Medimagazin logo

İyi kolesterol seviyesi, 55 yaş üstü kişilerde glokom riskini artırabilir

Yeni bir araştırma, genellikle sağlığa faydalı kabul edilen HDL kolesterolün 55 yaş üstü kişilerde glokom riskini artırabileceğini ortaya koydu. 'Kötü' kolesterol olarak bilinen LDL'nin ise daha düşük glokom riskiyle ilişkili olabileceği tespit edildi.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
İyi kolesterol seviyesi, 55 yaş üstü kişilerde glokom riskini artırabilir
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Genellikle kalp sağlığını koruyucu etkisiyle bilinen "iyi" (HDL) kolesterol, 55 yaş üstü kişilerde ciddi bir göz hastalığı olan glokoma yakalanma riskini artırabilir. 

İngiliz Oftalmoloji Dergisi'nde (British Journal of Ophthalmology) yayımlanan geniş çaplı bir gözlemsel çalışma, HDL kolesterol seviyeleri yüksek olan bireylerin glokom riskinin daha fazla olduğunu ortaya koydu.

Öte yandan, genellikle zararlı olarak görülen "kötü" (LDL) kolesterolün ve trigliseritlerin daha yüksek seviyeleri, glokom riskinde azalmayla ilişkili bulundu. Bu bulgular, göz sağlığına dair mevcut kabulleri sorgulatırken, glokom riski taşıyan hastaların lipid yönetim stratejilerinin yeniden değerlendirilmesi gerekebileceğini gösteriyor.

Glokom geliştirme riskinin %10 daha fazla

Yeni çalışmada, İngiltere'deki 40 ila 69 yaş arasındaki 400.229 katılımcının verileri analiz edildi. Ortalama 14 yıl süren takip süresince 6.868 kişinin (%2) glokoma yakalandığı tespit edildi. Glokoma yakalanan kişilerin daha yaşlı, genellikle beyaz olmayan etnik kökenden olduğu, HDL seviyelerinin daha yüksek, LDL seviyelerinin ise daha düşük olduğu görüldü.

Araştırmacılar, HDL kolesterol seviyeleri yüksek olan bireylerin glokom geliştirme riskinin %10 daha fazla olduğunu belirledi. Her standart sapma artışı, glokom riskini %5 artırıyordu. Buna karşın, LDL kolesterol ve trigliserit seviyeleri yüksek olan bireylerde glokom riski sırasıyla %8 ve %14 daha düşük bulundu.

"Yüksek HDL seviyelerinin her zaman olumlu bir sonuçla ilişkili olmadığını gösteriyor"

Araştırmacılar, genetik yatkınlıkları da göz önünde bulundurarak bir poligenik risk skoru oluşturdu. Bu analiz, glokom gelişme riskinin genetik faktörlerden etkilendiğini gösterdi. Ancak LDL kolesterol, toplam kolesterol ve trigliseritler ile glokom arasında doğrudan bir genetik ilişki bulunamadı.

Çalışmanın gözlemsel bir araştırma olması nedeniyle doğrudan nedensellik ilişkisi kurulamasa da, elde edilen veriler mevcut kolesterol paradigmasını göz sağlığı açısından sorgulamaya açıyor. Araştırmacılar, bu sonuçların glokom riski taşıyan bireyler için lipid yönetimi stratejilerinin yeniden gözden geçirilmesini gerektirebileceğini belirtiyor.

“HDL kolesterol, son yetmiş yıldır ‘iyi kolesterol’ olarak bilinmektedir. Ancak bu çalışma, yüksek HDL seviyelerinin her zaman olumlu bir sonuçla ilişkili olmadığını göstermektedir” diyen araştırmacılar, mekanizmaların daha iyi anlaşılması için ileri çalışmalara ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Araştırma, HDL ve LDL kolesterol ile glokom arasındaki ilişkiye dair yeni sorular ortaya atarken, lipid yönetiminin sadece kardiyovasküler sağlık açısından değil, göz sağlığı açısından da önemli olabileceğini gösteriyor.

iyi kolesterol
glokom
hdl
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir