Medimagazin logo

Kan basıncı ölçümlerini yatarken yapmak kalp sağlığını daha doğru tahmin edebilir

Yeni bir araştırma, yatarak yapılan kan basıncı ölçümlerinin; inme, kalp sorunları ve ölüm oranlarının oturarak yapılan ölçümlere kıyasla daha doğru tahmin edebileceğini ve kalp sağlığı değerlendirmelerinde potansiyel olarak devrim yaratabileceğini gösterdi
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Kan basıncı ölçümlerini yatarken yapmak kalp sağlığını daha doğru tahmin edebilir
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Amerikan Kalp Derneği'nin Boston'daki Hipertansiyon Bilimsel Oturumlarında sunulan bir çalışmada, yatar pozisyonda alınan kan basıncı ölçümlerinin doğruluğu hakkında şaşırtıcı bir keşifte bulunuldu. Ön bulgular, kan basıncı ölçümleri için uzanmanın, bireyin kalp sağlığının daha kesin bir değerlendirmesini sağlayabileceğini gösterdi.

Çalışmanın arkasındaki kıdemli araştırmacı Dr. Stephen Juraschek ve ekibi Ateroskleroz Riski Çalışması'ndaki 11.369 katılımcının verilerine başvurdu. Bu katılımcıların otururken ve uzanırken kan basınçları ölçüldü. Sonuçlar katılımcıları dört gruba ayırdı: her iki pozisyonda da normal tansiyona sahip olanlar, sadece otururken yüksek tansiyona sahip olanlar, sadece yatarken yüksek tansiyona sahip olanlar ve her iki pozisyonda da yüksek tansiyona sahip olanlar.

Zamanla, hem oturur hem de yatar pozisyonda yüksek tansiyonu olan bireylerin sürekli olarak kalple ilgili sorunlar açısından en yüksek riske sahip olduğu ortaya çıktı. Şaşırtıcı bir şekilde, sadece yatarken yüksek tansiyonu olanlar, diğer kardiyovasküler risk faktörleri hesaba katıldıktan sonra bile, her iki pozisyonda da yüksek okumaları olanlarla benzer risk seviyeleri gösterdi.

Çalışma, her iki pozisyonda da tansiyonu normal olan katılımcılara kıyasla, sadece sırtüstü yatarken yüksek tansiyonu olan bireylerin koroner kalp hastalığı riskinin %53, kalp yetmezliği riskinin %51, inme riskinin %62, ölümcül koroner kalp hastalığı riskinin %78 ve tüm nedenlerden ölüm riskinin %34 daha yüksek olduğunu ortaya koydu.

Daha fazla çalışmaya ihtiyaç var

Dallas'taki UT Southwestern Tıp Merkezi'nde tıp profesörü olan Dr. Wanpen Vongpatanasin, çalışmanın önemini vurguladı ancak daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu belirtti. Daha önceki çalışmaların, gece kan basıncı ölçümlerinin kardiyovasküler sonuçları bağımsız olarak öngördüğünü gösterdiğini, ancak bunun ölçümlerin zamanlamasıyla mı yoksa ölçüm yapılan kişinin pozisyonuyla mı ilgili olduğunun belirsizliğini koruduğunu vurguladı.

Vongpatanasin, "Bu çalışma, sırtüstü kan basıncının uzun vadeli kardiyovasküler sonuçlar üzerinde oturarak ölçülen kan basıncı kadar etkisi olması nedeniyle bir açıklama olabileceğini düşündürmektedir" dedi. 

Ancak Vongpatanasin, sırtüstü ölçümlere dayanarak tedavi kararları vermek için henüz çok erken olduğu ve klinik uygulamada pratik hususların dikkate alınması gerektiği konusunda uyarıda bulundu.

kan basinci
kalp sagligi
tansiyon
amerikan kalp dernegi
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir