Medimagazin logo

Maymun çiçeği daha bulaşıcı olmak için mutasyona mı uğradı?

Portekiz'deki bilim insanları, en az 171'i enfekte eden 'hipermutasyona uğramış' virüsün 50 parçasında mutasyonlar tespit ettiler
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Maymun çiçeği daha bulaşıcı olmak için mutasyona mı uğradı?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Virüsün evrimini izlemek için COVID benzeri çalışmalar yürütmekle görevli Portekizli virologlar, şu anda dolaşımda olan suşun, dört yıl önce İngiltere'de ortaya çıkan suşla çok benzer olduğunu iddia ediyor. Ancak yeni salgında hayatını kaybeden bir avuç hastadan alınan örnekler, virüsün fazladan 50 mutasyona uğradığını gösteriyor.

Araştırmacılar bunun 'ortopoksvirüsler için tahmini ikame oranı göz önüne alındığında beklenenden çok daha fazla' olduğunu yazdı. Ayrıca, COVID Omicron varyantında olduğu gibi bir "evrimsel sıçrama"nın "hiper mutasyona uğramış bir virüs" yaratmış olabileceği konusunda da uyardılar.

Bu arada, maymun hastalığına karşı da etkili olan çiçek aşısının Danimarkalı üreticisi, geçen yıl salgınların daha sık hale geldiği konusunda uyardı. Bunun virüsün 'genetik evrimine' bağlı olabileceğini iddia etti.

DSÖ 'mutasyona dair bir işaret yok' dedi

Bununla birlikte, uzmanlar hala maymun çiçeği genomunu analiz ediyorlar ve dün Dünya Sağlık Örgütü (WHO) virüsün mutasyona uğradığına dair bir işaret olmadığını söyledi. Şu anda dolaşan varyant diğerlerinden çok daha hafif.

DSÖ'den dikkat çeken açıklama! 'Bulaşma gerçekten de…'

Sporadik maymun çiçeği enfeksiyonları, virüsün hayvanlarda endemik olduğu Afrika dışında görülür. Bununla birlikte, Afrika dışında görülen salgınlar her zaman birkaç vakadan sonra doğal olarak söndü. 
 

maymun cicegi virusu
portekiz
mutasyon
hipermutasyon
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir