Meslek hastalıkları konusunda duyarlılık yaratacak projeyle asit buharı, bisinoz, asbest, silikoz ve kurşunun bu sektörlerde çalışan işçilerin hayatında yarattığı kalıcı etkiler önlenebilecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın Sağlık Bakanlığı ile ortak yürüttüğü projeye yılbaşında start verildi. “Meslek Hastalıklarında Duyarlılığının Arttırılması Projesi” kapsamında iş kazasının en çok görüldüğü ve sanayinin yoğun iller 22 il pilot olarak seçildi. Bu illerde üç ay boyunca bilgilendirme ve duyarlılık arttırma seminerleri düzenlendi. Konunun uzmanları bu kapsamda meslek hastalığı yaratan riskli sektörleri tek tek belirledi.
Yapılan çalışmalar sonucunda hangi mesleğin ne gibi hastalıklara neden olduğunu tespit edildi. Uzmanlar, kot kumlama işçilerinin kaderi haline gelen silikozis, saraciyede çalışanların karşılaştığı n-hekzan ve tekstil sektöründekilerin yakalandığı bisinoz gibi hastalıkların önüne geçmek için bilgilendirme çalışmalarına hız verdi. Bu kapsamda ayakkabıcılık, madencilik, kaynakçılık, matbaacılık, asbest üretimi ile kimya sektöründe çalışan işçilerin meslek hastalığına yakalanmaması için fabrikalara gidilerek uyarılar yapıldı.
Bununla ilgili hazırlanan afişlerle meslek hastalıklarının bir kader olmadığı vurgulandı. Afişlerde “Çözücü buhar çözümsüzlük olmasın”, “Asbest kanserojendir”, “Titreşim kalıcı hasarlara yol açar”, “Toz akciğerini bitirir” ve “Kaynak hastalığınızın kaynağı olmasın” gibi uyarılar yer aldı.