Kadın-doğum uzmanlık eğitim süresinin 5 yıldan 4 yıla indirilmesini öngören kanun teklifi tartışma yarattı. Jinekologlara göre teklif, eğitim kalitesinde düşme, standartların dışına çıkma ve AB akreditasyonlarının iptali anlamına geliyor. Ama bu doğru mu? Asistan hekimler ne düşünüyor?
Trabzon Milletvekili ve Sağlık Komisyonu Başkanı Cevdet Erdöl ile Adana Milletvekili ve Eski Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Necdet Ünüvar tarafından, TBMM Başkanlığı’na sunulan kanun teklifi (TJOD)Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği’nin tepkisine yol açtı.
TJOD verdiği Avrupa akreditasyonlarına uygun olmaz ifadesi malesef doğru değil. Örneğin İngilterede herhangibir Tıp fakültesi internet sitesine kolaylıkla bakarak anlaşılacağı gibi; İngiltere'de Kadın doğum uzmanlık süresi 4 yıldır. Yine aynı şekilde oranın ösym si olarak kabul edilen ECFMG internet sayfasına bakıldığında Amerika'da Kadın doğum uzmanlık süresinin 4 yıl olduğu çok rahatlıkla görülüyor. Sayın Derneğimiz bakanlığı ve halkı yanlış bilgilendiriyor. Ayrıca Türkiye'de ki kaç kadın doğum kliniğinin eğitim süreleri 5 sene olmasına rağmen Avrupa akreditasyonu var?
Ağır ve gereksiz eğitim şartlarından dolayı asistanlar arasında en çok intiharlara rastlanan bölüm kadın doğumdur. Bu eğitim etkili olması açısından aynı Amerika'da ve Avrupa'da olduğu gibi 4 sene olmalıdır. Çünkü eğer amaç akreditasyonda zaten Avrupa'da ve Amerika'da 4 senedir.
Lütfen Asistanları ucuz işgücü ve ilerde rakipleriniz olarak görmeyin sayın hocam. Kısa bir araştırmayla görebileceğiniz gibi bütün dünyada eğitimleri ekol olarak görülen ve takip edilen Oxford, Yale gibi üniversitelerde kadın doğum eğitimi 4 yıldır.
Lütfen sayın hocalarımız hayatımızdan 1 sene çalmayın...
asistan dr