Medimagazin logo

Kanserin ‘faturası’ da ağırlaşıyor

Gelişmiş ülkelerde kanser tedavisinin masrafları gün geçtikçe artıyor. Araştırmacılar, giderek kabaran faturaların kontrol altına alınmaması halinde büyük bir finansman krizinin patlak vereceği uyarısında bulundu.
Kaynak: NTV
Kanserin ‘faturası’ da ağırlaşıyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

İSTANBUL - Dünya genelinde her yıl 12 milyon kişi kansere yakalanıyor. Bu sayının 2030'da 27 milyona ulaşması bekleniyor.

 

Hasta sayısının yanı sıra kanser tedavisinin masrafları da hızlı bir yükselişte. Yeni kanser vakalarının her yıl 286 milyar dolarlık bir maliyete yol açtığı tahmin ediliyor.

 

Özellikle gelişmiş ülkelerde tedavi masraflarının artışı endişe verici boyuta ulaşmış durumda. Çeşitli ülkelerden 37 bilim insanı da yaptıkları son araştırmada gelişmiş ülkelerde tedavi masrafları artışının ciddi bir finansman krizine dönüşebileceği uyarısında bulundu.

 

Gelişmiş ülkelerin çoğunun sağlık bütçelerinin yüzde 4 ila yüzde 7'sini kanser tedavilerine ayırmak zorunda kaldıklarına dikkat çekiliyor.

 

Lancet onkoloji raporunda, etkisi tam olarak kanıtlanmamış tedavi yöntemlerine sıkça başvurulmasının faturaların kabarmasına yol açtığına vurguda bulunuluyor.

 

GEREKSİZ TETKİKLERE DİKKAT ÇEKİLİYOR
Kanserin son evresine giren ve sadece birkaç haftalık ömrü kalan hastalara da yararı olmayacağına bile bile kemoterapi uygulanması eleştiriliyor. Doktorların hastalarını detaylı muayeneden geçirmek yerine hemen tahlil, mamografi ve ultrasona yönlendirmesinin de masrafları artırdığına vurgu yapılıyor.

 

Masrafların artmasıyla yoksulların tedaviye ulaşmasının imkânsızlaşacağına dikkat çekiliyor.

kanserin
‘faturası’
da
ağırlaşıyor
Yorum (1)
ky
KANSER OLMAK ZORUNDA MIYIZ? Dünya Sağlık Örgütü ise kişi başına yıllık 1,2 dolar (2 TL) harcanarak bu hastalıkların önemli oranda önlenebileceğini açıklıyor. Örgüt, özellikle fakir ülkelerin küçük miktarlarda yapacağı sağlık harcamaları sayesinde, sağlık sistemlerinin iflas etmesinin de önüne geçilebileceğini bildirdi. En zengin ülkeler bile hastalıkların önlenmesi konusunda ciddi araştırmalar yaparken biz ne yapıyoruz? Artan hasta sayısına yetişmek için ya doktor ithal etmek için çırpınıyor, ya da kıt kaynaklarımızı birilerini zengin edecek şekilde çarçur ediyoruz. Yolsuzluğun yeni tanımının kamu kaynaklarını çarçur etmek olduğunu hatırlatalım. Fiyatı 400 bin Euro'yu bulan yapay kalp destek cihazının ücretini artık devlet karşılayacakmış. Eski parayla 1 trilyon lira, bin hasta için 1 katrilyon eder. Bu servetle hastalıkları önlemek yerine, ithal mallara para saçmaya devam ediyoruz. Yazık değil mi milletin parasına, sağlığına. Zavallı halkı hastalıklara karşı kim koruyacak? Aydınlar bu konuyu tartışmaz da, neden doktor ithali için çırpınır? Aşağıdaki yazıyı okuyunca gözlerinize inanamayacaksınız.: 400 bin Euro'luk yapay kalbin bedelini, artık devlet ödeyecek ZAMAN GAZETESİ-ÇAĞLAR AVCI İSTANBUL - 16.09.2011 Kalp hastalarına sevindirici haber. Durumu hayati derecede acil olan hastalara takılan ve fiyatı 400 bin Euro'yu bulan yapay kalp destek cihazının ücretini artık devlet karşılayacak… Bu cihazların artık kalbi işlevini yitirmiş son evre hastalar için kullanılması gerektiği vurgulanıyor. http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=1180238&title=400-bin-euroluk-yapay-kalbin-bedelini-artik-devlet-odeyecek
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir