Medimagazin logo

İki kadından biri 'sezaryen' diyor

Sezaryenle doğum oranları, bölgelere ve kurumlara göre farklılık gösteriyor. Her iki kadından biri 'sezaryen'le doğum yapıyor. Ancak, uzmanlar, 'Gerekmedikçe bu yöntemden uzak durun' diyor...
Kaynak: YENİŞAFAK
İki kadından biri 'sezaryen' diyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Uzmanlar, tıbbi bir zorunluluk olmadığı sürece normal doğumun hem anne hem de bebek sağlığı için en doğru yöntem olduğunu vurguluyor. Sezaryenle doğumun kadın sağlığını ciddi oranda riske attığına dikkati çeken uzmanlar, sezaryen doğuma bağlı hem açık karın cerrahisi hem de uygulanan anestezinin ek risklerinin anne ve bebeğe geçtiği; enfeksiyon riskinin arttığı, kan tranfüzyonu gerektiren kanama ve iç organlarda yaralanma olasılığının bulunduğu uyarısında bulunuyor.

SAKINCASI ÇOK...

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aydan Biri, son yıllarda uygulama sayısı artan 'sezaryen'le doğumun kadın sağlığı açısından sakıncalı olduğunu söyledi. Biri, sezaryen doğum oranlarının bölgelere ve kurumlara göre farklılık göstermekle birlikte 'ortalama yüzde 49' olduğunu söyledi. Bu orana göre, 'Türkiye'de her iki kadından biri sezaryenle doğum yapıyor. Biri, Türkiye'de sezaryen doğum sonrasında ikinci doğumun da mutlaka sezaryenle yapılması anlayışının gelecekte oranları daha da yükselteceğini ifade ederek, 'Sağlık Bakanlığı, artan sezaryen oranlarını önemli bir sorun olarak ele almış ve sezaryen oranlarını tıbbi endikasyonların gerektirdiği yüzde 15 civarına çekilmesini hedeflemiştir' dedi.

Dr. Biri, "Hekimlerde de sezaryeni tercih edenlerin oranı artıyor. Hekim, zamanı kestirilemeyen doğum eylemini izlemekte ve doğuma katılmakta zorlanabiliyor. Medikolegal baskılardan zarar gören hekim, normal doğum sonrası çoğu kezde doğumdan kaynaklı olmayan sorunlu bir bebeğin hesabını vermemek için sezaryen doğuma yönelebiliyor" dedi.

 

Enfeksiyon riskini de unutmayın

 

Uzman doktor, "Anne açısından bakıldığında, sezaryen doğumlarda özellikle enfeksiyon riski artmaktadır. Bu enfeksiyonlar ameliyat bölgesini, üreme organlarını, diğer sistemleri ilgilendirebilir. Yine sezaryen doğumlarda kan tranfüzyonu gerektiren kanama, tromboembolik hastalık riskinin attığını gösteren araştırmalar mevcuttur. Hastanede kalış süresinin ve çeşitli sorunlar nedeniyle yeniden hastaneye yatırılarak tedavi edilme gerekliliği de sezaryen doğum sonrasında daha sık olmaktadır' dedi. Biri, kadının sonraki yaşantısında önceki sezaryene bağlı sorunlar çıkabildiğine de dikkati çekerek, 'Yeniden gebelik nedeniyle ikinci sezaryen doğumun ya da diğer jinekolojik hastalıklar nedeniyle yapılacak operasyonların riski, önceki sezaryen sonrası olası karın içi yapışıklar ve organların yer değişimine bağlı olarak artmaktadır' uyarısında bulundu. Sezaryenden sonra rahim iç yüzeyindeki hasara bağlı plasentanın yapışma kusurlarının arttığını da belirten Biri'nin verdiği bilgiye göre, bu durum sıkıntılı bir gebelik sürecini ve riskli bir sezaryen ameliyatını beraberinde getiriyor.

 

i̇ki
kadından
biri
'sezaryen'
diyor
Yorum (10)
ebe
sezaryen oranları düşsün ve toplumun gelişmişlik seviyesi artsın istiyorsanız ebelerin zamanında ellerinden alınan haklarını geri vermekle işe başlamanız gerekir Yoksa bu şekilde iki satır sezaryen azalsın diye yazılar yazmakla hiçbirşey düzelmez herkesin artık elini taşın altına koyma zamanı geldi yasası bile olmayan ama toplumun gelişmişlik kriterlerini belirleyen meslek olmasına rağmen şuan en kötü şartlarda mesleğini icra eden ebeler bulunmakta...EBELER ÇOĞALSIN SEZARYEN AZALSIN..EBELİK YASASI İSTİYORUZZ..HERKESİN BİR AİLE EBESİ OLMALII...BAĞIMSIZ ROLLERİMİZİ İSTİYORUZZ..
0
Cevapla
beştensonraboştagezdiyolar
ne günlerdi onlar,sezaryen oranı düşüktü,ama her nöbette derin vajen yırtıkları,yırtılan sfinkterler,vakum veya forsepsle harab olan bebekler..bi şekilde doğan,ama 3-5 gün sonra evde öldüğünü farketmediğimiz,veya sekelli kalan bebekler..Doğal yol,doğal yol diye tutturanlar ne kadar da,dışardan ahkam kesiyorlar..bilgisi yok ama fikri çok derler ya
0
Cevapla
Ruhi Bunalım
Bu başbelası sezeryan yüzünden her ay benim dönerimin % 20 si kesiliyor. Benim branşımın, kadın doğumla uzaktan bile ilgisi yok. Bu sistemi anlamadım gitti. Sanırım sadece Bakan anladı bu sistemi.
0
Cevapla
bahar bulut
Ebe hanim hakkinizi istiyorsunuz da komplikasyonlarinizi kim temizleyecek? kendi basinizin caresine bakarsaniz sorun yok ama eger biz her bebegi ceker dogurturuz gerisi Allah kerim bir sorun cikarsa hastayi doktorlara gondeririz nasil olsa onlar bizim komplikasyonlari temizlemek icin varlar diye dusunuyorsaniz yanilirsiniz..
0
Cevapla
tıp doktoru
Benim çocuğumu doktor doğursun isterim, ebe değil.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir