Medimagazin logo

Hormon replasman tedavisinde 'sirkediyen ritme' uygunluk, çığır açacak

Doğal hormonal ritimleri yakından yansıtan çığır açıcı bir 'pulsatilite' hormon tedavisi, adrenal koşulların tedavisinde önemli bir potansiyel olduğunu gösterdi. Bu yenilikçi tedavi kortizol iletim zamanlamasının önemini vurgulayarak hastaların yaşam kalitesini arttırdığı gösterdi
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Hormon replasman tedavisinde 'sirkediyen ritme' uygunluk, çığır açacak
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Hormonların doğal sirkadiyen ve ultradiyen ritimlerini daha doğru bir şekilde taklit eden türünün ilk örneği bir hormon replasman tedavisi geliştirildi. Bu terapi, adrenal rahatsızlıkları olan hastalarda semptomları hafifletme konusunda umut vaat ediyor. Bristol Üniversitesi liderliğindeki bu klinik çalışmanın bulguları kısa süre önce Journal of Internal Medicine'da açıklandı.

Addison ve Konjenital Adrenal Hiperplazi gibi adrenal rahatsızlıklar 'kortizol' hormonunun düşük seviyelerde olmasından kaynaklanır. Bu hormon hafıza oluşumu, metabolizma, bağışıklık tepkileri, kan basıncının düzenlenmesi ve kan şekeri seviyesinin korunması gibi çeşitli hayati süreçlerde çok önemli bir rol oynar. Yetersiz kortizol seviyeleri aşırı yorgunluk, mide bulantısı, kas güçsüzlüğü, tehlikeli derecede düşük kan basıncı ve depresyon gibi semptomlara yol açabilir. Bu koşullara sahip hastalar tipik olarak ömür boyu günlük hidrokortizon replasman tedavisine ihtiyaç duyarlar.

Mevcut oral hormon replasman tedavileri kortizol seviyelerini eski haline getirebilirken, genellikle hastalar için yaşam kalitesinin düşmesine neden olur. Bunun, tedavilerin vücudun doğal fizyolojik zamanlamasını taklit etmemesinden, dolayısıyla kortizolün öngörülen yükselişini kaçırmasından ve doğal ultradyan ve sirkadiyen ritimlerinden yoksun olmasından kaynaklandığına inanılmaktadır.

Yorgunluğu yüzde 10 azalttı, enerjiyi artırdı

Bristol ekibinin on yıllık araştırma çabası olan 'Pulsatilite' tedavisi, hastalara standart hidrokortizon replasmanını bir pompa kullanarak vermeyi amaçlıyor. Bu pompa, kortizolün doğal ritmik salgılanma modelini daha yakından taklit edecek şekilde tasarlandı. Pulsatil subkutanöz pompa, ilk klinik denemesinde umut verici sonuçlar ortaya koydu. PULSES adı verilen denemede, adrenal yetmezlik rahatsızlığı olan 18 ila 64 yaşlarındaki yirmi katılımcı yer aldı. Sonuçlar, pompa tedavisinin yorgunluğu yaklaşık %10 oranında azalttığını, ruh halini iyileştirdiğini ve birçok hastanın zorluklarla karşılaştığı kritik bir dönem olan sabahın erken saatlerinde hasta enerji seviyelerini %30 oranında artırdığını gösterdi.

'Hayatımı değiştiren bir ürün' dedi

Çalışmanın başyazarı Dr. Georgina Russell, kortizol replasman tedavisi gören hastaların karşılaştığı zorluklara dikkat çekerek, bu yeni tedavinin hormon yetersizliği rahatsızlığı olanlara daha iyi bir yaşam kalitesi sağlayacağını umduğunu ifade etti. Nöroendokrinoloji uzmanı Profesör Stafford Lightman, normal biliş ve davranış için kortizol iletim zamanlamasının vücudun doğal ritmik düzeniyle uyumlu olmasının önemini vurguladı.

PULSES denemesine katılan Joe Miles, Crono P pompasını "hayatını değiştiren" bir ürün olarak tanımladı. Tabletlere kıyasla hızlı bir iyileşme yaşadı ve pompayı altı yıldır kullanıyor. Ayrıca Addison hastalığı olan başkalarını da pompayla tanıştırdı ve onlar da pompanın dönüştürücü olduğunu gördü.

Sırada daha kapsamlı çalışmalar var

Dr. Russell, Birleşik Krallık nüfusunun yaklaşık %1'inin herhangi bir zamanda steroid kullandığını ve bu kişilerin genellikle ciddi psikolojik yan etkilerden muzdarip olduğunu belirtti. Bu çalışma, herhangi bir steroid tedavisi için sadece dozajın değil, aynı zamanda steroid verme şeklinin de dikkate alınması gerektiğinin altını çizmektedir. 

Araştırma ekibi şimdi 200'den fazla sağlıklı gönüllüden alınan hormon salgılama modellerini kullanarak steroid replasman tedavisinin kişiselleştirilmesine odaklanan daha kapsamlı bir çalışma yürütmeyi dört gözle bekliyor.

hormon replasman tedavisi
pulsatilite
kortizol
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir