“E-Kardiyoloji Akademisi” fikri nasıl oluştu?
Aslında olayın başlangıcı yaklaşık 10 yıl öncesine gidiyor. İlk kez o zamanlar başkanı olduğum uluslararası bir kuruluşta sanal toplantı yapma düşüncesi oluşmuş ve bunu o zamanın koşullarında çok basit bir biçimde, sadece pdf’leri web’e koyarak gerçekleştirmiştik. Bu hali bile çok ilgi çekmiş ve yararlı olmuştu. Daha sonra ilerleyen teknoloji, 3 yıl önce Hacettepe Teknokent’te MITS tarafından gerçekleştirilen özel platformda (VIME-registered TM) ilk E-Kardiyoloji Kongresi’nin Pfizer sponsorluğunda “Kardiyoloji Özümseme” adı altında yapılmasını sağladı. Böylece Türk Kardiyoloji Camiası ilk kez “e-kongre” ile tanışmış oldu. Bu sanal toplantı çok ilgi çekti ve 3 binin üzerinde meslektaşımız katıldı. Daha sonra MITS çeşitli meslek kuruluşları ile sanal kongreler gerçekleştirdi. Ancak sadece kongreyle sınırlı kalmak, bazı gereksinimler karşılansa bile hızla biriken bilgiye ulaşımı kolaylaştırmak ve meslektaşlar arasında iletişimi artırmak için yeterli değildi. Bu nedenle daha kapsamlı bir öğrenme ortamının yaratılması gerekiyordu. Bu da, “E-Kardiyoloji Akademisi” kavramını doğurdu. İlk harcını üç yıl önce Türkiye’nin ilk e-kongresi ile koyduğumuz E-Kardiyoloji Akademisinin gerçekleşmesi, bizim için bir rüyanın gerçekleşmesi gibi.
Yurt dışında başka örnekleri var mı?
Bu anlamda ve bu haliyle yok. Bu nedenle de dünyanın ilk E-Kardiyoloji Akademisi diyoruz.
E-kongreden farkı ne?
Şöyle söyleyelim; E-Kardiyoloji Akademisinde yıl boyu birçok e-kongre ve sempozyum yapabilirsiniz. Yani E-Kardiyoloji Kongresi, E-Kardiyoloji Akademisinin küçük bir parçası şeklinde.
E-Kardiyoloji Akademisi Türkiye’de sizce nasıl bir gereksinimi karşılayacak?
Her şeyden önce güncel bilgiye ulaşmayı hızlandıracak, meslektaşlarımızın beceri geliştirmelerine katkıda bulunacak, sosyal ortamı ve interaktif yapısı meslektaşlarımız arasında iletişim için de yararlı olacak. Belki bugün için aynı derecede önemli olarak artan ekonomik kısıntılar ve fiziksel olarak kongrelerde biraraya gelmedeki güçlükleri aşmak için önemli bir açılım olacak.
E-Kardiyoloji Akademisinin hedef kitlesi kimlerdir?
Başta kardiyologlar, kalp cerrahları ve uzmanlık öğrencileri olmak üzere, iç hastalıkları uzmanları, uzmanlık öğrencileri ile aile hekimleri (özellikle onlara yönelik temel kardiyoloji programları ve uygulamaya yönelik ipuçları ve öneriler açısından).
Nasıl ulaşılabilir?
Çok basit, www.ekardiyo.com’u tıklayarak.
Herhangi bir kayıt ücreti gerekiyor mu?
Kesinlikle hayır. Bu site, kamu yararına çalışan bir vakıf olan Türkiye Kalp ve Sağlık Vakfının bir eğitim hizmeti olarak sunulmaktadır. Tamamen vakıf olanakları ile gerçekleştirilmiştir.
Biraz da içerikten söz eder misiniz?
www.ekardiyo.com’u tıklarsanız, kütüphanesi, eğitim hastanesi, toplantı merkezi, dinlenme alanları olan bir sanal kampüs göreceksiniz. Uygulamalar için sanal hastane ortamı, kongre, sempozyum ve kurslar için toplantı merkezi kullanılacak. Ayrıca, canlı yayınları yaptığımız sanal “E-Kardiyo TV” var. Birkaç örnek verecek olursak, ASD-PFO kapatma, radyal girişimler, EKG yorumlarken sık yapılan hatalar, pratik ekokardiyografi kursu, temel kardiyoloji kursu yanında 2011’de en çok konuşulanlar olacak. “Bakış Açısı” bölümünde konunun uzmanından önemli konularda görüşler yer alacak. Bu arada içeriğin yansız ve tamamen bilimsel temelli olacağını söylemeye gerek yok.
Teşekkür ederiz. Başarılar dileriz.
Ben teşekkür ederim.