Havaların soğumasıyla birlikte artan öksürük, yüksek ateş, boğaz ağrısı gibi şikâyetler çocukları yatağa düşürüyor. Öğretmenler, öğrencilerin üst solunum yolu enfeksiyonlarından mustarip olduğunu ifade ediyor. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara ise “Salgın yok ama enfeksiyon sayıları çok arttı” diyerek uyarıyor:
Hürriyet'ten Zülal Atagün ile Beyazıt Şenbük'ün haberine göre, “3 yıldır karşılaşmadığımız bu virüsler özellikle çocukları hastalığa hazır hale getirdi. COVID-19’dan bu yana bunları görmedik çünkü COVID çok baskın bir virüstü. İkincisi de evde kalma, maske takma gibi izolasyon durumları geçişe çok izin vermedi. Hem yetişkinler hem çocuklar için bu virüslere bağışıklık 6 ay-1 yıl sürer. 3 yılı biz bu virüslerle karşılaşmadan geçirdiğimiz için özellikle çocuklar hastalıklara daha açık hale geldi.
Aralık yerine kasımda başladı
Çocukların okulda ya da dışarıda bir araya gelmesi ve yakın temas halinde olması grip de dahil solunum yolu enfeksiyonlarının hemen görülmesine yol açtı. İnfluenza normalde aralık ayında başlar. Bu yıl hem kasım ayında hem de çok hızlı başladı.
Normal şartlarda örneğin çevrenizdeki 100 kişiden birinde görülür. Ardından ikiye üçe çıkar. Sonra yavaş yavaş yayılır. Bu yıl bir anda 100 kişinin 8’inde görülerek başladı. Bağışıklık geliştirememiş çocuklar virüsten daha fazla etkileniyor. Çocuklarda 10-14 gün hatta 20 güne kadar uzayan ateş görülebiliyor.
ABD’de bilim insanları bu durumu üçlü salgın diye tanımlıyor. İnfluenza, RSV ve koronavirüsten oluşuyor bu üçlü. Bizde de COVID-10 kıpırdanmaya başladı ancak diğerleri daha önce başladı.”
Haberin devamı için tıklayınız.