Rektör Tuncer bir grup gazetecinin sorularını yanıtlarken, “Kesinlikle tam günden dönülmemeli. Üniversiteler ancak tam gün çalışarak üniversite olur. Hatta tam gün pozisyonu olmayan bir öğretim üyesinin, öğretim üyesi sıfatını kullanmasına da karşıyız. Bizim önerimiz, isteyen arkadaşların üniversitelerde belli durum ve zamanlarda sözleşmeli olarak çalışabilmeleridir. Bunun dışında tam gün şart. Başka çözüm yok” dedi.
BAYRAM DEĞİL ANMA
14 Mart Tıp Bayramı’nda doktorların siyasi iradenin moral ve desteğine ihtiyaç duyduğunu savunan Tuncer, “Aksi taktirde bu yıl 14 Mart, Tıp Bayramı değil, bir tıp anma günü olacak” dedi. Tuncer, şöyle konuştu: “Doktorların ciddi bir moral sıkıntısı var. Biz bunun giderilmesini talep ederken, doktorların morali bozulmaya devam ediyor. Hastanelerde yarı zamanlı çalışma sistemini geri getirmek gibi değişiklikler yapılması gündemde. Bütün her şeyini tam güne veren arkadaşlarımızı hiçe sayacak bir düzenleme, maalesef durumu iyileştirmeyeceği gibi daha da kötüleştirecek.
SÖZLEŞMELİ ÇALIŞABİLİR
Hastanenin yanında muayene açmak ya da özel hastanede çalışmak isteyen doktorlar için çözüm önerimiz de var. İsteyen arkadaşlar, belli durum ve zamanlarda üniversitede sözleşmeli olarak çalışabilirler. Başka çözüm yok. Tabii ki bir hekimin vereceği hizmete ne zaman ihtiyaç duyulursa o hekim her yere gidebilir ama bu sistematik hale gelmemeli. Hekim, mesai sonrası hastanede katkı payı ile yine hasta bakabilir.
72 MİLYONA 82 FAKÜLTE
Türkiye’de artık yeni tıp fakülteleri açılmamalı. Almanya’da 83 milyon nüfus için 41 tıp fakültesi bulunuyor. Türkiye’de ise bu oran 72 milyon nüfusa 82 tıp fakültesi. Almanya’da tıp fakültelerinin kontenjanları, Türkiye’nin 3 katından fazla. Bu ciddi bir sıkıntı. Bu sorun konusunda bizim önerimiz, belli sayıda öğrenciyi alamayacak tıp fakültelerinin bundan sonra açılmaması. 20 kontenjanla bu işin yürümesi beklenemez.”