Medimagazin logo

Hastalar şaşkın: Bakanlık 'acil' SGK 'acil değil' diyor

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK), tasarruf tedbirleri çerçevesinde Sağlık Bakanlığı'nın 'acil hasta' tanımlamasını daraltması, özel hastanelerle vatandaşı karşı karşıya getirdi.SGK'nın, 'acil' diye baktıkları hastanın faturasını kendilerine ödettiğinden yakınan hastane yetkilileri, tanım kargaşasının netleştirilmesini istiyor. Yaşanan sıkıntıyı şu örnekle anlatıyorlar: "Bakanlığa göre acile gelen travma hastası, 'acil'. Ancak SGK, ölüm ya da sakatlık varsa acil kabul ediyor. Nasıl fatura edeceğimizi, hangi hastayı acile sokacağımızı şaşırdık."
Kaynak: ZAMAN
Hastalar şaşkın: Bakanlık 'acil' SGK 'acil değil' diyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol


SGK'nın Sağlık Uygulama Tebliği'nde (SUT) acil hasta tanımı şöyle yapılıyor: "Ani gelişen hastalık, kaza, yaralanma ve benzeri durumlarda olayın meydana gelmesini takip eden ilk 24 saatte tıbbi müdahale gerektiren durumlar.

Tıbbî müdahale yapılmadığı veya başka bir sağlık kuruluşuna nakil halinde hayatı kaybetme riski taşıyan hastalar." SGK, acil sağlık hizmeti diye faturalandırılan hizmetin acil kapsamına girmediğini tespit etmesi halinde bunun bedelini ödemeyeceğini, hastanın ödemesi gereken katılım payı tutarını da hastaneden alacağını belirtiyor.

Sağlık Bakanlığı ise 27 Ocak 2012 tarihinde yayımladığı genelgede acil olarak fatura edilmesi gereken durumları şöyle tanımlıyor: "Her ne boyutta olursa olsun travma vakaları, acil servis başvurusu sonrası hastaneye yatışı yapılan vakalar, tıbbî müdahale uygulanan, müşahede altına alınan vakalar, başka bir sağlık kuruluşuna sevk edilen ya da sevkli gelenler dışında kalan sağlık hizmetleri."

İki kurumun düzenlemelerinin birbiriyle örtüşmemesinin büyük sıkıntı oluşturduğunu belirten Özel Medicabil Hastanesi Mesul Müdürü Dr. Mustafa Koçak, yaşadıkları sorunu şu sözlerle anlatıyor: "Mesela acil servise bel ağrısı şikâyetiyle gelen hastaya ağrı kesici yapıp reçete düzenliyoruz. Bu hastanın masrafı, Sağlık Bakanlığı genelgesine göre 'acil' olarak fatura ediliyor. Fakat bu hasta SGK'nın 'acil' tanımına uymuyor. 'Acil' olarak fatura edildiğinde SGK bu işlem bedelini ödemeyerek, katkı payını hastaneden mahsup ediyor."

Özel Bahar Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Ömer Kurt ise arada kaldıklarından yakınıyor. "Bakanlığa göre acile gelen travma hastası, müşahede altına alınan hasta 'acil'. Ancak SGK, ölüm ya da sakatlık varsa acil kabul ediyor." diyen Kurt, "Nasıl fatura edeceğimizi, hangi hastayı acile sokacağımızı bilemiyoruz. Bu durum, yüzde 40 azalan acile başvuru oranlarını yüzde 90'lara çıkartacaktır. Hem hastaların hem de hastanelerin mağdur olmaması için kurumlar arasındaki acil hasta tanımının bir an önce netleştirilmeli." ifadelerini kullanıyor.

hastalar
şaşkın:
bakanlık
'acil'
sgk
'acil
değil'
diyor
Yorum (7)
dr cuneyt gocer
Amerika'da da böyle başlamıştı. İlk önce hastanelerden alacaklar, daha sonra hastaneler bunu kaldıramayacak, bir kısmı batacak, bir kısmı SGK iptali yapacak. Sonunda özel hastaneye giren ufak el yaralanmalarının ücreti 1000 dolardan başlayacak. Hayırlı olsun 5 yıl içerisinde herşey yerine oturur.
0
Cevapla
Dr
Kurumlar niye canlarını sıkıyorlarki. Nasılsa ilgili ilgisiz herşeyi doktora yüklemeye alışılmış. Bırakın doktor düşünsün. Farkları doktordan alırsınız.
0
Cevapla
volkan
cüneyt bey gayet güzel özetlemiş.bunlar iyi günlerimiz.Parası olan parası kadar sağlık hizmeti alacak, az kaldı!!!!
0
Cevapla
Nasır Nevazillioğlu
Çoook "ileri demokratik" atmosferde geliştirilen, "sağlıkta dönüşüm" "mucizesi"nin güzellikleri bunlar...Artık vatandaş "acillik" olmadan önce mevzuat,uygulama tebliği,resmi gazete ve interneti bir kontrol edecek...Nasıl mı? Bir kaç örnek verelim; Mesela vatandaşın baş ağrısı var,acile gitmeden önce bu ağrının yüksek tansiyon,beyin kanaması,menenjit,ensefalit,iskemi ve benzeri acil durumlardan olup olmadığını kendisi teşhis edecek sonra mevzuat ve tebliğlerle karşılaştıracak öööle acile gidecek...Yada karın ağrısı var,acile gitmeden önce,akut batın mı yoksa meteorismus mu vatandaş kendisi bizatihi ayırıcı tanısını yapıp,mevzuat,resmi gazete,uygulama tebliği,genelge,yönetmelik inceleyip,uygunluğunu teyit ettikten sonra acile gidecek.Yada acillik olmadan önce rüyaya yatıp,rüyasında durumunun acil olduğu bildirilecek öyle acile gidecek yada müneccimlerle samimiyeti ilerletip öyle gidecek yadaaaa bütün bunlarla vakit kaybedeceğini düşünüyorsa paşa paşa parasını peşin (kırmızı meşin) ödeyecek...Yoksa rehinciye bırakılmış ceket misali hastanede bir süre ikamet etmek zorunda kalabilir...Tabi bu ikametin hastanenin otelcilik hizmetleri bağlamında da küçücük bir ek tarifeye yol açması kaçınılmaz...İyisi mi benim vatandaşım gel ya sen sen ol acillik olma yada paranı peşinen öde...Ödeki "Sağlıkta Dönüşüm Mucizesi" amacına ulaşsın...
0
Cevapla
dr.sinan
hastalıkların tanısına göre acil veya değil diye sınıflamak çok mu zor. Akut tonsillit acil değil. Akut apandisit acil. gibi
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir