Medimagazin logo

İsrail bombardımanı altında çalışan doktor: Son yedi günde 10 saat uyudum

İsrail'in hastanelerinin bombalanacağı yönündeki tehdidine rağmen Gazze'deki Al Awda Hastanesi'nin doktorları hayat kurtarmaya devam ediyor
Kaynak: MEDİMAGAZİN
İsrail bombardımanı altında çalışan doktor: Son yedi günde 10 saat uyudum
Fotoğraf: Aljazeera
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Hastanenin doktorlarından Dr. Nisreen al-Shorafa son yedi gün içinde ancak 10 saat uyudu.

Beit Lahia ve Beit Hanoun arasındaki Tal al-Zaatar'da bulunan Al Awda Hastanesi'nin acil servisini yöneten 30 yaşındaki cerrah, daha fazla çalıştığı bir zamanı hatırlamadığını söylüyor.

Kendini tamamen İsrail'in acımasız bombardımanından kurtulan insanları kurtarmaya adamış ve yapabileceğini düşündüğü her şeyin ötesine geçmiş.

Hastaneyi boşaltın uyarısı yaptılar

Aljazeera'da yer alan habere göre, cumartesi günü hastaneye İsrail ordusundan uyarı çağrıları gelmeye başladı. Mesaj sert ve kaygı vericiydi: Bombalanacağı için hastanenin boşaltılması gerekiyordu.

Ekip, telefonda İsrail ordusuna herkesi hastaneden çıkarıp güneye göndermenin insanlık dışı olduğunu ve imkansızlığını anlatmaya çalıştıktan sonra pes etti.

El Şorafa, "Ayrılmamaya karar verdik" dedi.

“Hastane yönetim kurulunun bombalanıp bombalanmayacağımızı bilmesine imkan yok. Ama doğru şeyi yaptığımızdan eminler. Görev çağrısına kulak vermekte kesinlikle haklıyız; Doktorlar olarak, hemşireler olarak hepimizin böyle zamanlarda birlik olmamız gerekiyor.”

 

"Yemek yemeye vaktimiz kalmıyor"

Hastane, kapılardan içeri giren tüm yaralıları tedavi etmek için gece gündüz çalışmanın yanı sıra, yıkımdan kaçan ve sığınacak güvenli bir yer olduğunu umdukları yeri arayanlara da kapılarını açtı.

Pek çok kişi İsrail'in güneye gitme talebini dikkate almaktan korkuyor çünkü insanları tahliye eden konvoylar vuruldu ve hastanedeki herkes - doktorlar, hastalar, sağlık görevlileri - ayrılmaya çalışırlarsa yolda öldürüleceklerinden korkuyor.

Ve böylece bir araya toplanıyorlar, uykusuz kalıyorlar ve yiyecek ve suları tehlikeli derecede azalıyor.

Hastane, hastalara ve sığınma arayan insanlara gıda ve temel malzeme getiren, çevrede yaşayan insanlardan destek aldığını söylüyor.

Başka bir hemşire, hastalara her türlü yardımın yapıldığını anlatarak, "Hastanede çalıştığımız için normal bir günde yemek yemeye pek vaktimiz kalmıyor, bu nedenle şu anda kesinlikle önceliğimiz değil" dedi.

Kapasite doldu

Gazze Şeridi'ndeki tüm hastanelerin kapasitesi birkaç kat aşılmış durumda; öyle ki hastalar koridorlarda yatıyor ve morglar çok dolu olduğu için cenazeler gömülmeden önce soğutulmuş gıda ya da dondurma kamyonlarında bekletilip kaldırımlara dizilmek zorunda kalıyor.

Filistin Sağlık Bakanlığı defalarca yardım çağrısında bulundu ancak hiçbir yanıt gelmedi.

"Kendimizi tamamen çaresiz hissediyoruz"

"Elimizden geleni yapıyoruz, ancak özellikle gelen insanlara ilk müdahale hattımız olan acil serviste büyük eksiklikler var. Bazen ölümle yaşam arasındaki çizgiyi biz belirliyoruz," diyor al-Shorafa.

"Çok çalışıyoruz," dedi sesi titreyerek. "Elimizden gelen her şeyi yapıyoruz ama bazen bir hasta ölüyor... Bu savaşın başından beri her gün o kadar çok insan ölüyor ki." dedi ve ekledi:

"Çok zor, kendimizi tamamen çaresiz hissediyoruz."

dr nisreen alshorafa
gazze
doktor
israil
Yorum (1)
nevzat kulukçu
yükü öküz çeker ama hep kağnı inler. bakınız her gün grev yapan ingiliz doktorları ve her gün şartlardan şikayet eden hekim arkadaşlar.
2
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir