Medimagazin logo

Hekim Şifresi ve E-Reçetenin yanında Elektronik İmza da geliyor…..

Kaynak: MEDİMAGAZİN OKUYUCU KÖŞESİ
Hekim Şifresi ve E-Reçetenin yanında Elektronik İmza  da geliyor…..
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

  “E-Reçete ile İlgili Sorunlar” başlıklı yayınlanan yazımı hatırlarsanız ,e-reçetenin hekim açısından uygulanabilirliğindeki sıkıntıları, zorlukları ve ileride kuvvetle muhtemel ortaya çıkabilecek  yasal sorunlarını anlatmış ve bu konudaki görüş ve düşüncelerimi sizlerle paylaşmıştım. Fakat bu tarihe kadar biz hekimlere müspet yada menfi yönde bu kaygılarımız  ve yaşanılan ve ileride yaşanılması muhtemel olan olumsuzluklar hakkında, yazılı bir bilgilendirme de ilgili üst makamlarca bildiğim kadarı ile yapılmadı

09.01.2013 tarihinde SGK nın muhtamelen e-mail ile gönderdiği duyurusu biz hekimlere idarecilerİmiz tarafından tebliğ edildi. Burada SGK, Sağlık Bakanlığı ile koordineli çalıştığını ifade ediyor , E- reçete oluşturulamayacak istisnai durumları ise, kendi Web sitesinden ilan edeceğini söylüyor. Takiben de Sağlık Bakanlığının konu hakkındaki genelgelerde belirttiği şekilde e- reçete çıktısının hekim tarafından onaylanarak verilmesine, Sağlık Bakanlığının konu hakkında yapacağı düzenlemeler çerçevesinde devam edileceğini belirtiyor. Buradan da anlaşılan; Bakanlıkça da sistemin uygulanabirliğinin zorluğu, pratik anlamda imkansızlığı, güvenirliliği yöndeki şüpheler ortadadır. Yukarıda bahse konu yazılarımı haklı çıkarmaktadır.

Sağlık Bakanlığı Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğünün 26.6.2012/1456 tarihli yazısında Devlet Hastanelerinin mevcut hizmet yöntemlerini sürdürmeye devam edeceklerini belirtiyor.Takiben aynı tebliğ de Bu kapsamda her türden bilgisayar, yazıcı alet, tıbbi sekreter, hastalara ayrılan zaman, poliklinik ve servislerde yazılacak e-reçete hususunda ki madden ve manen kaygıları devam ettiğinden bakanlıkça durum değerlendirmesinin yapılacağından bahsediyor. Sonuçta SGK’nın direttiği bu e-reçete  uygulamasının her yönden Sağlık Bakanlığına getireceği maddi harcama yükü de açıkça ortadadır.

SGK, önceki yazılarımda belirttiğim gibi bu uygulamasında ki tüm sorumluluğu hekimlerin üzerine atmıştır. E-İmza koşulunu getirmeye çalışmaktadır. Sağlık Bakanlığı Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğünün 28.9.2012 tarih/2971 sayılı yazısında E-reçetelerin geçerli olabilmesi için “5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu “ na dayanarak ıslak imzaya eşdeğer hukuki geçerliliği olan elektronik imza prosedürünü uygulamaya geçirmeye çalışmaktadır. Bu uygulamanın sonucunda da hekimlerin ileride manen yasalar karşısında şu yada bu nedenle mağduriyetinin boyutu önceki yazımda da belirttiğim gibi gayet açıktır.

 Sonuç ve İstem:
1-      Değerli Meslektaşlarım, yukarıdaki bahse konu nedenlerle,Sağlık Bakanlığı, tüm çalışanları ve hizmet verdiği hastalar adına SGK’nın sistemi oturmamış ve güvenirliliği olmayan, çoğu zaman çalıştırılmasında zorluk yaşanan ve zaman alan,  E-reçete sistemini durdurmalıdır. SGK ilaç ve eczane kontrolünü Bakanlık aracılığı ile hekim üzerinden değil, anlaşma yaptığı eczaneler üzerinden direkt yapmalıdır

2-      Güvenirliliği tartışılır sistem üzerinden bir de “Elektronik imza” yı uygulamaya koymak ileride hekim açısından yasal mağduriyetlere sebeb olacaktır. Başta reçeteler olmak üzere, istirahat raporları, heyet raporları, sistem içinde ki olağan  uzman hekim onayları, ilaç raporları, iş görmezlik raporları ileride ortaya çıkabilecek kuvvetle muhtemel yasal nedenlerle hekimin yasalar karşısında kendini savunabilmesi ve haklılığını ispatlayabilmesi için mutlaka ıslak imza ile çıkarılmalıdır. Bu konuda Sağlık Bakanlığının desteği alınmalı, SGK’nın kendinde hak gördüğü bu yaptırımcı uygulamalarının, Bakanlık aracılığı ile bir an önce önüne geçilmelidir.

Saygılarımla.

Op.Dr.Mehmet Oğuzhan ALPAYDIN
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
YEŞİLYURT HASAN ÇALIK DEVLET HASTANESİ

hekim
şifresi
ve
e-reçetenin
yanında
elektronik
i̇mza
da
geliyor…..
Yorum (6)
cerrah tolga
e-reçete diye direten bir sgk var .Peki neden bu kadar ısrar neyi nasıl önceleycek ?Sgk da hekimlerin söz sahibi değil sayılarıda oldukça azalıyor. Sgk Sağlıkla ilgili bu kadar karar alacaksa Sağlık Bakanlığına bağlansın .Cerrahi branşım az reçetem oluyor ama o bile sorun .Hastane faturaları kontrol etmeyen Sgk tasarruf deyince hep reçetemi görüyor
0
Cevapla
se
SGK, sistemi sanal ortamdan kontrol edebilir, ancak hem reçeteler hem rapor ve istirahatlar ıslak imza atılarak hastaya verilmeli, kurumlarda bunları saklamalı..yoksa hiç kimse sanal sorumluluğu kabul etmez.
0
Cevapla
Murat celikten
Bu ülkedeki hiçbir kuruma, iş bilmeyen tepeden inme idarecilere ve düşük IQ ile çalışan kritik yerlerdeki iş savsaklayan memurlara güvenmiyorum. Ben internet ortamına, bilgisayar ortamına imza falan veremem arkadaş. Kusura bakmayın. Bir bakmışsın imzan bilmem nerde atılmış. Gel de kanıtla e- imza dan kopyalamışlar efendim diye. Güldürmeyin adamı, Bunu yaptığınız gün idare mahkemesine dava açarım. Zaten can güvenliğimiz yok üstüne sanal güvensizlik te eklemeyin.
0
Cevapla
MUSTAFA
e-recete kayıtlarına basaladık.devlete malıyetını hesaplandımı bılmıyorum..bır dahılıye uzmanı olaral 1 ocaktan berı yazıyorum..eskı sıtem ıle karsılastırayım..eskıden gunluk 70-0 hastaya bakıyordum e receteden dolayı en fala 60 hastaya bakar hale geldım cunku yetısmıyor..eskıden arada sırada hsatya bakabılıyrdum sımdı ekrandan yuzumu kaldıramz oldum.eskıden sadece recete ve kagıt masrafı vardı sımdı toner yazıcı ve A4 kagıt masrafı cıktı..eskıden kalfalar yapardı ısımızı eczanede sımdı garıplerı ısınden ettık eczacı arkadaslar yavas yavas kalfaları ısten cıkartmaya basladı..ıslak ımza e-imza bu ulkenın basına sorun olmus ıken ıslak ımzanın onemı ordumuzu dagıtmısken e-ımzada ısrar etmek nıye anlam veremedım ..bu dunyada cıa bıle hacklenmısken benım ımzam haklenır ve bır suru sahte recete cıkar ıse sorumlusu kım....ssk kar etmeyecek cunku yavas yavas sablon receteler yazan programlar gelsıtı hekım hasta yogunlugundan sablon recetelerı yazmaya baslayacak recete oranı ve ılac adetı azalmıyacak hatta artacak..hekım denetımını e-receten yapmak ısteyen sgk şunu sormalı kendıne hekım ne kadar hastayla ılgılenır ıse onu muayene etmek ıcın ne kadar vakıt ayırırsa tanı koymak ıcın ne kadar ugrasır ıse karlı cıkar cunku hasta tedavı olmaz ıse 2-3 doktora daha gıtmesı demek..cogu hastaya yogunluktan dolayı semptomatık tedavı vermıyormuyuz garantı olsun dıyede bunları kullN GECMEZ ISE GERI GEL demıyormuyuz..sıstemın yenıden gozden gecırılmesı gerek..duzeltmek ıcın onerılerım 1-her hekımın bransına gore bakabılecegı max hasta sayısı belırlenmelı.. 2-hekıme hasta ıcın ılgılenmesı ıcın gereklı zaman olusturulmalı 3-e-recete derhal ıptal edılmelı ılacın sısteme gırılmesı eczanenın yetkısınde olmalı ıslak ımzanın yasal acıdan hekım ıcın onemlı oldugu hatırlanmalı 4-ılac raporu olan hastaları rapaorlu ılaclarını almaları recetelendırılmesınde vazgecılmeslı 5-hekımın performans hesabı baktıgı hasta sayısı degıl kalıtesı olmalı 6-performansa dayalı doner sermaye dagıtımından derhal vazgecılmelı 7-ılacların ısrafını onlemek ıcın ilaç kutularının ıcındekı ılac adetının max 14 olarak belırlenmelı 8-ilaç muafıyet raporlarında hastalara en fazla 1 aylık ıalc verılmelı sonrasında hekıme ugramadan ılaclarını eczaneden alabılmelı ve rapor surelerı max 1 yıl olmalı e-recetepazartesı baslıyor.umarım medula calısır.saygılarımla
0
Cevapla
Habbaş Fırıncıoğulları
Hiç kimse bir bireye elektronik imza (e-imza) alma ve kullanma zorunluluğunu dayatama (e-reçete ile karıştırmayın). 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu uyarınca, "güvenli elektronik imza, elle atılan imzayla aynı hukuki sonucu doğurur". e-imza kanunen ıslak imza ile eşdeğerdir, başvuruyu sadece bireyin kendisi yapabilir. Kurye gelip de size e-imza flashdiskinizi getirdim, şuraları imzalayın derse kesinlikle imzalamayın.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir