Medimagazin logo

Merdiven altı estetik uygulamalara dikkat! 'Yalnızca uzmanlar tarafından yapılmalı'

Estetik ve plastik cerrahi uygulamaları hakkında bilgi veren Türk Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği Başkanı Prof. Dr. Cenk Demirdöver, estetik cerrahi ve uygulamalar ile ilgili yeterli bilgilendirme sağlanması halinde merdiven altı uygulamalara talebin azalacağını söyledi
Merdiven altı estetik uygulamalara dikkat! 'Yalnızca uzmanlar tarafından yapılmalı'
Prof. Dr. Cenk Demirdöver
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Toplumda pek çok kişi estetik ve plastik cerrahi uygulamaları hakkında doğru ve yeterli bilgiye sahip değil. Bu nedenle zarar görme ve mağdur olma olasılıkları da artıyor. 

Türk Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği Başkanı Prof. Dr. Cenk Demirdöver, estetik cerrahi ve uygulamalar ile ilgili yeterli bilgilendirme sağlanması halinde merdiven altı uygulamalara talep azalabileceğini ve böylece mağduriyetlerin de önlenebileceğini söylüyor.

Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi uzmanlık alanının sadece güzelleşmeye dayalı bir alan olduğu düşünesinin oldukça yanlış olduğunu ifade eden Prof. Dr. Cenk Demirdöver, plastik rekonstrüktif ve estetik cerrahi uzmanlarının, yarık dudak – yarık damak gibi doğumsal anomalilerin düzeltilmesi, kopan parmak ve uzuvların mikrocerrahi yöntemlerle dikilmesi, deri tümörlerinin cerrahi olarak çıkarılması, travmaya bağlı vücuttaki doku kayıplarının onarılması, doku rejenerasyonu gibi hastaların yaşam kalitesini artıran, kimi zaman kaybedilen fonksiyonlara yeniden kavuşmalarını sağlayan uygulamalara imza attığını söyledi.

Yalnızca güzellik takıntısı olan insanların estetik cerrahi talep ettikleri algısının tamamen yanlış olduğunu dile getiren  Prof. Dr. Cenk Demirdöver, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Plastik cerrahlar yüz germe, göz kapağı kaldırma ve dolgu, botoks gibi prosedürlerle elbette hastalarının daha iyi görünmelerine katkı sağlamaktadırlar. Fakat örneğin, yüz ve boyunda bir tümörün çıkarılmasından sonra ya da şiddetli travmaya bağlı kusurların rekonstrüksiyonunu yaparak da yine hastalarının çok daha iyi görünmelerini ve mutlu olmalarını sağlamaktadırlar.

Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi uzmanları estetik sonuçları hedeflerken bunu en iyi fonksiyon ile birlikte ortaya koymayı hedeflemektedirler. Bir rinoplasti ameliyatında hastanın hem çok daha iyi görünmesi hem de daha iyi nefes alarak yaşam kalitesinin artması vazgeçilmez standartlardır. 

Bununla birlikte kepçe kulak, dudak- damak yarığı gibi doğuştan gelen kusurların onarımı da hastaların yaşam kalitesini artıran, onları mutlu eden ve aynı zamanda daha güzel görünmelerini sağlayan uygulamalardır.”

 

“Estetik uygulamalar yalnızca zenginlerin ya da ünlülerin yaptırdığı işlemler değil”

Estetik cerrahi ile ilgili belki de en büyük yanılgı yalnızca ünlü ve zengin kişilerin estetik ameliyat ve işlemler yaptırdıklarıdır. Eğer bu algı doğru olsaydı yani estetik cerrahi yalnızca dünyada ve ülkemizde sınırlı sayıda bulunan ünlü ve zenginlere hizmet etseydi, en hızlı ve en çok gelişen cerrahi tıp branşı Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi olmazdı. İhtiyacı olan herkes kendi maddi ve sosyal koşullarına uygun bir plastik cerrahi uzmanına ulaşarak gerekli hizmeti alabilir.

Türkiye’de çok sayıda yetişmiş plastik rekonstrüktif ve estetik cerrahi uzmanı bulunduğunu söyleyen Prof. Dr. Demirdöver yurt dışından pek çok hastanın da Türkiye’deki cerrahları tercih ettiğini belirtti.

“Erkeklerin estetik uygulamalara ilgisi giderek artıyor”

Estetik cerrahiye ilişkin yanılgılardan birinin de yalnızca kadınların estetik ameliyat talep ettikleri fikri  olduğunu söyleyen Prof. Dr. Demirdöver, “Estetik cerrahide özellikle gelişen teknolojinin de etkisi ile erkekler de en az kadınlar kadar estetik cerrahiye ilgi göstermektedir. Daha güzel bir burun, daha belirgin çene hatları, saç ekimi, botoks, dolgu, lazer uygulamaları erkeklerin en sık talep ettikleri işlemler arasında yer alıyor.” sözlerini kullandı.

"Herhangi bir uzman değil, plastik cerrahi uzmanları tarafından yapılmalı"

Toplumda yanlış anlaşılan konulardan birisinin de bu uygulamaların yapay bir görüntü ortaya çıkardığı ile ilgili olduğunu söyleyen Prof. Dr. Demirdöver, "Oysa başarılı estetik uygulamalar ve cerrahi girişimler müdahale edildiği belli olmadan kişilerin doğal ve güzel bir görüntüye kavuşmasını sağlamaktadır. Eğer bir kişi estetik ameliyat geçirmiş ya da estetik uygulama yapılmış gibi duruyorsa bunun başarısız bir işlem sonucu olduğunu söylemek mümkün. Tüm bu yanlış anlaşılmaların en önemli sebebi toplumda estetik ameliyatları yalnızca uzmanlar tarafından yapılması gerektiği konusundaki bilgi eksikliğidir." şeklinde konuştu.

Estetik ameliyatların yalnızca işinin ehli uzmanlar tarafından yapılması gerektiği konusuna vurgu yapan Prof. Dr. Demirdöver, “Estetik ameliyatlar herhangi bir uzman değil “Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi” uzmanları tarafından gerçekleştirilmelidir.” dedi.

Tüm dünyada estetik cerrahi ve uygulamalara talep arttı

Açıklamasında Amerikan Plastik Cerrahlar Derneği (ASPS) tarafından yapılan ankete de yer veren Prof. Dr. Demirdöver anket sonuçlarının estetik cerrahi ve uygulamalara olan talebin arttığını gösterdiğini söyledi.

Anket verileri doğrultusunda;

 2021-2022 yıllarında en çok tercih edilen ilk 5 estetik cerrahi prosedür sırasıyla; liposuction, yüz germe, meme büyütme, karın germe, meme dikleştirme oldu. 

Cerrahi olmayan estetik uygulamalarda ise botoks, dolgu, ameliyatsız yağ azaltma yöntemleri (radyofrekans ve benzeri), ameliyatsız cilt sıkılaştırma ve cilt bakım tedavileri en çok talep gören işlemlerdi.

Tercih edilen estetik işlemler yaş aralıklarına göre de farklılık gösteriyor. 30 yaş altı, 31-45 yaş ve 45 yaş üstü katılımcılara hangi kozmetik prosedürleri talep ettikleri sorulduğunda; “31-45 yaş grubundaki hastalar en çok karın germe, liposuction, meme dikleştirme, meme büyütme ve yanak protezlerini tercih etti. Öte yandan 30 yaş altındakiler en çok dudak dolgusu talep ederken 45 yaş üstü hastaların tercihi en çok yüz gerdirme ve göz kapağı ameliyatı oldu.

prof dr cenk demirdover
estetik cerrahi
amerikan plastik cerrahlar dernegi
Yorum (1)
Ömer hayyam
plastik cerrah ve dermatologların sadece kendi bünyesine bazı girişimleri alma sevdası artık bıktırdı. "genital" labioplasti, dolgu, ca, cp , vajinal girişimleride yapıyorsunuz, sanki temel uzmanlık alanlarınız gibi... biraz önünüzden yiyin artık !, yeter ! , her şeyi siz bilemez ve yapamazsınız.
4
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir