MEDİMAGAZİN - Omega-3 yağ asitleri dokosaheksaenoik asit (DHA) ve eikosapentaenoik asit (EPA) tipik olarak somon, ton balığı, sardalye, alabalık, ringa balığı ve istiridye gibi yağlı balıklarda bulunur. Bazı insanlar ayrıca takviyelerde kombine DHA ve EPA alırlar.
Bazı araştırmalar, omega-3 yağ asitlerinin tüketiminin kan basıncını düşürebileceğini öne sürse de , kan basıncını düşürmek için gereken optimal dozaj net değildir. Ulusal Sağlık Enstitüleri, sağlıklı insanlar için yaşa ve cinsiyete bağlı olarak günde 1.1-1.6 gram arasında yeterli miktarda omega-3 yağ asidi alımını belirlemiştir.
Journal of the American Heart Association'da bugün yayınlanan bir araştırma incelemesine göre, gıdalarda veya takviyelerde tüketilen günde yaklaşık 3 gram omega-3 yağ asidi, kan basıncını düşürmeye yardımcı olmak için en uygun günlük doz gibi görünüyor.
Araştırmacılar, 1987'den 2020'ye kadar dünya çapında yayınlanan 71 klinik araştırmanın sonuçlarını analiz etti. Çalışmalar, 18 yaş ve üstü kişilerde kan basıncı ile omega-3 yağ asitleri DHA ve EPA (tek başına veya birlikte) arasındaki ilişkiyi inceledi.
Araştırmada şunlar bulundu:
EPA ve DHA tüketmeyen yetişkinlerle karşılaştırıldığında, günde 2 ila 3 gram kombine DHA ve EPA omega-3 yağ asitleri (takviyelerde, gıdada veya her ikisinde) tüketenlerde sistolik ve diyastolik kan basıncı 2 mm Hg azalttı.
Günde 3 gramdan fazla omega-3 yağ asidi tüketmek, yüksek tansiyon veya yüksek kan lipidleri olan yetişkinler için kan basıncını düşürücü fayda sağlayabilir.
Günde 3 g omega-3'te, sistolik kan basıncı, hipertansiyonu olanlar için ortalama 4,5 mm Hg ve olmayanlar için ortalama 2 mm Hg düştü.
Günde 5 g omega-3'te sistolik kan basıncı, hipertansiyonu olanlar için ortalama yaklaşık 4 mm Hg ve olmayanlar için ortalama olarak 1 mm Hg'den az düştü.
Benzer farklılıklar, yüksek kan lipidleri olan kişilerde ve 45 yaşından büyükler arasında görüldü.