50 milyon avroluk AB fonuyla inşa edilen Kilis Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca Devlet Hastanesi, bugün düzenlenen açılış töreni, Sağlık Bakan Yardımcısı Doç.Dr. Tolga Tolunay , Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Nikolaus Meyer-Landrut, CEB Governor Yardımcısı Thomas Bocek katılımıyla gerçekleşti.
Hizmete açılan Kilis Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca Devlet Hastanesi 400 yatak, 19 dalda poliklinik ve Ağız Diş Sağlığı Merkezi (ADSM) ile aynı anda 3000 kişiye hizmet verebiliyor.
Avrupa Birliği’ninTürkiye'deki Mülteciler için AB Mali Yardım Programı (FRİT)kapsamında finanse edilen hastanenin projesi, Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası (CEB) tarafından yürütüldü. Proje uygulaması ise Sağlık Bakanlığı tarafından uygulandı.
Kilis Prof. Dr. Alaeeddin Yavaşca Devlet Hastanesi’nin tamamlanması ile mevcut devlet hastanesi de ek bina olarak hizmet vermeyi sürdürecek. Böylece Kilis’te aynı anda 5000 kişiye hizmet verme kapasitesi olan bir hastane kompleksi oluşturularak, Suriyeli mültecilerle nüfusu neredeyse iki katına çıkan Kilis’te sağlık hizmetlerine erişimi kolaylaştırıyor.
Hastane ileri teknoloji ile donatıldı
İleri teknoloji ile donatılan yeni binada 24 ameliyathane, en son teknoloji görüntüleme sistemleri, 7 gün 24 saat acil servis, 50 diş üniteli Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi ile birlikte 19 alanda poliklinik hizmeti ve yapılandırılmış yoğun bakım üniteleri yer alıyor. Hastanede MR cihazı, 10 röntgen odası, mamografi ve tomografi odaları ile 7 ultrason odasının yanı sıra dünya standartlarında bir biyokimya laboratuvarı ve 12 yatak kapasiteli 2 diyaliz odası bulunuyor.
Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Nikolaus Meyer-Landrut, “Kilis, Türkiye’deki Suriyeli mülteci nüfusunun en yoğun olduğu illerden biri. Avrupa Birliği, Kilis’teki sağlık altyapısının artan nüfusun ihtiyaçlarını karşılayacak kapasiteye ulaşması hedefiyle, 400 yatak kapasiteli yeni hastanenin finansmanıyla Kilis’e önemli bir katkı sağladı” dedi.
Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası (CEB)Governor Yardımcısı Thomas Bocek, açılış sırasında yaptığı konuşmada, bu projenin Türkiye, CEB ve Avrupa Birliği’nin mükemmel işbirliğiyle ortaya çıktığını ve yeni hastane kompleksinin hem bölge halkı hem de Suriyeli mülteciler için gerekli sağlık hizmetini sunacağının altını çizdi.
Sağlık Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Tolga Tolunay, yaptığı açıklamada, “Avrupa Birliği işbirliğiyle yürüttüğümüz projelerle tüm vatandaşlarımıza ve ülkemizde misafir ettiğimiz mülteci kardeşlerimize ulusal sağlık sistemi çatısı altında ulaşılabilir, kaliteli ve süreklilik arz eden sağlık hizmetleri sunmayı hedefliyoruz. Kilis’te faaliyete başlayan yeni hastanemiz de bu çabaların bir parçası ve bölgede yaşayan halklara çok büyük katkılar sunacağına inanıyorum” dedi.
Hastaneye Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca'nın adı verildi
Açılışa katılan Ayten Yavaşca, hastaneye Tıp Doktoru ve Devlet Sanatçısı Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca’nın adının verilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Hastane, Kilis’in yetiştirdiği büyük değerlerden biri olan ve geçtiğimiz yıl aramızdan ayrılan Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca’nın ismini yaşatıyor. Dört yüz yıldan uzun zamandır Kilisli olan bir ailenin üyesi olan Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca kadın doğum uzmanı olan olarak yaptığı hizmetler hem de klasik Türk müziği bestekarı ve devlet sanatçısı olarak Kilis ile bütünleşen bir isim. Açılış törenine katılan Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca’nın eşi Ayten Yavaşca“Kilis’i çok sever ve her ziyaretimizde buradaki çocukluğunu bizlerle paylaşırdı.“ dedi.
Heyet, hastane hakkında bilgi aldı
Açılış konuşmalarının ardından heyet, hastaneyi ziyaret ederek kullanılan son teknolojiler ve hastanenin kapasitesi hakkında detaylı bilgi aldı. Heyetle birlikte hastaneyi ziyaret eden Kilis Valisi Recep Soytürk, Kilis Milletvekili Ahmet Salih Dal, Kilis Milletvekili Mustafa Hilmi Ülger,Kilis Belediye Başkanı Servet Ramazan, incelemelerde bulundular.
Heyet, İl Sağlık Müdürü Dr.Mahmut Arık ve Hastane Başhekimi Dr. Fazıl Arısoy’dan hastane hakkında bilgi aldılar.
Kilis Valisi Recep Soytürk, “Türkiye Cumhuriyeti Devleti 2011 yılından beri, yanı başında gerçekleşen olaylara seyirci kalmamış, Suriyeliler için açık kapı politikası izlemiş ve “geçici koruma” statüsü vererek sağlık ve eğitim gibi temel hizmetlerden faydalanmaları sağlanmıştır. Kilis ili, kendi nüfusundan fazla göçmen barındıran tek il olma özelliğine sahiptir.” dedi. Hızla artan nüfusun ihtiyaçlarını karşılamak için yoğun çalışmalar yapıldığını belirtti.
Kilis Milletvekili Ahmet Salih Dal, “400 yataklı yeni hastanemiz ile gelişmiş cihaz parkuru ve deneyimli hekim kadrosu ile gerek Kilis halkımıza gerekse Suriyeli mültecilere kapsamlı sağlık hizmeti sunulabilecektir. Bu bölgemiz adına gurur verici bir tablodur” diye açıklama yaptı.
Kilis Milletvekili Mustafa Hilmi Ülger,” Kilis ve çevre bölge halkına kolay ulaşılabilir sağlık hizmeti sunacak yeni hastanemizin hayırlı uğurlu olmasını dileriz. Yeni hastanemizin Kilis’in yetiştirdiği önemli değerlerden olan Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca’nın adıyla hizmet verecek olması da bizleri oldukça mutlu etmiştir” dedi.
Hastane projesine katkılarından söz edenKilis Belediye Başkanı Servet Ramazan, “Vatandaşlarımızın yeni açılacak olan Kilis Devlet Hastanesi’ne rahat ve güvenli bir şekilde ulaşım sağlamaları amacıyla Kilis Belediyesi olarak yeni hastanenin yol yapım, alt-yapı, çevre düzenlemesi ve levhalama çalışmalarını tamamladık. Kilis halkımızın hastaneye en kolay erişimi için tüm çalışmaları tamamladık.” dedi.
Kilis’te 5 bin kişiye sağlık hizmeti
Yapılan hastane ile Kilis’teki sağlık hizmetlerindeki kapasitenin yüzde 300 artmasına dikkat çeken yetkililer konuyla ilgili detaylı açıklamalarda bulundular.
Sağlık Bakanlığı İl Sağlık Müdürü Dr. Mahmut Arık ise yaptığı açıklamada pandemi koşullarına rağmen hastanenin inşaatı için tüm ekiplerin özverili çalışmaları yürüttüklerini ve Sağlık Bakanlığı olarak hastanenin uzman kadrosuyla bu kadar hızlı bir sürede hizmete açılmasından duydukları memnuniyeti belirtti. Arık, Avrupa Birliği’nin Türkiye'deki Mülteciler için AB Mali Yardım Programı (FRİT) kapsamında finanse edilen hastanenin kentin sağlık yükünü hafifletmekte önemli rol alacağını söyledi.
Kilis Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca Devlet Hastanesi ve Ek Binası Başhekimi Dr. Fazıl Arısoy, “Uzman hekim kadromuz ve sağlık personelimizle yeni hastanemizde verdiğimiz hizmetin yanı sıra mevcut hastanemiz de ek bina olarak hizmet vermeye devam edecek. 600 yatak kapasitemiz, günde 5 binden fazla hastaya tedavi sunmaya hazırız. Kilis ve çevresinde yaşayan ve sağlık hizmetlerine ihtiyaç duyan herkese en iyi hizmeti vermeye hazırız” diye konuştu.
Hastane projesi hakkında
Kilis Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca Devlet Hastanesi için Avrupa Birliği tarafından Türkiye'deki Mülteciler için Mali Yardım Programı (FRiT) yoluyla 50 milyon avro finansman sağlamaktadır. Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası (CEB), proje kapsamında AB fonunu yönetmekte ve hastane inşaatı ve teçhizatın denetimden sorumludur. Hastanenin projesinin uygulaması ise Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülmektedir.
Haziran 2022 itibariyle kademeli olarak hasta kabulüne başlayacak olan yeni hastane, 19 polikliniği ve Ağız ve Diş Sağlığı Merkeziyle günde 3000’den fazla kişiye hizmet verecektir.
Avrupa Birliği Türkiye’deki Mülteciler için Mali Yardım Programı (FRiT)
AB’nin toplamda 6 milyar avro fon ayırdığı program; Türkiye’deki mültecilerin ve bölge halkının ihtiyaçlarının kapsamlı ve koordineli bir şekilde ele alınması hedefiyle tasarlanmış ortak bir koordinasyon mekanizması içermektedir. Mali yardım programı; insani yardım, eğitim, sağlık, belediyelerin altyapılarının iyileştirilmesi ve sosyo-ekonomik destek konularına odaklanmaktadır.
FRIT ile ilgili ayrıntılı bilgi için: https://ec.europa.eu/neighbourhoodenlargement/news_corner/migration_en
Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası’nın Göçmen ve Mültecilere Desteği
Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası, İkinci Dünya Savaşı sonrasında o dönemde Avrupa’da yaşayan yüz binlerce yerinden edilmiş ve sığınmacı için yeterli çözümü bulmaya yardım etmek amacını ilke edinerek kurulmuştur. O tarihten bu yana, banka 4.4 milyar avrodan fazla onaylanmış finansmanıyla üye ülkelere desteğini göçmen ve sığınmacıların acil konaklama ve/veya entegrasyon ihtiyaçları temelinde sürdürür. Bu maddi destek, 2015 göçmen krizine karşılık göçmen ve mültecilerle alakalı hayata geçirirken ve/veya yönetilen hibe desteğini tamamlar.