Birleşik Arap Emirlikleri başta olmak üzere Körfez’den giden hastaların Avrupa ve ABD hastanelerine bıraktığı para yıllık 10 milyar doları buluyor. Türk hastaneleri bölgede akredite olmadığı için pazardan pay alamıyor. Hedef tanıtım yapıp listeye dahil olmak.
Dünyanın en çok JCI (Akreditasyon Kalite Belgesi) sertifikasına sahip hastaneleri Türkiye’de. Ancak dünyanın en fazla hasta transferi yapan ülkelerinin bulunduğu Körfez Bölgesi’nde tek bir akredite Türk hastanesi yok. Oysa bu bölgede ülkeler vatandaşlarını Avrupa ve ABD’deki hastanelerde tedavi ettiriyor. Bu ülkelerin Batı’ya bıraktığı sağlık harcaması tutarı 10 milyar doları geçiyor. Sadece Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) bıraktığı para 3.5 milyar doların üzerinde.
Bu ülkelerdeki potansiyeli harekete geçirmek ve sağlık turizmini Türkiye’ye yönlendirmek isteyen Grand Medical Services (GMS), Türkiye Sağlık Bakanlığı, büyükelçilik yetkilileri ve sektör temsilcileri ile bir dizi tanıtım çalışmasına başladı.
Heyet gelecek
GMS yetkilileri geçen hafta içinde Türk sağlık sektörünün geldiği noktayı anlatmak üzere Dubai’de bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıya GMS kurucu ortağı Bessam Yıldırım ile Dubai Baskonsolos Yardımcısı Harun Özdikiş ve Dubai Ticari Ateşesi Serdar Kumbaracı da katıldı. Bu toplantının hemen sonrasında da Sağlık Bakanlığı Ekonomi Bakanlığı’nın katkıları ile 5-8 Mayıs arasında yine Dubai’de bir çalıştay yapıldı. Çalıştaya Ankara merkezli Sağlık Turizm Derneği ile birlikte Türk hastanelerinin yetkileri ve doktorlar katıldı. Bölgede yayınlanan gazetelerde Türk hastaneleri ile ilgili haberler çıkarken BAE’de Türkiye’deki hastanelerin durumunu incelemek ve uygunluk derecesini kontrol etmek üzere heyet göndereceğini açıkladı.