Medimagazin logo

Gizemli hepatitte oklar adenovirüsü gösteriyor: 9 çocuktan tamamında pozitif çıktı

Son zamanlardaki gizemli hepatitin kaynağı ile ilgili tartışmalar sürerken ABD'nin Alabama eyaletinde görülen 9 vakanın tamamında adenovirüs tip 41 pozitif tespit edildi
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Gizemli hepatitte oklar adenovirüsü gösteriyor: 9 çocuktan tamamında pozitif çıktı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Dünyanın dört bir yanındaki ülkelerde çocukları vuran akut, potansiyel olarak ölümcül hepatitin kökenleri, uzmanları şaşırttı. Ancak ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezl (CDC) Morbidite ve Mortalite Haftalık Raporu'nun 29 Nisan erken yayın sayısında yayınlanan araştırmaya göre, Alabama'daki bir dizi yeni vakanın tümü  adenovirüslerle bağlantı olduğunu gösteriyor.

 Dünya Sağlık Örgütü şu ana kadar hepatitin 11 ülkede 169 vaka olduğunu söylerken, basında çıkan haberlere göre bu sayı şimdi 200'e yakın. Bu vakalarda,  sağlıklı çocukları hastaneye kaldırılmayı gerektirecek kadar ciddi karaciğer hastalığı gelişiyor. DSÖ vaka sayısında, çocukların 17'sinin hayatta kalmak için karaciğer nakline ihtiyacı vardı ve bir çocuk öldü.

Yeni CDC raporu, bir ABD eyaletindeki vakalara odaklanıyor: Alabama. Ajansın Viral Hastalıklar Bölümü'nden Julia Baker liderliğindeki CDC ekibine göre, Alabama'daki dokuz hastadan üçü o kadar hastaydı ki karaciğer yetmezliği geliştirdiler ve ikisinde karaciğer nakli gerekiyordu. O zamandan beri tüm çocuklar iyileşti. Baker ve meslektaşları, WHO tarafından araştırılan birçok vakada bulunduğu gibi, "[Alabama'daki] dokuz hastanın tümü adenovirüs için pozitif test yaptı" dedi.

CDC ekibi, "Laboratuvar testleri, bu çocukların bazılarında, daha yaygın olarak pediatrik akut gastroenterite neden olan adenovirüs tip 41'e sahip olduğunu belirledi" dedi. Çocuklardan altısı Epstein-Barr virüsü için pozitif test etti, ancak bu yaygın virüse karşı antikorları yoktu. Araştırmacılar, bunun "daha erken, aktif olmayan bir enfeksiyon anlamına geldiğini" söyledi.

İngiltere'de vakalar artıyor

Diğer taraftan İngilterede vaka sayısı 145'e yükseldi. Bu da dünyadaki toplam sayının 200'ü geçtiğini gösteriyor. 

10 çocuğa karaciğer nakli yapılan İngiltere'de ölüm bildirilmedi.

İngiltere'ddeki bilim insanları gizemli hepatitin kökeniyle ilgili bu yaz sonuna kadar bir etkenin tespit edilebileceğini söylüyor.

Birleşik Krallık Sağlık Güvenliği Ajansı ise bugün ani başlangıçlı hepatit vakalarının arkasında adenovirüs olabileceğini öne sürdüğünü söyledi.

UKHSA, vakaların çoğunun 5 yaş altı çocuklar arasında olduğunu, ancak 10 yaşın üzerindeki 'az sayıda' çocuğun da araştırıldığını söyledi.

Etkilenen çocuklar başlangıçta ishal ve mide bulantısı yaşarken, ardından sarılık ortaya çıktı.

Ancak UKHSA, adenovirüste bu semptom paternini görmenin tipik olmadığını ve bu nedenle Covid'in kendisi de dahil olmak üzere diğer nedenleri araştırmaya devam ettiğini söyledi.

 

adenovirus tip 41
gizemli hepatit
çocuk
adenovirüsler
Yorum (1)
İsmail Kasım
İngiltere'de kullanılan covid aşısı da adenovirus temelli bir aşı değil miydi. İlginç!
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir