İSTANBUL - Dünya genelinde her yıl 12 milyon kişi kansere yakalanıyor. Bu sayının 2030'da 27 milyona ulaşması bekleniyor.
Hasta sayısının yanı sıra kanser tedavisinin masrafları da hızlı bir yükselişte. Yeni kanser vakalarının her yıl 286 milyar dolarlık bir maliyete yol açtığı tahmin ediliyor.
Özellikle gelişmiş ülkelerde tedavi masraflarının artışı endişe verici boyuta ulaşmış durumda. Çeşitli ülkelerden 37 bilim insanı da yaptıkları son araştırmada gelişmiş ülkelerde tedavi masrafları artışının ciddi bir finansman krizine dönüşebileceği uyarısında bulundu.
Gelişmiş ülkelerin çoğunun sağlık bütçelerinin yüzde 4 ila yüzde 7'sini kanser tedavilerine ayırmak zorunda kaldıklarına dikkat çekiliyor.
Lancet onkoloji raporunda, etkisi tam olarak kanıtlanmamış tedavi yöntemlerine sıkça başvurulmasının faturaların kabarmasına yol açtığına vurguda bulunuluyor.
GEREKSİZ TETKİKLERE DİKKAT ÇEKİLİYOR
Kanserin son evresine giren ve sadece birkaç haftalık ömrü kalan hastalara da yararı olmayacağına bile bile kemoterapi uygulanması eleştiriliyor. Doktorların hastalarını detaylı muayeneden geçirmek yerine hemen tahlil, mamografi ve ultrasona yönlendirmesinin de masrafları artırdığına vurgu yapılıyor.
Masrafların artmasıyla yoksulların tedaviye ulaşmasının imkânsızlaşacağına dikkat çekiliyor.