Medimagazin logo

Kan proteini gelecekteki diyabet ve kanser riskini öngörebilir

Yeni bir çalışma, yüksek kan prostasin düzeyine sahip olmanın, diyabet geliştirme ve kanserden ölme riski ile bağlantılı olduğunu ortaya koydu
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Kan proteini gelecekteki diyabet ve kanser riskini öngörebilir
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Diabetologia dergisinde 4 Ağustos'ta yayınlanan araştırmada, yüksek düzeyde prostasin hem diyabet hem de kanser ile ilişkilidir.

Prostasin, prostat bezi, böbrek, bronşlar, kolon, karaciğer, akciğer, pankreas ve tükürük bezlerinde bulunan glikofosfatidilinositol bağlantılı bir proteindir. İlk olarak 1994 yılında seminal sıvıdan saflaştırılan tripsin benzeri substrat spesifikliğine sahip bir serin proteazdır.

Bu çalışma için araştırmacılar, 1993'ten beri devam eden büyük bir çalışmanın parçası olarak yaklaşık 4.700 orta yaşlı İsveçli yetişkinden alınan kan örneklerini analiz ettiler.

Araştırmacılar, arka plan notlarında, prostasinin sodyum dengesini, kan hacmini ve kan basıncını düzenlemeye yardımcı olduğunu söyledi. Protein ayrıca kan şekeri metabolizması ile de ilişkilidir.

Yüzde 76 daha fazla

Araştırmacılar, ortalama 22 yıllık bir takip süresi boyunca, en yüksek prostasin düzeyine sahip katılımcıların diyabet geliştirme olasılığının en düşük düzeyde olanlara göre %76 daha fazla olduğunu buldu. Ayrıca, en yüksek kan prostasin düzeyine sahip kişilerin kanserden ölme olasılığı, en düşük düzeyde olanlara göre %43 daha fazlaydı.

Sonuçlar, kandaki prostasin konsantrasyonunun her iki katına çıkmasıyla, yüksek kan şekeri seviyesine sahip kişilerde kanserden ölüm riskinin %139 arttığını gösterdi.

Yüksek kan şekeri olmayan kişiler için, prostasin konsantrasyonunun her iki katına çıkması kanser ölüm riskini %24 artırdı.

Çin'deki Nanjing Üniversitesi Tıp Fakültesine Bağlı Hastaneden baş araştırmacı Dr. Xue Bao, "Prostasin, diyabet gelişimi ve özellikle yüksek kan şekeri seviyesine sahip bireylerde kanser mortalitesi için yeni bir potansiyel risk belirtecidir" dedi.

kan proteini
diabetologia
yuksek kan prostasin
diyabet
Yorum (1)
Ömer Hayyam
%5 den fazla hata payı olan çöptür.
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir