Medimagazin logo

Lidokainin kanserle mücadeledeki yeni rolü: Acı tat alma reseptörlerini aktive ederek kanser hücrelerini öldürüyor

Lidokain, genellikle küçük tıbbi işlemlerde kullanılan bir anestezik maddenin, T2R14 adlı acı tat alma reseptörlerini aktive ederek belirli kanser hücrelerini öldürme yeteneğine sahip olduğu keşfedildi. Bu buluş, baş ve boyun kanserleri için yeni tedavi yöntemlerinin geliştirilmesine ışık tutabilir
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Lidokainin kanserle mücadeledeki yeni rolü: Acı tat alma reseptörlerini aktive ederek kanser hücrelerini öldürüyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Philadelphia'daki Perelman Tıp Fakültesi'nden araştırmacılar, yaygın olarak kullanılan anestezik madde lidokainin, kanser hücrelerini öldürebilecek yeni bir potansiyel gösterdiğini açıkladı. 

Cell Reports dergisinde yayımlanan çalışmaya göre, lidokain, T2R14 adı verilen belirli bir acı tat alma reseptörünü aktive ediyor. Bu reseptör, çeşitli kanser hücrelerinde yüksek seviyelerde bulunuyor ve aktive olduğunda, kanser hücrelerinin ölüm sürecini (apoptoz) başlatıyor. Araştırmacılar, lidokainin, mitokondriyal kalsiyum iyon yüklenmesi ve proteazom inhibisyonu yoluyla T2R14'ü aktive ettiğini buldu. Bu iki mekanizma, kanser hücrelerinin ölümüne yol açıyor.

Sağ kalımı artırıyor

Önceki çalışmalar, acı tat alma reseptörlerinin birçok oral ve boğaz kanseri hücresinde bulunduğunu ve bu reseptörlerin artan ifadesinin, baş ve boyun kanseri hastalarında iyileşmiş sağkalım sonuçları ile ilişkili olduğunu göstermişti. Nisan 2023'te, bir klinik çalışmada, ameliyattan önce lidokain verilen meme kanseri hastalarında sağ kalım oranının arttığı bulundu.

Bu bulgular, lidokainin baş ve boyun kanserlerinin tedavisinde yeni bir rol oynayabileceğine işaret ediyor. Çalışma, insan papilloma virüsü (HPV) ile ilişkili baş ve boyun skuamöz hücreli karsinomları (HNSCC'ler) üzerinde yapıldı ve bu kanser türü, artık HNSCC'nin baskın formu olarak kabul ediliyor. Araştırmacılar, HPV ile ilişkili HNSCC'lerde standart tedaviye lidokain eklemenin test edileceği bir klinik deney planlıyorlar.

lidokain
kanser hucresi
arastirma
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir