Medimagazin logo

İyi hekimlik nasıl yapalım?

Kaynak: MEDİMAGAZİN OKUYUCU KÖŞESİ
İyi hekimlik nasıl yapalım?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Prof.Dr.Atilla Büyükgebiz
Çocuk Endokrinoloji uzmanı

 

Hem Sağlık Bakanlığı'nın performans sistemi nedeniyle günde 70-80 hasta bakılacak hem de kötü niyetli bazı hasta sahipleri veya onları bu yönde kışkırtan kişiler nedeniyle nasıl iyi hekimlik yapılacak?
 
32 yıllık hekimim ve ilk defa başıma gelen bir olay nedeniyle, bu ülkede hekimlik yapmanın ne kadar zor olduğunu sizlerle paylaşmak istiyorum.
 
3 yıl önce bana ergenlik gecikmesi  nedeniyle başvuran bir hastaya, bütün dünyada ve tabii ki Türkiye'de de kullanımı yasal olan ve hatta SGK geri ödeme listesinde bulunan  oxandrolone adlı ilacı uygun dozda ve sürede hastama vermişim ve 5 ay sonra olumlu sonuç almışlar ve ilacı artık bırakmalarını söylemişim. Bir süre sonra tekrar bana gelen hasta sahibi 15 yaşındaki oğlunun okul takımında yüzücü olduğunu ve idrarında doping çıktığını belirtti ve benden doping merkezine verilmek üzere oxandrolone’un böyle bir etkisinin olmadığına dair yazı istedi. Ben de oxandrolone’un tedavi amaçlı verildiğinde böyle bir etkisi olmadığını yazdım. Aradan 3 yıl geçti.
 
Şimdi bundan sonra olanlara bakınız!!! 3 yıl sonra bir avukat vasıtası ile hekim, hastane ve eczaneden çocuğa bilerek yasaklı olan  doping ilacı verildiği ve sporu bırakmasına sebep olunduğundan bahisle bir hafta içinde 150 milyar TL yatırılması isteniyor ve suç duyurusunda bulunulacağı noter kanalıyla ihtar ediliyor. İdrarında doping maddesi metandione türevleri çıktığından bahsediliyor. Methandione ise oxandrolone değil anabol-dianabol adlı vucut geliştirici maddenin metaboliti. Kendi istekleri ile benim bilgim dışında, vucut geliştirici kullandıkları anlaşılıyor. Buna rağmen ihtarname çekiyorlar,  Düşünün o hasta yoğunluğu içinde cevap vermek için dosyaları buluyorsunuz, siniriniz bozuluyor ve tabii ki iş gücü kaybı oluyor. Hastane, eczane ve hekimin cevabi yazısında bu durum belirtiliyor ve suskunluk dönemine giriliyor.
 
Tamamen asılsız iddialar için karşı tazminat davası açıyorsunuz, bir sabah kalktığınızda gazetede resminizle birlikte çocuğa doping ilacı verip hayatını bitirdiğinize dair suçlamaları görüyorsunuz. Bir gazeteciye ulaşılarak ihtarname ile sonuç alınamayınca basın yoluyla yıpratma taktiği ile herhalde açılan davadan vazgeçilmesinin sağlanmasına çalışılıyor.
 
Hekimin bu kadar kolay suçlanabildiği, tedavi sonrasında her an, "Ne açık yakalarım da, hekimden bir şeyler kopartabilirim" mantığının olduğu (hele de şu anda hekimlerin de sigortasi varken) bir ortamda çalışmak istemeyen ve hekimliği genç yaşta bırakan arkadaşlarımı biliyorum.
 
Hekimler kolay yetişmiyor, her mesleğe saygı duyulduğu gibi hekime de saygı duyulması gerekiyor. Unutmayalım ki, binlerce hasta bizlerden şifa için destek istiyor. Küçük hesaplarla hekimlerimizin moralini bozmayalım, bilakis onlara destek olalım...

i̇yi
hekimlik
nasıl
yapalım?
Yorum (65)
RKTR
"Milli Tıp Hukuku Formülümüzü" her zaman hatırlayalım. Bu ülkede artık hekimlere karşı standart hukuk politikası haline geldi. Amaç, hocanın da dediği gibi, "Ne koparırsam kardır" düşüncesi. Ama işte, insanlar da bu yüzden doktorluğu bırakmaya başladılar. Bakalım bunun vebalini nasıl ödeyecekler ?
0
Cevapla
full öfke
20 yıl sonra için kehanetler: 1. Üniversite sınavında ilk yüzde 20'lik dilime girenler hizmet sektörünü (halkla yüz yüze işler) seçmeyecekler. 2. Tıp fakültesi puanları öğretmenlik, hatta zabıtalık meslek yüksek okulunun altına düşecek. 3. Tıp fakültesine giren yüzde ellilik dilimdeki öğrencilerinde en dibinde yer alan kesim cerrah olacak. 4. Bu halk o zaman kendi başını yiyecek inşaallah.
0
Cevapla
osman özütürk
Sevgili Hocam, Aile Hekimi ol yat kılçıksız 6- 11 bin lira al , Turkiyede Bilim yapılamaz, ne kadar yukselmeye çalışırsan o kadar alçaltılırsın.7 yıl tıp fakultesi 5 yıl dahiliye ihtisası 3 yıl endokrin ihtisası eder 15 yıl , aldıgım doner vs dahil toplam maaş 4 bin lira..Hak hukuk nerde?
0
Cevapla
SD
İyi hastaya iyi doktor, kötü hastaya kötü doktor olunur. Yani etkiye tepki. Fiziğin kanunu bu. Hipokrat bile bu kanunu yıkamaz.
0
Cevapla
aydin sinal
Sayin Büyükgeniz,Anadoludaki deyimle sütübozuklar her toplumda var,hele isin icine para girerse,Almanyada 2012 yilinda hekimler ve hastahanelere karsi 43.000 dava acilmis,bunlardan 7 bini ceza-i müeyyide,36.000 ni tazminat-para istiyorlar.USA bu rakam cok daha fazla. 3 defa mahkemelik olan bendenizin tavsiyeleri,(tabiki günde 100 lerce hasta bakan polikilinikte degil,cünki imkansiz):1-muhakkak bir devamli avukatiniz olsun.2-calistiginiz kurumlarda sizi mesleki sigorta yaptirsinlar,serbest iseniz kendiniz yaptirin.3-hastaya muhakkak ilaclarin veya operasyonlarin yan etkilerini 1/1000 bile olsa anlatin ve yazili imzali tedaviyi kabul belgesi alin.hasta korkar kacar diye düsünmeyin,kacmasi ilerde basinizi agritmasindan elvadir.4-yaptiginiz tedavinin,ameliyatin dogru olduguna dair karsi bilirkisi raporu alin ve muhakkak meslegi rencide ettinigine dair karsi tazminat davasi acin.5-bu gibilere acimayin mahkemede acimak olmaz.Meslek kazalari kamyon söförünüde,profosörüde bulur.Moralinizi bozmayin.Bunlar bizim Almanyada yaptigimiz islemler.Belki Türkiyedede aynisidir haberim yoktur.Bir hatirlatayim dedim.Frankfurtan selamlar.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir