Medimagazin logo

Hastaneler uçaklardan daha tehlikeli

Dünya Sağlık Örgütü: Uçak kazasında ölme riski 100 milyonda bir iken, hastanede hata sonucu ölme oranı 300'de bir
Hastaneler uçaklardan daha tehlikeli
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol


BM'ye bağlı Dünya Sağlık Örgütü, her yıl milyonlarca kişinin, alınan sağlık hizmetleri sırasında kapılan enfeksiyonlar ve tıbbi hatalar sonucu öldüğünü belirterek, ''hastaneye gitmenin uçakla seyahatten daha tehlikeli olduğu'' değerlendirmesinde bulundu.

DSÖ'nün yeni göreve gelen hasta güvenliği temsilcisi Liam Donaldson bir basın toplantısı düzenledi.

Donaldson, ''Yarın herhangi bir ülkedeki bir hastaneye tedavi için gittiğinizde, tıbbi bakımın sırasında bir hatayla karşı karşıya kalma olasılığınız onda bir, aldığınız sağlık hizmetindeki bir hata sonucu ölme olasılığınız da 300'de bir oranında olacaktır'' dedi.

Donaldson, bu oranlara karşı uçak kazasında ölme riskinin ise 100 milyon kişide bir olduğunu kaydederek, ''bu verilerin dünya çapında sağlık hizmetlerinde hala daha çok katedilecek yol olduğunu gösterdiğini'' belirti.

DSÖ'nün açıklamasına göre, her yıl yüz milyonlarca kişi sağlık hizmetleriyle bağlantılı enfeksiyon geçiriyor. Hastaların aldıkları sağlık hizmetleriyle ilgili sorular sorması ve temel hijyen standartlarını kullanmakla yükümlü hastanelerin karar mercilerinin bir parçası olması ve güvenli cerrahi yöntemlere ilişkin DSÖ'nün kontrol listesine uyulması gerektiği kaydedildi.

EL TEMİZLİĞİ YÜZDE 50 AZALTIR

Verilere göre, sağlık çalışanlarının hastaları tedavi öncesinde ellerini su ve sabunla yıkamaları ya da hijyen amaçlı alkollü el losyonlarını kullanmaları durumunda kapılan enfeksiyonların yüzde 50'sinden fazlası önlenebilir.

Herhangi bir zamanda hastaneye kaldırılan 100 hastadan 7'si gelişmiş ülkelerde, 10'u da gelişmekte olan ülkelerde aldığı sağlık bakımına bağlı en az bir enfeksiyon kapıyor.

YOĞUN BAKIM ÜNİTELERİ

Yoğun bakım ünitelerinde uzun süre kalınması enfeksiyon kapma riskini artırırken, solunum cihazı ve idrar torbası gibi tıbbı gereçlerin kullanımı da enfeksiyon oranını artırıcı unsurlar arasında yer alıyor.

ABD VE AVRUPA'DAKİ ÖLÜMLER

DSÖ'nün verilerine göre ayrıca, ölümle sonuçlanan hastane enfeksiyonu oranı Avrupa'nın çok üzerinde olan ABD'de her yıl 1,7 milyon kişi hastanede enfeksiyon kapıyor ve bu da 10 bin kişinin ölümüne yol açıyor. Avrupa'da da her yıl hastanede kapılan 4,5 milyon enfeksiyonun 37 bini ölümle sonuçlanıyor.

500 BİN ÖLÜM ÖNLENEBİLİR

Sağlık hizmetlerinin; kişilerin hasta olması, modern sağlık hizmetinin süratli verilmesi, yüksek basınçlı çevre ortamı, çok fazla komplike teknolojilerin kullanımı ve çok sayıda insanla yapılması nedeniyle de kaçınılmaz olarak yüksek riskli bir iş olduğuna dikkat çekilirken, dünya çapında DSÖ'nün kontrol kuralların etkin biçimde uygulanmasının her yıl tahmini 500 bin ölümü önleyebileceği vurgulandı.

hastaneler
uçaklardan
daha
tehlikeli
Yorum (5)
gölgelice
Fakat arada küçük bir fark var; uçaktaki ölenler sapasağlamlar, hastanedekiler ise hastalar, pek çoğu da yoğun bakımlardaki zaten ölecek olanlar!!!
0
Cevapla
Sahin AKSOY
Harika bir haberi sitenize tasimissiniz. Elinize saglik...
0
Cevapla
ali ak
DSÖ incelemesinde uçağa binen yolcuların yüzde kaçının hasta olduğunu, hastaneye gidenlerin yüzde kaçının sağlıklı olduğunu, uçakların yüzde kaçının bakım yaptırmaksızın yıllarca uçtuğunu, mesela hiç 36 saat aralıksız uçan bir pilot olup olmadığını da araştırmış mı??
0
Cevapla
a.k
acaba uçak düşmekteyken ölme oranı % kaç?
0
Cevapla
neco
evet olaya bir de şu yönden bakarsak. pilot ve kabin görevlilerinin saldırıya uğrama ihtimalide sağlık çalışanlarından daha düşüktür sanırım.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir