Medimagazin logo

İlk kez ölçüldü: Kolonoskopi taramaları gereksiz mi?

Yeni yapılan randomize bir araştırmada kolonoskopi taramalarının mortalite üzerine etkinliği ölçüldü. Sonuçlar kolonoskopi taramalarıyla ilgili bir tartışmayı başlatacak gibi görünüyor
Kaynak: MEDİMAGAZİN
İlk kez ölçüldü: Kolonoskopi taramaları gereksiz mi?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Kolonoskopi, kolorektal kanseri tespit etmek için yaygın olarak bir tarama testi olarak kullanılmasına rağmen, kolorektal kanser ve buna bağlı ölüm riskleri üzerindeki etkisi belirsiz. Kolonoskopi taraması ile ilgili yapılan ilk randomize çalışmada, girişimin kansere yakalanma ve mortalite üzerine etkisi ilk kez ölçüldü.

NEJM'de dün yayınlanan araştırma 2009 ve 2014 yılları arasında Polonya, Norveç, İsveç ve Hollanda'daki  55 ila 64 yaşları arasındaki kişiler arasında yapıldı.

Randomize yapılan çalışmada kolonoskopi için davet edilen  28.220 kişiden  11.843'üne (%42.0) kolonoskopi taraması yapıldı.

Bu gruptan toplam 15 katılımcıda polip çıkarıldıktan sonra majör kanama oldu. Kolonoskopiden sonraki 30 gün içinde herhangi bir perforasyon veya taramaya bağlı ölüm meydana gelmedi.

10 yıllık  takip sırasında, 56.365 kişilik olağan bakım grubunda 622 vakaya kıyasla, davet edilen grupta 259 kolorektal kanser vakası teşhis edildi.

Tarama amaçlı analizlerde, 10 yılda kolorektal kanser riski davet edilen grupta %0.98 ve olağan bakım grubunda %1.20 idi, %18'lik bir risk azalması görüldü.

Davet edilen grupta kolorektal kanserden ölüm riski %0.28 ve olağan bakım grubunda %0.31 idi. İstatistiksel bir anlam bulunmadı.

Sonuçlar hayal kırıklığına uğrattı

Norveç'teki Oslo Üniversitesi'nde klinik etkinlik grubuna liderlik eden gastroenterolog olan çalışma araştırmacısı Dr. Michael Bretthauer, CNN'e yaptığı açıklamada sonuçların hayal kırıklığına uğrattığını söyledi.

Normalde, böylesine büyük ve güçlü bir çalışmadan elde edilen bu tür hayal kırıklığı yaratan sonuçlar, tıbbi uygulamayı değiştirecek kadar kesin olarak kabul edilirdi.

Ancak bu çalışmanın, kanser taraması için kolonoskopiden vazgeçmeden önce çözülmesi gerektiğini söylediği bazı sınırlamaları var.

Gaziler Sağlık İdaresi ulusal gastroenteroloji direktörü Dr. Jason Dominitz, “Kimsenin kolonoskopisini iptal etmesi gerektiğini düşünmüyorum. Kolon kanseri taramasının işe yaradığını biliyoruz” dedi. Dominitiz, çalışmanın yanında yer alan bir başyazının ortak yazarlığını yaptı.

kolonoskopi
kolorektal kanseri
kanser
olum riski
Yorum (2)
Altay Kandemir
kolon kanser taramasının yapılması gerektiği ile yüzlerce çalışma varken sağlık bakanlığı tarafinca taramalar titizlikle yürütülürken ve biz gastroenterologlar bu taramalar için bu kadar efor sarfederken toplum sağlığını etkileyen bir haberi verirken daha titiz davranmanız gerekir .
18
Cevapla
GENEL CERRAH
kolon kanseri̇ i̇le i̇lgi̇li̇ taramanin nasil yapilmasi gerekti̇ği̇ türk kolon rektum cerrahi̇ derneği̇ni̇n web sayfasinda ayrintili olarak mevcuttur. normal ri̇skli̇ , ai̇lesel kolon kanseri̇ öyküsü olan, daha önce poli̇p saptanmiş, i̇nflamatuar barsak hastaliği olan ve ....
9
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir