Medimagazin logo

'Gönüllü kobaylık' yasalaştı

Gönüllü kobaylık yasası Meclis'ten geçti. Cumhurbaşkanı onaylarsa artık Türkiye'de de insanlar ilaç şirketlerinin 'kobay'ları olabilecek
Kaynak: ntvmsnbc
'Gönüllü kobaylık' yasalaştı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

TBMM Genel Kurulu’nda “gönüllü kobaylık” yolunu açan “sağlık hizmetlerinin hızlandırılmasına” ilişkin yasa kabul edildi.

 

Yasayla insanlar üzerinde yapılacak klinik araştırmalara katılacak gönüllülerin hakları ve insanlar üzerindeki bilimsel araştırmaların usul ve esasları da düzenleniyor. Bu kapsamda, “Klinik Araştırmalar Danışma Kurulu” oluşturulacak. Buna göre bir tedavi yöntemi ve ilacın ilmi araştırma amacıyla insanlar üzerinde kullanılabilmesi için Sağlık Bakanlığı’ndan izin alınması gerekecek.

 

Araştırmanın öncelikle insan dışı deney ortamında veya yeterli sayıda hayvan üzerinde yapılmış olması, ulaşılan bilimsel verilerin, istenen hedefe ulaşmak için insan üzerinde yapılmasını gerekli kılması, araştırmanın insan sağlığı üzerinde zararlı ve kalıcı etki bırakmaması, araştırma sırasında kişiye insan onuruyla bağdaşmayacak ölçüde acı verecek yöntemlerin uygulanmaması, “gönüllü”nün yazılı olarak rızasının alınması ve “menfaat sağlama” amaçlı olmaması koşulu aranacak.

 

‘Gönüllü’ iznini araştırmanın her aşamasında geri alabilecek. Bu araştırmalar, üniversite sağlık uygulama ve araştırma merkezleri, üniversitelere bağlı AR-GE merkezleri, Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi ile Sağlık Bakanlığı eğitim ve araştırma hastaneleri ile yapılabilecek.

'gönüllü
kobaylık'
yasalaştı
Yorum (2)
Dr Tuna Saracoğlu
15 yıldır hastane acil servislerinde olmek uzere olan insanları hayata dondurmeye calışıyorum.Bir saat 2 saat bir insanı hayata döndürmeye çalışıp başaramayınca dışarıda gözünüze bakan eşine kızına veya anesine kötü haberi verebilmek için ne kadar düşündüğümü biliyormusunuz? Havale geciren cocuğu annesi benim kucağıma atıyor. Ağrıdan bas bas bağıran adamı ben iyileştiriyorum. Psikopatı jiletcisi sarhoşu saldırganı, laftan durumdan anlamayanı ile sabahlara kadar ben uğrasıyorum. En ufak bir hatamda mesleğimden ve özgürlüğümden olma baskısı ile calışıyorum. Yediğim küfürün hakaretin hatta dayağın haddi hesabı yok. Peki kaç para kazanıyorum biliyormusunuz Fatih Bey? 1690 tl maaş ve 730 tl döner sermaye. İsteyene hemen belgesini fakslayabilirim. Peki benimle birlikte hastanede göbeğini kaşıya kaşıya görev yapan lise mezunu polis memuru kac para kazanıyor biliyormusunuz? 2900tl. Üstelik yıpranma alıp erken emekli oluyor. Peki 2400tl para ile nasıl bir hayatsüreyim ben. Nöbetten sonra ha eve gidip yatmışım ha üç kuruş daha kazanıp çoluğumu çocuğumu daha rahat yaşatmaya çalışmışım. Kime ne zararı var.
0
Cevapla
Hamdi Akan
Bu utanç verici yazıyı kim yazdı bilmiyorum ama düzelteyim: 1. Bu yasada belirtilenlerin hiçbiri yeni değil, yıllardır Türkiye'de uygulanan kurallardır. Daha önce yönetmeliklerle düzenlenen klinik araştırmalar, çıkan yasal sorunlar nedeni ile yasasına kavuşmuş oldu. 2. Bu kurallar Türkiye için icat edilmedi. Avrupa, ABD ve tüm gelişmiş ülkelerde aynı kurallar uygulanmakta. 3. Kobay bir hayvanın adıdır. Burada ise insanlar vardır ve bir klinik araştırmaya insanın katılması için temel koşul 'izin alınması' yani gönüllülük esasıdır. 4. Türkiye'de kobay muhabbeti ile medyatik olmaya çalışan cahil gazeteciler, siyasetçiler hasta olunca koşa koşa ABD ya da Avrupa'ya gider, bir sürü para harcar ve hepsi de bir klinik araştırmaya gönüllü olurlar çünkü orası ABD'dir. Bu işin kaymağını ABD yer, bizimkiler de buna hevesle katılırlar. Oraya gidince bu işin adı yeni ilaç, modern tıp vb.. olur, ama Türkiye de bu araştırma geliştirme işine katılsın derseniz hastalar kobay, siz de Mengele olursunuz. 5. Allah hepimizi en kısa sürede ıslah etsin ve bizi cahillerden korusun....
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir