Medimagazin logo

Kardiyoloji uzmanı üretti, kilogramını 6 bin avrodan ihraç etti

Samsun'da bir tıp doktoru, yetiştirdiği tıbbi aromatik papatyanın yağını çıkardıktan sonra kilogramını 6 bin avrodan Almanya ve Fransa'ya gönderdi.
Kardiyoloji uzmanı üretti, kilogramını 6 bin avrodan ihraç etti
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

SAMSUN - Kavak ilçesine bağlı Azaklı köyünde tarım arazilerini 3 yıl önce kiralayan kardiyoloji uzmanı Oğuzhan Yücel, 220 dönüm araziye tıbbi aromatik bitki olarak papatya ekti.

Köyde depolama alanı ve yağ çıkarmak için tesis kuran Yücel, papatyaları hasat ettikten sonra 3 çalışanıyla yağını çıkartarak yurt dışına sattı.

Yücel, AA muhabirine, özel bir hastanede 10 yıldır kardiyoloji doktoru olarak görev yaptığını ve son 3 yıldır tarımla uğraştığını söyledi.

Dünyada iklim değişikliği nedeniyle sulak alanların azalması nedeniyle tarımın son dönemde en önemli sektörlerden birisi haline geldiğini dile getiren Yücel, "Ben de tarımın içinde yer almak istedim ve doktor olduğum için aromatik bitkilerin iyileştirici özelliği bulunması dolayısıyla tıbbi aromatik bitkiler yetiştirmek istedim." dedi.

Tıbbi aromatik bitki yetiştirmek için Kavak ilçesinin çok uygun olduğunu ifade eden Yücel, üçüncü kez papatya ekimi yaptığını belirterek, şunları kaydetti:

"Papatyayı hasat ettikten sonra yağını da kendimiz çıkartıyoruz. Hasadı mevsimlik işçiler yapıyor. Bu yıl da 220 dönüme papatya ektik. Çok kaliteli papatyanın yağının dünyada bugünkü fiyatı 6 ila 7 bin avro arasındadır. Papatya yağının kalitesini daha da artırmak için uğraşıyoruz. Ciddi anlamda bu konuda yol aldık ama halen gidecek yolumuz var. 220 dönümde 22-24 kilogram arasında yağ elde edebiliyoruz."

Yücel, bu yıl 220 dönümden hasat ettikleri papatyadan elde ettikleri 22 kilogram yağı haziran ayında Fransa ve Almanya'ya kilogramı 6 bin avrodan gönderdiğini aktardı.

BÖLGE ÇİFTÇİSİNE ÖRNEK OLMAK İSTİYOR

Aromatik bitki çeşidini artırmak istediğini anlatan Yücel, şunları söyledi:

"Kavak ilçesinde tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliği çok az. Aromatik bitkiler orijinal doğasında yetişirken fidesini bu bölgeye taşıdığımızda farklı tepkiler verebiliyor. Biz de önce deneme ekimleri yapıyoruz. Deneme sahalarımızda kendi fidemizi yetiştiriyoruz. Şu anda lavanta, ada çayı, iki çeşit kekik otu, biberiye, altın otu, nanenin denemesini de 3 yıl içinde yaptık. Bu bölgeye uygun fideleri tespit ettik, bu yıldan itibaren bu bitkilerin de ekimini yapacağız."

 

Bölge çiftçisine örnek olmak istediğini vurgulayan Yücel, "Bizim çiftçimiz biraz geleneksel. Buğday, mısır gibi ürünlerin bugüne kadar ekimini yapmış ve yenilikçilik yapmadığı için yıllardır aynı ürünlerin dikimini yapıyor. Ben tıbbi aromatik bitki ekerek onlara örnek oldum. Zaman zaman çiftçilerimizle bir araya gelip tıbbi aromatik bitkilerin katma değerinin yüksek olduğunu anlatıyorum. Zamanla onların da bu tür ekime yöneleceğini düşünüyorum." değerlendirmesinde bulundu.

 

samsun
oguzhan yucel
tibbi aromatik bitki
papatya yağı
tıp doktoru
Yorum (4)
Şifai Demirel
Eskiden çiftçilerin hayali doktor olmaktı şimdi doktorların hayali çiftçi olmak. Sağlıkta dönüşüm bakalım bizleri daha nelere dönüştürecek
48
Cevapla
ömer hayyam
1 yılda 150 bin tl, masraflar ve emek içinde...değmez..geçiniz...
11
Cevapla
Suat
ÖMER BAYRAM nasıl dr oldun sen,kilosu 6 bin euro diyor,150 bin tl değil,1.5 milyon ediyor, yani asıl sana geçiniz :)))))
10
Cevapla
61KENARABENİ... Ph.Dr
Sağlıkla ilgili bulunduğum bütün akademik ve mesleki ortamlarda söylediğim ve tepki aldığım şey şudurki.maalesef ülkemde sağlık sektörü ÇALIŞAN açısından bitmiştir.Bu dönüşüm projesinin ilk aşamalarında oluşum çalışmalarında bulunmuş birisi olarak bunu söylüyorum .Detaylara inmeyeceğim lakin bu bir gercek.Sırf bu yüzden oğlum .ÖSYM sınavında ülkemde bütün tıp fakültelerine girebilecek puanı almasına rağmen annesinin ve benim çektiğimiz çileleri görmüş ve yaşamış birisi olarak MAALESEF ÜZÜLEREK YAZIYORUM TIP tercihi yapmadı.Bu ''dönüşüm'' hikayesinin nasıl olduğunu bilen birisi olarakta diyorumki cocuklarınızı hayattan koparmak istemiyorsanız sağlıkla ilgili (dr,hemşire teknisyen vb.) herhangi bir okula gönderip hayatlarını bitirmeyin.O derece yani.... Kesinlikle abartmıyorum...
11
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir