Medimagazin logo

Hayali muayene, 'avuç içi damarı okuma' ile engellendi

Sosyal Güvenlik Kurumu, sağlık karnesinin ardından vatandaşlık numarasıyla da 'hayali muayenelerin' önüne geçemeyince yeni bir güvenlik sistemini hayata geçirdi.
Hayali muayene, 'avuç içi damarı okuma' ile engellendi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Hastalar, TC kimlik numarasının yanında 'avuç içi damar okuma' sistemiyle tedavi olmaya başladı. Biri özel biri üniversite olmak üzere iki hastanede pilot olarak uygulanan sistemde, sigortalılar kimliklerini avuç içlerini okutarak kanıtlıyor. Şu ana kadar 13 bin hasta bu sistemle şifrelenerek SGK havuzuna kaydedildi. Kaydedilen 13 bin hastanın sigortası üzerinden başka hiç kimse muayene olamadı, ilaç alamadı.

 

Sağlık harcamalarının 35 milyar lirayı aşması SGK'yı usulsüzlüklere karşı mücadeleye yönlendirdi. Başka bir sigortalının TC kimlik numarasıyla hastane hastane dolaşıp tedavi olan ve ilaç yazdıranlara karşı avuç içi damar yapısı üzerinden şifreleme devreye girdi. Bilim kurgu filmlerindekine benzer sistemle, her hastanın doğumdan itibaren sadece kendisine has damar izi bilgileri TC kimlik numarasıyla eşleştiriliyor.

 

Vatandaş avuç içini makineye koyduğunda ekranda avuç içi resmi ve o kişinin damar yolundan gelen bilgileri okuyan bir programdan çeşitli rakamlar ortaya çıkıyor. Program saniyelik analiz sonrasında o kişiyle ilgili bütün bu bilgileri toplayarak hem rakamlardan hem de harflerden oluşan şifreyi SGK havuzuna kaydediyor. Sistem için artık vatandaş "765ZM0002" şeklindeki bir şifre oluyor.

CANLI ELİNİ OKUTMADAN MUAYENE YOK

Sistem, örneğin Hakan Fert isminde bir kişi için damar yapısı ve damar içi kan yapısına göre oluşturulan bir algoritma oluşturuyor. Sayılar ve harflerden meydana gelen bu şifre Hakan Fert isimli hastanın muayene olabilmesi için canlı olan sağ elini mutlaka okutması anlamına geliyor. Hasta Ankara'daki hastaneye de gitse, Hakkari'deki hastaneye de gitse sağ elini okutması ve sistemin tanıması gerekiyor.

ÇOCUK VE ACİL HASTALAR MUAF

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin Kardiyoloji Servisi ile Türkiye Diyanet Vakfı Özel 29 Mayıs Hastanesi'nde pilot olarak uygulanan sisteme hastalar alıştı. Biyolojik şifre verilen hasta sayısı ise 13 bin kişiye ulaştı. Bu kişilerin yerine başkalarının tedavi olabilmesi ise imkansız hale geldi.

Bir kişi hastaneye gittiğinde doktordan muayene sırası alabilmek için sağ elini okutmak zorunda. Okuttuğu elini sistem tanımıyorsa ve kimlik numarasıyla eşleşmiyorsa provizyon alınamıyor. Böylece başkasının sigortasıyla muayene olabilmek tarihe karışıyor. Ancak çocuk ve acil hastalara tedavi için avuç içi okutma şartı koşulmuyor.

HASTANE, ECZANE VE OPTİSYENLERE YAYGINLAŞACAK

SGK'nın yakından izlediği pilot uygulamanın sonuçları sistemin sıkı takip yaptığını ortaya koydu. Kurum, 2012'den itibaren önce özel ve üniversite hastanelerine, arkasından eczane ve optisyenlere avuç içi damar okuma cihazlarını koyacak. Böylelikle 50 milyondan fazla sigortalı sistemde şifrelenerek yerini alacak

hayali
muayene
'avuç
içi
damarı
okuma'
ile
engellendi
Yorum (5)
cengiz
bununda bir çözümü bulunur.
0
Cevapla
RT
Parmak izi neden olmuyormuş? Birileri gene köşe olacak. Hayırlı işler...
0
Cevapla
Dr. M.K.
Peki Hakan Fert, komşusu Vecihinin elini okutup muayeneye o isimle girerse ne olacak?
0
Cevapla
Dr. Jane Doe
Sakıncalı. İnsanların biyometrik bilgileri depolanacak demek.
0
Cevapla
Rüzgar gülü
Nemalanmadan başka amaç göremiyorum. Gelen hastanın fotoğraflı kimliğine ve yüzüne bakmak yetmiyor mu? 15 TL muayene parası için sahte kimlik kullanma riskine kaç kişi girer? Giriyorsa da varsın muayene olsun, gerçekten ihtiyacı var demektir. Bu damar tarayıcı cihazın ülkeye maliyeti nedir?, sahtecilerin verdiği zarar nedir? Değmeyeceğini herkes bilir, o zaman nemalanmadan başka amaç bulabilir misiniz?
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir