Medimagazin logo

"Her derde deva ilaç" uyarısı

"Her derde deva ilaç" sloganıyla ilaç süsü verilerek pazarlanan, hasta ve ailelerinin umudu haline gelen maddelerin iddia edildiği gibi bunama, parkinson, kalp hastalığı, hipertansiyon, lipid yüksekliği, diyabet, kanser, egzama, yorgunluk ve stres gibi yaygın görülen birçok hastalığa fayda etmediği bildirildi.
 "Her derde deva ilaç" uyarısı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Serhan Sevim, AA muhabirine yaptığı açıklamada, birkaç yıldır televizyon kanalları, cep telefonu mesajları ve internet aracılığıyla bazı maddelerin "her derde deva ilaç" süsü verilerek pazarlandığını, bu maddelerle kronik hastalıkları olan hasta ve ailelerinin umutlarının sömürüldüğünü söyledi.

Söz konusu maddelerin hastaları tedavi etmeyeceğini belirten Sevim, şu bilgileri verdi:

"Multipl Skleroz (MS), alzheimer (bunama), parkinson, beyin damar hastalıkları gibi kronik nörolojik hastalıklar yanında kalp hastalığı, hipertansiyon, hiperkolesterolemi (lipid yüksekliği), diyabet (şeker hastalığı), kanser, prostatizm (prostat bezi büyümesi), egzama, infertilite (çocuk sahibi olamama), empotans (iktidarsızlık), yorgunluk, stres gibi yaygın görülen birçok istenmeyen durumu tedavi ettiği belirtilen maddeler, anlatılan hastalıklara derman olmuyor. Bunların bütün hastalıklara iyi geldiği iddiasıyla korkunç bir pazarlama faaliyeti yürütülüyor. Bu durumdan benim gibi birçok hekim arkadaşım da endişe duyuyor."

Özellikle sosyal medya üzerinden reklamı yapılan bu maddelerin güvenilir olmadığını ifade eden Sevim, "Bu maddelerin internet sitelerinde kurnazca hazırlanmış yanıltıcı, ilaç onay belgesi süsü verilmiş ama içeriği dahi okunamayacak hale getirilmiş gıda takviyesi belgelerine rastlıyoruz. Hemen her gün televizyonlarda boy gösteren, herhangi bir tıbbi dergide yayınlanmış hiçbir bilimsel çalışması olmayan ve kendilerini 'herbalist', 'farmakognozi uzmanı' ve 'bitki uzmanı hekim' gibi sıfatlarla tanıtan kişilerin bu faaliyetlerini endişeyle izliyoruz" dedi.

Soruşturma başlatıldı

Sağlık Bakanlığı komisyonlarınca alınan kararlarla bu faaliyetleri yürüten kişiler hakkında soruşturma başlatıldığını hatırlatan Sevim, bu özellikteki birçok madde için toplatılma kararı çıktığını kaydetti.

Bu kararların halk sağlığının ve hasta haklarının korunması adına olumlu olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Sevim, şöyle devam etti:

"Ancak üzülerek ceza alan bu kişilerin bu kararlardan sonra faaliyetlerini giderek artırdıklarını ve hergün binlerce kişiye telefon ve e-posta mesajları gönderdiklerini görüyoruz. Hasta ve hasta yakınlarımız bu tür maddelere umut bağlamasınlar. Bunlar marketlerde pazarlanan balık yağları ya da bitki çaylarından farklı şeyler değil. Bu ürünlerin ilaçlardan daha etkin oldukları gösterilmiş olsaydı zaten dünyanın en kıymetli ilaçlarından olurlardı. Bu maddeler ilaç değildir, onların yerine geçemezler, ilaçların çözemediği sorunları çözemezler. Vatandaşların Sağlık Bakanlığı ve bilimsel onayı olmayan bu tür maddelerden uzak durmaları gerekir. Bir ilacın eczane raflarına gelebilmesi için ortalama 10-15 yıl süren ve titizlikle yürütülen onlarca bilimsel çalışmaya ihtiyacı var. Denenen ilaçlardan büyük çoğunluğu ya etkin bulunmaması ya da yan etkileri nedeniyle elenerek hiçbir zaman kullanılamıyor."

 

şarlatan
ilaç uyarısı
bitkisel ilaç
Yorum (1)
onurturpcuoğlu
Sağlık Bakanlığı, bu konuda hep topu taca atıyor. Meseleyi kesinlikle çözmek istemiyor. Baharatçı ve aktarların denetimi Sağlık Bakanlığına ait. Açıkta satılan bitkiler paketlendiği zaman gıda takviyesi oluyor ve Tarım Bakanlığının denetimine geçiyor. Sahtekar bitkici doktorlar Sağlık Bakanlığına şikayet edildiği zaman Bakanlık bunlara hiçbir şey yapmıyor. Vatandaşa "Sağlığının bozulduğunu doktor raporuyla belgele ve bu ilacı sana satana dava aç. Davayı kazanırsan Tarım Bakanlığına da ayrıca dava aç." deyip, işin içinden çıkıyor. Vatandaş ne yapsın???
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir