Medimagazin logo

Hastanelerde tasarruf dönemi başlıyor

Sağlık Bakanlığı küresel ısınma, doğalgaz gibi ithalata dayalı enerji kaynaklarında dışa bağımlılığın oluşturduğu sıkıntılar ve enerji maliyetlerindeki artış nedeniyle hastanelerde tasarruf dönemini başlatıyor.
Hastanelerde tasarruf dönemi başlıyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

81 ildeki 87 kamu hastanesine Sağlık Tesislerinde Enerji Verimliliği başlıklı bir genelge gönderildi. Hastanelerde daha az enerji tüketimi için açık renk mobilya ve duvar tercih edilecek. Bilgisayar, yazıcı, fotokopi gibi elektrik enerjisi ile kullanan cihazlar kullanılmadıkları zamanlarda kapatılacak. Kişiye özel elektrikli ısıtma cihazı kullanılmayacak.

Sağlık Bakanlığı Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu (TKHK), kamu kaynaklarının etkili ve verimli kullanılması, enerji maliyetlerinin bütçe kaynaklan üzerindeki yükünün hafifletilmesi, etkin bir enerji yönetimi ve çevrenin korunması hedefi ile 'Sağlıkta Enerji Verimliliği (SEVER Projesi) başlattı.

Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Başkanı Uzm. Dr. Hasan Çağıl imzasıyla 81 ildeki 87 Kamu Hastanesi Genel Sekreterliği'ne proje ile ilgili sağlık tesislerinde enerji verimliliği başlıklı bir genelge gönderildi. Proje kapsamında yapılan tespitler ve uygulamada ortaya çıkan tereddütler dikkate alınarak genelge ile sağlık tesislerinin enerji kaynaklarını daha etkin yönetimi için elektrik, ısıtma-soğutma ve doğalgaz alımlarında alacağı tedbirler sıralandı.

DAHA AZ ENERJİ TÜKETİMİ İÇİN AÇIK RENK MOBİLYA VE DUVAR TERCİH EDİLECEK

Sağlık tesislerinin aydınlatılmasında mevcut akkor flamanlı lambalar yerine kompakt floresan lambalar, manyetik balastlı düşük verimli lambalar yerine de elektronik balastlı yüksek verimli floresanlar kullanılacak.

Kısa süreli kullanılan bölümlerin aydınlatılmasında özellikle merdiven boşluklarında ve çalışma ortamlarında bulunan tuvalet, lavabo, koridor gibi mekânlarda gereksiz kullanımların önüne geçilmesi için hareket, ısı veya ışığa duyarlı sensörlü kontrol sistemleri kullanılacak.

Daha az elektrik tüketimiyle istenen aydınlık seviyelerine ulaşmayı sağlayacağı için, açık renk mobilya ve duvar renkleri tercih edilecek. Bilgisayar, yazıcı, fotokopi vb elektrik enerjisi kullanan cihaz ve donanım kullanılmadıkları zamanlarda kapalı tutulacak.

Zorunlu haller dışında elektrik ile ısınma ve sıcak su temini yapılmayacak. Kişiye özel elektrikli ısıtma cihazı kullanılmayacak.

CAMLARDA ÇİFT CAM SİSTEMİ TERCİH EDİLECEK

Isıtmada il mahalli çevre kurullarında iç ortam sıcaklığı ile ilgili alınan kararda belirtilen iç ortam sıcaklığı değerlerine riayet edilmesi, bu yönde alınmış bir kararın bulunmaması halinde iç ortam sıcaklık değeri 22 dercenin aşılmaması için radyatörlerde sıcaklık ayarlı termostatik vana kullanılacak.

Yeni alımlarda etiket sınıfı en az 'A' olan cihazlar (klima, buzdolabı vb) seçilecek. Radyatör arkalarına alüminyum folyo kaplı ısı yalıtım levhaları yerleştirilecek.

Camlamada düşük yayınımlı ısı kontrol kaplamalı çift cam sistemleri tercih edilecek. Isı merkezinde yer alan kazanların periyodik bakımları yapılarak söz konusu bakımlar kayıt altına alınacak.

Enerji harcamaları kontrol altına alınarak, düzenli olarak izlenecek. Alınabilecek önlemler belirlenerek yapılacak çalışmaların etkinliğini sağlanacak.

hastanelerde
tasarruf
dönemi
başlıyor
Yorum (6)
ali
yapılan tasarruf netcesinde elde edilen kazanç hasta yakınlarına balon olarak dağıtılacak en çok bolon dağıtan cemaat üyesi olan hastane yöneticisi bir sonraki aşamada Başkan olacak
0
Cevapla
Gerçek Dışı
Antalya'da bile soğuk yüzünden klimayı 27derecede çalıştırıyoruz,olması muhtemel gerçek isteklerde bulunalım lütfen..
0
Cevapla
sy
hastalar soğuktan kat kat battaniyelerin altında yatıyorlar.çay simit dağıtacağımıza hastaları doğru düzgün ısıtsak daha mantıklı değilmi?
0
Cevapla
DOKTORE
artık öğle yemeklerinde de kuru fasulye versinler sürekli...
0
Cevapla
Osman D
Başlıktaki "tasarruf" sözünü okuyunca ben de bayağı bir tasarruf yapılacak sanmıştım. Sonra içeriğe bakınca ıvır zıvır. Pencere camı, şu, bu. Arkadaşlar, sağlıktaki en büyük israf plansızlıktan oluyor. Hemen yanı başındaki büyük ildeki devlet hastanesi ve üniversitede her türlü tanı tedavi cihazı varken, araya giren bir siyasi veya bürokrat sırf caka yapmak için o küçük il hastanesine de en ileri tanı tedavi cihazlarını aldırıyor. Almak neyse sonra da bir sürü gereksiz tahliller, tedaviler, endikasyonsuz ameliyatlar... Kuşkusuz bunda puan sisteminin de kabahati var. Diğer yandan doğudaki falanca küçük ile onkoloji hastanesi, kalp hastanesi gibi ayağı yere basmayan projeler, daha neler neler, boşa giden akçeler... Uzun lafın kısası sağlıkta tasarruf yapılacaksa bunun için önce planlama yapılmalıdır. Camla çerçeve ile elektrik sobasını fişten çekmekle olmaz bu işler. Saygılarımla...
3
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir