ANTALYA (A.A) - Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Organ Nakli Merkezi Müdürü Prof. Dr. Gültekin Süleymanlar, Türkiye'de kadavradan organ naklinin yüzde 25-30'lardan yüzde 18'e düştüğünü belirterek, ''Avrupa'da yüzde 70-80'lerde olan kadavradan organ naklinin bizde 18 olması bizi rahatsız ediyor'' dedi.
Prof. Dr. Gültekin Süleymanlar, Organ Nakli Merkezi Cerrahi Sorumlusu Doç. Dr. Alihan Gürkan, Organ Nakli Koordinatörü Nilgün Keçeciler'le basın toplantısı düzenledi.
Organ nakli çalışmalarıyla ilgili bilgi veren Süleymanlar, son 3 günde Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Merkezi'nde 5'i kadavradan olmak üzere 9 organ nakli gerçekleştirdiklerini, bunun 8'inin böbrek, birinin karaciğer nakli olduğunu söyledi.
Geçen yıl Türkiye'de 2 bin 431 böbrek nakli yapıldığını belirten Süleymanlar, şunları kaydetti:
''Maalesef bunun yüzde 18'i kadavradan. Organ naklinin artıyor olması keyif verici ama bu nakillerin kadavra ağırlıklı olması gerektiğini düşünüyoruz. Geçen yıllarda kadavradan yüzde 25-30 arasında nakil yapılırken bunun geçen yıl yüzde 18'e düşmesi canlıdan nakle yöneldiğimizi gözler önüne seriyor. Avrupa'da yüzde 70-80'lerde olan kadavradan organ naklinin bizde 18 olması bizi rahatsız ediyor. Eminim bu yıl kadavrada atılım içerisinde olacağız.''
Organ naklinin toplumun ciddi bir sorunu olduğunu ifade eden Süleymanlar, ''Bu sorunun çözümü kadavradan nakilleri artırmaktadır'' diye konuştu.
Organ nakli konusunda AÜ olarak iyi çalışmalar yaptıklarını ifade eden Süleymanlar, ''İyi bir takım oyunu oynuyoruz. Üniversitenin bütün imkanlarını kullanıyoruz. Organ naklinde mucizevi taraf var, bitmiş, kaybedilecek bir hayatın bir anda can bulması olağanüstü bir şey. Bunu hekim olarak hissetmek en güzel histir'' dedi.
Organ bağışının artırılması konusunda Sağlık Bakanlığının çalışmalar yürüttüğünü kaydeden Süleymanlar, şunları söyledi:
''Son zamanlarda organ nakli koordinatörlerinin, yoğun bakım ünitesinde çalışan hekimlerin bilinçlendirilmesine yönelik Sağlık Bakanlığının eğitim çalışmaları var. Bu eğitim önümüzdeki günlerde İzmir'de ardından Antalya'da düzenlenecek. Bu eğitimleri organ yetmezliğinde çıkış noktası olarak görmekteyiz.''
Avrupa Diyaliz Transplantasyon Kongresi İstanbul'da
Aynı zamanda Türk Nefroloji Derneği başkanı olduğunu hatırlatan Gültekin Süleymanlar, 2013 yılında düzenlenecek 50. Avrupa Diyaliz Transplantasyon Kongresi'nin İstanbul Harbiye Kongre Merkezi'nde yapılacağını açıkladı.
Kongreye yüzde 70'i Avrupa ülkelerinden olmak üzere 10 bin kişinin katılacağını belirten Süleymanlar, şöyle konuştu:
''Türkiye pek çok alanda ilerleme gösteriyor. Avrupa'nın en büyük nefroloji kongresini 2013'te Türkiye'de yapacağız. Daha önce kongreler için başvuruyorduk, mırın kırın ediyorlardı. 2005 yılında kongre Türkiye'de yapıldı ama alana kadar canımız çıkmıştı. Şimdi bir dosya hazırladık, iyi sunum yaptık, hemen kabul edildi.''
''Nakilli hastayı 3 günde taburcu ediyoruz''
Organ Nakli Merkezi Cerrahi Sorumlusu Doç. Dr. Alihan Gürkan daartık komplike ameliyatları bile rutin bir ameliyat gibi yaptıklarını belirterek, ''Nakil yaptığımız hastayı 3 günde taburcu ediyoruz. Bu işlerin korkulacak yanı yok. Hastanemizde 64 yaşındaki bir hastayı 3'üncü gününde evine gönderebilecek kadar kaliteli bir organ nakli ekibi mevcut'' dedi.
Doç. Dr. Gürkan, AÜ'nün böbrek naklinde çok iyi olduğunu ancak karaciğer nakli konusunda biraz geride kaldığını belirterek, ''Ama bu yıl 3'ü kadavradan 7'si canlıdan 10 karaciğer nakli yapıldı. Türkiye'de karaciğer naklinde 3'üncü sıradayız, umuyorum kısa sürede bu alanda da liderliği ele geçireceğiz'' diye konuştu.
Organ Nakli Koordinatörü Nilgün Keçeciler ise yıllardır organ bağışının yaygınlaşması için çalıştıklarını belirterek, artık yatırımların meyvesini almaya başlayacaklarını ifade etti.
Son 3 günde Konya ve Antalya'dan bağışlanan organların toplumda organ bağışı bilincinin oluştuğu anlamına geldiğini söyleyen Keçeciler, organ bağışının bir merkezin değil tüm merkezlerin ve toplumun desteğiyle hayata geçirebilecek bir organizasyon olduğuna dikkati çekti.
Keçeciler, Burdur ve Afyonkarahisar'da bugüne kadar hiç organ bağışı yapılmadığını belirterek, önceki yıllarda Konya'da da organ bağışı yapılmadığına ancak Konya'da yapılan çalışmalarla bağışların başladığına işaret etti.