanlığı ve TTB karşı karşıya
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

HÜRRİYET’in “Ölümcül tasarruf” haberiyle duyurduğu, devlet ihalelerini düşük fiyatla alan şirketlerin, kâr amacıyla kaliteden taviz vermesinde tartışma büyüyor. MR skandalı sonrasında ortaya çıkan tartışmalara sağlık bakanlığı ve Türk Tabipleri Birliği (TTB) de katıldı. Sağlık Bakanlığı, “MR’ın ucuza çekiliyor olması kalitesiz olduğu anlamına gelmez” açıklaması yaparken, TTB Genel Başkanı Özdemir Aktan, “100 TL’ye MR olmaz” dedi.

FİYATLER REVİZE EDİLMELİ

Sağlık Bakanlığı Kamu Hastaneleri Kurumu Başkanı Hasan Çağıl, çekilen MR’ın ucuz ya da pahalı olmasının asıl nedeninin alet ile ilgili olduğunu belirterek, “Elbette fiyatların reel olması lazım. Sonuçta bizim de sağlık hizmetlerinin fiyatlarının revizesi ile ilgili olarak talebimiz var. Çok pahalı olunca sunum zorlaşıyor. Ancak sunumun ucuz olması kalitesiz olması anlamına da gelmiyor. Ayrıca 100 TL MR için iyi bir fiyat” dedi. Başkan Aktan ise Hürriyet’e şunları söyledi:
“TTB olarak asgari ücretlendirme hakkımız vardı. Ancak bu çıkarılan bir torba yasa ile 2006 yılında elimizden alındı. Önceden biz ‘iş belli bir miktarın altında yapılırsa kaliteden ödün verilir’ diyorduk, haklı çıktık. Elimizden alınan bu yetkinin nelere mal olduğunu gören bakanlık bunu yeniden düşünmeli. Artık referans bir liste yayınlıyoruz. Bunu yaparken de hekim emeği ve malzemeyi baz alıyoruz. Ama buna uymak zorunlu değil.

100 TL’YE MR OLMAZ

Maalesef performans sistemi MR sayısında artışa neden oldu. Buna karşı çıkıyoruz. Taşeronlaşmaya da karşıyız, çünkü bakanlık hizmeti dışarıdan alıyor. Ucuz olsun diye ihale yapılıyor. Kontrast denen bir madde var. Bu MR’ın kalitesinde ve hastalığın belirlenmesinde en önemli etkenlerden biri. Kontrastın fiyatı bile MR’dan fazla. O nedenle 100 TL’ye MR çekilmesi mümkün değil.”

Nasıl tasarruf sağlanıyor

· Görüntülemede, devlet hastanelerine ihaleyle hizmet alımı yapılıyor.
· Bu ihalelere katılan şirketlerde raporlama için uzman doktor bulundurma şartı var ancak bu ihalelere katılanlar doğal olarak sadece kâr amacı güden çoğunluğu tıp dışında ana faaliyet alanı olan ticari şirketler.
· Hizmet alımı ihalesi fiyat eksiltme yöntemiyle yapılıyor. En düşük fiyatı veren ihaleyi kazanıyor. Bu da kaliteyi olumsuz etkiliyor.
· Bilgisayarlı tomografide ince aralıklarla yapılması gereken taramalar birkaç santimetre kalınlıklarında tek fazda, MR incelemeleri ise daha az sekansla yapılıyor.
· Sonuçta, tümörler gözden kaçıyor, teşhis ve tedavi gecikince de ölümcül sonuçlar doğuruyor.

mr
skandalında
sağlık
bakanlığı
ve
ttb
karşı
karşıya
Yorum (6)
Dr
Sağlığın kalitesizleştiği belli. Bu kadar kısa sürede bunu ortaya koyan gezetecilere teşekkür ediyorum. Radyoloji konusu en hafif daha neler var.
0
Cevapla
mehmet özer
ihale ile olan mr raporlarını yazan radyologlar pacs sistemiyle hastadan en ufak bilgiye sahip olmadan rapor yazıyorlar.hele bazıları başka şehirlerden bu raporları yazıyorlar.ttb ve sağlık bakanlığı şuna cevap vermeli:bir hekim bağlı olduğu tabipler odası dışında başka ildeki bir hastaya rapor yazabilirmi?bir radyolog kaç yerde çalışıyor gözükebilir ?bu işlem yasalmıdır?
0
Cevapla
mehmet uysal
radyoloji konusunda daha neler var demek ki? diğer branşlarda da daha neler var? herkes kendi branşına,kendi durumuna baksın önce,bu sistemde tüm branşlar mağdur..
0
Cevapla
Cin Ahmet
PACS sistemi ile rapor yazılması eleştirilmeden önce şunu bilmek gerek; hastanede radyoloğun önüne gelen istem kağıdın da klinisyen ne yazmış ne bilgi vermiş?? Bir örnek ; ilaçlı beyin MR o kadar!!! Lütfen bazı şeyleri eleştirirken kendimizle ilgili olan özeleştiri yide unutmayalım!! Yanlış anlaşılmasın tabi ki en doğrusu maksimum klinik bilgi ile değerlendirilmesidir. Ancak mevcut sistemde klinisyenler bazen hasta adını dahi yazmayı unutabiliyorlar, daha global bir bakış açısıyla resmin bütününü, yani tüm sistemi eleştirmek gerek. Komşu illerde özel hastanelerde çalışan klinisyenler arkadaşlarda mevcut çünkü sistem bizi zorluyor!!
0
Cevapla
Fenasi Yağmurdur
Milyon liralık makine, çeken adam kalifiye eleman, şartların bir asgarisi var sonuçta tıbbi hizmet, denetimi de tıbbi hizmet standartında, raporlamak için sekreteri var, Doktor var okumak için üstelik uzman doktor, heryere açamazsın öyle büyük yer lazım, altyapı düzgün olacak MR için, ağır makine, her zemin kaldırmıyor, Kayıt kabül için sekreter lazım, o lazım bu lazım.. 70 lira ücreti var bir çekimin ama.. En iyisi bi iki milyarlık makine, çeken adam lise mezunu genç, öyle öğrenmiş bi yerden, raporlama yok, çek gönder, altyapı yok, bulduğun dükkana aç, sekreter felan lazım değil, ortalığı ... götürse önemli değil, ne sağlık işindesin ne gıda, denetim yok, at iki paspas tamamsın.. Fiyatını bilmiyorum 15 dakkalık bir aile çekiminin ama, stüdyo fotoğrafçılarına bir fiyatlandırma getirseydi sağlık bakanlığı es kaza, kaç lira derdi acaba..
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir