MEDİMAGAZİN OKUYUCU KÖŞESİ:
okuyucu@medimagazin.com.tr
Ülkemizde iktidarın keyifle reklamını yaptığı uygulamalardan biri "her hasta hekimin seçme hakkına ahiptir uygulaması" olup güzel ve yerinde bir uygulamadır. Ancak ya uygulamada yanlışlıklar var ya kurumlar bu konuda eksik bilgiye sahipler ya da bu uygulamanın arkası doldurulmamıştır. Şöyle olaylar sık olarak karşılaşılmakta ve sistem hatası nedeniyle hasta ve hekimler kavga etmekte ve hekimler şikayet edilmektedir.Hasta tedavi için komşu bir şehir ya da ilçesindeki hastanede X bölümünde tedavi olmayı seçiyor, bu onun en doğal hakkı olduğunu biliyoruz. Ancak hasta daha sonra kontrolleri için yeniden o hastaneye gitmek istediğinde nasıl oluyorsa önüne sevk engeli çıkıyor, ya da gideceği mesafenin yol parasını almak için hastaden sevk isteniyor ve hasta kendi mahallindeki tercih etmediği doktora giderek o doktorun uzmanlık alanı ile ilgili olarak kendisini komşu hastanenin aynı uzmanlık alanına sevkini istiyor(zaman zaman üniversite hastaneliri içinde oluyor) ve bunun hak olarak görüp sevk etmeyen hekimle kavga ediyor ve şikayetler başlıyor. Hekimde haklı olarak kendisini seçmeyen hastanın sekreterliğini yapacak hali yok. Şimdi bu durumda yetkililere sorulmalı:
1- Bütün hastaneler ülkemizin hastanesi değilmidir?
2-Hastalardan neden sevk isteniyor?Hani hekim seçme hakkım vardı?
3-Hastanın elindeki gittiği hastaneye ait olan tedavi bilgileri,tetkik,rapor vb. belgelerin hiçbir geçerliliği yokmudur ki hastanın ısrarla mahallindeki hastaneden sevk alması isteniyor?
4-Kendisi tercih edilmeyen hekimden, aynı iş için meslektaşına sevk edilmesi istenmesi bilimsel ahlaka,deontolojiye uygunmudur? bu hekime bir nevi hakaret hissi,yetersizlik duygusu hissettirmesi vermezmidir?
5- Örneğin SGK hastaya yol parası ödeyecek ise hastanın elindeki belgeler neden yeterli değilde kendi mahallindeki hastaneden sevk için ısrar eder? bu soru diğer kurumlar içinde geçerlidir.
6- Hekim her isteyeni sevk etmekle kanunen yükümlümüdür? böyle bir durum varmıdır?
7- Aile hekimi bu işi yapabilir mi? eğer yaparsa resmi kurumlar personelinin bu sevkine(ilgili uzmanlık alanına girmediği için) itiraz edermi?
özellikle taşra hastanelerinde çok sık karşılaşıldığını bildiğim bu durum için yetkililerden hızlı bir şekilde bilgi talep ediyorum, böylece binlerce meslektaşımızda bundan
faydalanmış olur.
Saygılarımla Dr.M.E