Medimagazin logo

İlaç mı egzersiz mi?

Yeni bir araştırmaya göre, egzersiz, kalp hastalığı gibi durumlarda hap kadar iyi bir ilaç olabilir.
Kaynak: BBC News online - Michelle Roberts
 İlaç mı egzersiz mi?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

British Medical Journal'da yayınlanan çalışmada, ölümü önlemede egzersiz ve ilaçların yararları değerlendirmek için yaklaşık 340.000 hastayı kapsayan verilere bakıldı.


Fiziksel aktivite bazı kalp ilaçlarıyla boy ölçüşecek düzeydeyken, inme ilaçlarını geride bıraktı.

Araştırmacılar bulguların egzersizin reçetelere eklenmesi gerektiğini gösterdiğini söylüyorlar.

Uzmanlar hastaların egzersiz için ilaçlarını bir yana atmaktan ziyade tandem kullanılması gerektiğini vurguladı.


Reçetelerde artış

Çok az yetişkin şu anda yeterli egzersiz yapıyor.

İngiltere'de insanların sadece üçte biri önerilen haftada 2.5 saat veya daha fazla orta şiddette aktivite yapıyor.

Bu tür aktivite bisiklet sürmeyi veya hızlı yürümeyi içeriyor.

Buna karşılık, reçeteli ilaç oranları artmaya devam etmektedir.

Çalışma için, LSE, Harvard ve Stanford üniversitesilerinden bilim adamları, hap ile egzersizin karşılaştırıldığı bir araştırma bulmak için tıp literatürünü taradı.

Kalp hastalığı, inme rehabilitasyonu, kalp yetmezliği ve pre-diyabeti yönetmek koşullarına baktılar.
İlaç mı egzersiz mi?

Bir bütün olarak veriler ele alındığında, egzersiz ile ilaçların ölüm oranları açısından benzer sonuç verdiğini gördüler.

Ama iki istisna vardı.

Egzersiz yaşam beklentisi açısından inme hastaları için iyi iken, kalp yetmezliği hastaları için diüretikler tercih edilmeli.

İngiliz Kalp Vakfı'ndan kıdemli kalp hemşire Amy Thompson da, aktif bir yaşam tarzının birçok sağlık yararları olmasına rağmen, ilaca tercih edilebileceğine dair kesin bir sonuca varmak için yeterli kanıt olmadığını söyledi.

İnme Derneği'nden Dr Peter Coleman ise ilaçların yanında egzersizin yararlarının daha fazla araştırmayı hakeden bir konu olduğunu söylüyor.

i̇laç
egzersiz
mi?
Yorum (2)
Mücahit Altuntaş
Yani ? Çalışmalar devam etmekle birlikte egzersiz yada daha doğru ve genel anlamıyla yaşam tarzının önemi anlaşılmaya başlamış.HEmde birbirine üstünlüğü kıyaslanacak düzeyde!Doğrudur. Hastaya tedavi verirken bu potansiyeli ilaç yerine düşünmek , uygulamak , hatta maliyet açısından tercih etmek gerekir. İlaç ve sağlık sanayinin teşvikiyle kendi sağlığınıza tanı ve tedavi anlamında abartılı odaklandık.Abartılı biçimde yaşam tarzlarını ihmal ettik. Peki nasıl yaşadığımıza niye odaklanmıyoruz ? Birsürü cevabı var ama en gerçekçi olan herşeyin para , pazarlama olduğu günümüzde yaşam tarzında pratik anlamda pazarlanacak daha güç , hatta imkansız. Şirketler yaşam tarzını pazarlayınca oradaki kanıtlarda gündemimize gelir.
0
Cevapla
hakan
Maalesef insanımız rahatlığa çok alışkın ev hanımı hastalarımız bile egzersiz önerdiğimizde zamanım yok diyebiliyor ve maalesef ilaç yoksa iyileşmede yok gibi bir mantığa sahipler ve asıl korkutucu olan hekimler yeterince bilgiye sahip değil. Hekim, hem doktorluk, hem fizyoterapistlik, Hem eczacılık, hemde diyetisyenlik yapmaya çalışıyor. Bu işler ben bilirimle olmuyor. Multidisipliner yaklasım sart.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir