Medimagazin logo

İdarenin yanlışıyla yapılan fazla ödeme geri ödenmez

Tüm Sağlık Sen üyesi Yusuf ÇINAR’a idarece matrahın yanlış hesaplanarak fazla ödeme yapıldığı ve bunun geri ödenmesi amacıyla üzerine borç çıkarılarak istenmesi üzerine Tüm Sağlık-Sen tarafından açılan dava sonuçlandı.
İdarenin yanlışıyla yapılan fazla ödeme geri ödenmez
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Döner sermaye gelirlerinden ek ödemelerde kümülatif matrahın yanlış hesaplanması ve maaşa ait gelir vergisi matrahının ek ödeme bordolarında yer alan kümülatif matrağa dahil edilmemesi nedeniyle Yusuf ÇINAR’a çıkarılan 2.196.34 TL borç için Erzurum 1 İdare Mahkemesi nezdinde açılan dava kazanıldı.

İdare tarafından Erzurum Bölge İdare mahkemesine yapılan itiraz üzerine Erzurum Bölge İdare Mahkemesi itirazı redderek Erzurum birinci İdare Mahkemesinin Yusuf ÇINAR lehine vermiş olduğu kararı onadı.

Mahkeme kararı üzerine açıklama yapan Tüm Sağlık-Sen Genel Başkanı Okay ERÖZGÜN, “idarenin yaptığı hatanın faturasını çalışanlar ödememeli bu yönde yargıda sendika olarak tavrımızı haklı bulmuş ve üyemizin mağduriyetine yol açan idarenin istemini durdurmuştur. Nerde bir haksızlık yanlışlık varsa üyelerimizin orda yanında olmaya devam edeceğiz “dedi.

 

i̇darenin
yanlışıyla
yapılan
fazla
ödeme
geri
ödenmez
Yorum (9)
Dr.Mehmet
İdarenin yani devletin fazla ödemesi karşılığında kişiye düşen fazlalığı devlet hakkı, kul hakkı düşüncesiyle bir an önce geri ödemesidir. Yalnız bu miktar ödenirken devletin bunu faiziyle geri almak istemesi yanlış bir uygulamadır. Bana da bu tür bir fazla ödeme nedeniyle faiz çıkartıldı ama ben tamamını ödedim. Milletime feda olsun.
0
Cevapla
Venkatraman Ramaknisnan (Uzm.Dr)
O zaman sizle yıldızı barışık olmayan idarecileriniz, döner sermaye ek ödemenizi fazla fazla yapsın, sonra da faiziyle geri ödetsin. Ne güzel iş. Herkes bulunduğu konuma gerekli özeni göstermeli ve işinin hakkını vermeli. Yapamayacaksa da koltuğu işgal etmemeli...
1
Cevapla
cengiz
devletin eksik ödemelerini 3 ay geçtikten sonra talep edemiyorsun.ama devlet 10 yılda geçse faiziyle beraber senden geri alıyor.fazla ödemede eksik ödemede olsa memur bunun fazlamı eksikmi olduğunu bilmiyor.çünkü öyle bir hesaplama sistemi çıkarmışlar ki aldığınız ödeme yada maaşı hesaplayabilmek için hesap uzmanı olmak gerekiyor.ancak devlet sizi biliyor kabul ediyor ve size sorumluluk yüklüyor.fazla aldığını 15 gün içerisinde geri ödeyeceksin az aldıysan talep edeceksin diyor.yani yanlış hesaplayan şahsa insandır yanlış yapar diyor ama ücreti alan kişiye demiyor.bu tür sorunların önüne geçmek için herkesin rahatlıkla hesaplayabileceği sade bir hesaplama sistemi getirilmesi gerekiyor.bu şekilde olursa herkes ne kadar ücret alacağını bileceği için fazla yada eksik ödemelerde kişiyi sorumlu tutabilirsiniz.aksi halde devletin eksik ödemeleride kul hakkına girer ve bu 74 milyon insanın kul hakkı yemesi demektir.
0
Cevapla
Dr M.K
İdarenin yaptığı yanlışlıktan dolayı eksik olan döner nasıl ek bordro ile ödenebiliyorsa fazla ödeme de geri alınmalıdır. Burada haksızlık değil haksız yere alınan bir para var. Yanlışlık olduğu öğrenildiğinde geri alınması kadar doğal bir şey yoktur. O zaman idareler sorumlu olmamak için her zaman en kötü ihtimali düşünere ödeme hazırlarlar. Hastane çalışanlarından herhangi birinin hata ve kusurunda nasıl idare de sorumlu tutuluyorsa ( sayıştay ve müfettiş nezdinde) idarenin yaptığı yanlış ödeme de de kişinin itirazı olmaması gerekir. Zaten haksız bir kazanç. Bunda nasıl mağduriyet olur. Ama sendika mantığı böyle bir şey.
1
Cevapla
Dr M.K
Devlete ve Kişilere Memurlarca Verilen Zararların Nev’i ve Miktarının Tespiti, Takibi, Amirlerin Sorumlulukları, Yapılacak Diğer İşlemler Hakkında Yönetmeliğin 12’nci maddesinde “Memurların bu Yönetmelik hükümlerine göre ödeyecekleri tazminat borçlarının zamanaşımına uğraması genel hükümlere tabidir.” Borçlar Kanununun Zamanaşımı başlıklı 60’ıncı maddesinin ilk fıkrasında aşağıdaki hüküm yer almaktadır. Zarar ve ziyan yahut manevi zarar namıyla nakdi bir meblağ tediyesine müteallik dava, mutazarrır olan tarafın zarara ve failine ittılaı tarihinden itibaren bir sene ve her halde zararı müstelzim fiilin vukuundan itibaren on sene mürurundan sonra istima olunmaz.” Bu hükme göre, idarenin zarara ve zararın kim tarafından işlendiğine ilişkin bilgiyi edindiği andan itibaren bir yıl içinde rücu davasının açılması gerekir. Diğer taraftan idare bilgi edinmiş olsun olmasın zararın meydana geldiği tarihten itibaren 10 yıl içinde dava açma süresi sona erer.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir