Kliniğinizin tarihçesini anlatır mısınız?
Kliniğimiz 2 Ekim 1979 yılında tıp fakültesinde eğitim vermeye başlamıştır. İlk öğretim üyeleri Doç. Dr. Orhan Aslanoğlu, Doç. Dr. İnanç Ayas’tır. Kısa süre içerisinde bu ekibe Yrd. Doç. Dr. Osman Şahap Atik ve Yrd. Doç. Dr. Özcan Kaymak katılmıştır.
20 Temmuz 1982 yılında Gazi Üniversitesi kurulduktan sonra ana bilim dalı hâline gelmiş ve Prof. Dr. Rıdvan Ege ilk ana bilim dalı başkanı olmuştur.
Sırasıyla ana bilim dalı başkanlarımız ise;
- 1984-1989 Prof. Dr. Orhan Aslanoğlu
- 1989-1990 Prof. Dr. İnanç Ayas
- 1990-1996 Prof. Dr. Osman Şahap Atik
- 1996-1999 Prof. Dr. Özcan Kaymak
- 1999-2002 Prof. Dr. Haluk Yetkin
- 2002-2005 Prof. Dr. Necdet Şükrü Altun
- 2005-2008 Prof. Dr. Selçuk Bölükbaşı
- 2008-2011 Prof. Dr. Ertuğrul Şener
- 2011-2012 Prof. Dr. Selçuk Bölükbaşı
- 2012-2014 Prof. Dr. Sacit Turanlı
- 2014-2020 Prof. Dr. Ulunay Kanatlı
- 2020- Prof. Dr. Sacit Turanlı şeklindedir.
Biriminizde kaç yıldır uzmanlık eğitimi veriliyor?
1984 yılından itibaren ana bilim dalımızda uzmanlık eğitimi verilmektedir. Şimdiye kadar 114 kişi ortopedi ve travmatoloji uzmanlık eğitimini kliniğimizde tamamlamıştır ve bunlardan 50’si çeşitli kurumlarda öğretim üyesi olarak çalışmaktadır.
Akademik kadronuz kaç kişiden oluşuyor?
Ana bilim dalımızda 11 profesör, üç doçent ve iki öğretim görevlisi aktif olarak görev yapmaktadır. Ayrıca, dönemsel olarak değişmekle beraber şu anda 28 uzmanlık öğrencisi ana bilim dalımız kadrosunda yer almaktadır.
Yardımcı personel sayınız nedir?
Yataklı servisimizde 17 hemşire, iki sekreter ve sekiz sağlık personeli günlük işleyişte öğretim elemanlarına yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda, poliklinikte bulunan 13 yardımcı personelimiz de sekreterlik, alçı teknisyenliği ve temizlik hizmetlerinde görev yapmaktadır.
Eğitim programınızı nasıl yürütüyorsunuz?
Ana bilim dalımızda her cuma günü mezuniyet sonrası eğitim programı kapsamında teorik sunumlar ve vaka tartışmaları yapılmaktadır. Gazi ortopedi bünyesinde her yıl artroskopi, artroplasti ve ayak-ayak bileği cerrahisi alanlarında kurslar düzenlenmekte olup, ana bilim dalımız kadrosuna katılanların bu kursların gerçekleşmesinde hazırlık ve eğitim aşamalarında aktif katkı vermesi beklenmektedir. Kurslar hakkında ayrıntılı bilgi almak isteyenler http://www.gaziomuzartroskopisi.com/ web adresini inceleyebilir. Ayrıca, öğretim üyelerinin kontrolünde araştırma görevlilerine yönelik kadavra diseksiyon eğitimleri yapılmaktadır.
Ek olarak, araştırma görevlileri uzmanlık derneklerince düzenlenen kongre, kurs ve sempozyumlara katılmaları yönünde cesaretlendirilmektedir. Ana bilim dalımız tüm araştırma görevlilerinin Temel Bilimler Araştırma Okulu, Temel Ortopedik Travma Kursu, Gelişimsel Kalça Displazisi ve Pes Ekinovarus Kursu, Temel Artroplasti Kursu, Ayak ve Ayak Bileği Cerrahisi Kursu, Temel El Cerrahisi Kursu, Kemik ve Yumuşak Doku Tümörleri Temel Kursu, AO Travma Kurslarına katılımı sağlanmaktadır. Kliniğimizde uzmanlık eğitimi alanlar akademik olarak da eğitilmekte ve araştırma görevlilerimiz her yıl pek çok bilimsel araştırmada yardımcı araştırmacı olarak görev almaktadır. Bilimsel araştırmaların, yurt içi-yurt dışı bakılmaksızın, ortopedi ve travmatoloji alanında gerçekleştirilecek bir kongrede sözlü bildiri olarak kabulü gerçekleşirse uzmanlık öğrencilerinin ilgili kongreye katılımı sağlanmaktadır. Ayrıca, araştırma görevlilerimiz öğretim üyelerimiz gözetiminde çok sayıda kitap bölümü ve bilimsel makaleye yazar olarak katkı vermektedir.
Kaç yatağınız var ve doluluk oranınız nedir?
Yataklı servisimizde 24 adet tek kişilik odamız ve sekiz adet de iki kişilik odamız bulunmaktadır. Dönemsel olarak değişmekle birlikte genelde yataklarımız her gün dolu olmaktadır.
Yıllık poliklinik ve cerrahi işlem sayınız ortalama nedir?
Bölümümüze ait, öğretim görevlilerinin hizmet verdiği poliklinik katına ek olarak araştırma görevlilerimizin eğitim günü olan cuma günü haricinde her gün 80 hasta kabulü yaptığı poliklinik katımız bulunmaktadır. Geçtiğimiz bir yıl içerisinde ana bilim dalımızca 41.723 hastaya polikliniklerimizde hizmet verilmiştir. Son dönem pandemi koşulları nedeni ile başvuru sayısında bir miktar azalma izlenmiş olup, önceki yıllarda ortalama 50 bin civarında başvuru karşılanmaktaydı. Ana bilim dalımızda son bir yıl içerisinde 4.122 ameliyat gerçekleştirilmiş olup, pandemi öncesi dönemde yıllık ortalama cerrahi işlem sayımız 5 bin civarındadır.
Nöbet düzenlemelerinizi nasıl yapıyorsunuz? İlk yıl bir araştırma görevlisi ortalama kaç nöbet tutuyor?
Ana bilim dalımızda, araştırma görevlileri arasında üç aylık değişimlerin yapıldığı dört grup hâlinde çalışmalar yürütülmektedir. Bu sebepten ötürü kliniğe yeni başlayan ile eğitim süresini tamamlamak üzere olan uzmanlık öğrencisinin nöbet sayısı birbirine eşit ve sabit olarak dört günde birdir.
Uzmanlık eğitiminde kullanılan çekirdek eğitim müfredatınız var mı?
Ortopedi ve travmatoloji eğitimi için ulusal çekirdek eğitim programı Tıpta Uzmanlık Kurulu ve Türk Ortopedi ve Travmatoloji Eğitim Konseyince planlanmıştır. Ana bilim dalımızda yetiştirilen uzmanlık öğrencilerinin bu kapsamda Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanlık Eğitimi Çekirdek Müfredatı v.2.1 (2016) kapsamında tanımlanan kuramsal ve cerrahi eğitimi alması sağlanmaktadır. Ayrıca artroskopi, artroplasti, omurga ve el cerrahisi başta olmak üzere tüm alanlarda teorik ve cerrahi becerilerde çekirdek eğitim programının üzerine çıkılmaktadır. Tüm bunlara ek olarak, Türk Ortopedi ve Travmatoloji Birliği Derneği tarafından hazırlanan Çekirdek Eğitim Programı Klinik Bilgi Yenileme Kursu’na araştırma görevlilerinin tamamının katılımı sağlanmaktadır.
Rotasyon uygulamalarınızı nasıl yapıyorsunuz?
Rotasyon uygulamaları Tıpta Uzmanlık Kurulu’nun belirlediği standartlara uygun şekilde fakültemiz bünyesinde gerçekleştirilmektedir. Ortopedi ve travmatoloji uzmanlık eğitimi süresi içerisinde iki ay acil tıp, bir ay genel cerrahi, iki ay anesteziyoloji ve reanimasyon, bir ay fiziksel tıp ve rehabilitasyon, bir ay kalp ve damar cerrahisi, iki ay plastik, rekonstrüktif ve estetik cerrahi rotasyonları mevcuttur. Acil tıp ve genel cerrahi rotasyonlarının ilk yıllarda, kalp ve damar cerrahisi ve plastik, rekonstrüktif ve estetik cerrahi rotasyonlarının ise son yıllarda tamamlanması uzmanlık öğrencisinden beklenmektedir. Diğer rotasyonlar ise ana bilim dalımız ve ilgili bölümün çalışma programındaki müsaitlik durumuna göre planlanmaktadır.
Son bir yıldaki yurt içi ve yurt dışı yayın sayılarınız nedir?
Son bir yıl içerisinde ulusal dergilerde yayımlanan sekiz, uluslararası hakemli dergilerde yayımlanan 60 yayınımız (50’si SCI-expanded) bulunmaktadır. Ayrıca, son bir yılda ana bilim dalımız tarafından omuz artroskopisi ve diz artroskopisi başlıklı iki kitap basılmıştır.
Kliniğinizde tıbbi cihaz açısından durumunuz nedir?
Hastanemiz ve kliniğimiz her türlü ortopedik girişimi yapabilecek tıbbi cihaz donanımına sahiptir.
Aranıza yeni katılacak araştırma görevlilerine vermek istediğiniz bir mesaj var mı?
Ortopedi ve travmatoloji, gerek hasta yoğunluğu gerek zorlu ameliyatları ile hem fiziksel hem de ruhsal olarak zorlayıcı bir bölümdür. Bu alanda eğitim almak isteyen hekim arkadaşlarımızın tercih döneminde isteklerini ve önceliklerini belirleyerek bu doğrultuda tercih yapmalarını önermekteyiz. Çünkü ortopedi ve travmatoloji bölümünde uzmanlık eğitimine başladıktan sonra bu seçim sadece bir meslek seçimi değil bir hayat tarzı seçimine dönüşmektedir. Bizler, Gazi ortopedi öğretim elemanları olarak, branşımızın zorluklarını anlayarak aramıza katılan tüm meslektaşlarımıza Türk milletine en iyi şekilde hizmet edebilmeleri için gerekli tüm kuramsal ve cerrahi eğitimi vermek için hazırız.
Klinik Künyesi
Kuruluş Tarihi: 1979
Klinikte görev yapan hekimler:
- Prof. Dr. Sacit Turanlı (AD Başkanı)
- Prof. Dr. Selçuk Bölükbaşı
- Prof. Dr. Emin Ertuğrul Şener
- Prof. Dr. Ulunay Kanatlı
- Prof. Dr. Hamza Özer
- Prof. Dr. Alpaslan Şenköylü
- Prof. Dr. Hakan Yusuf Selek
- Prof. Dr. Akif Muhtar Öztürk
- Prof. Dr. Hakan Atalar
- Prof. Dr. Erdinç Esen
- Prof. Dr. Ali Turgay Çavuşoğlu
- Doç. Dr. Muhammet Baybars Ataoğlu
- Doç. Dr. Şefik Murat Arıkan
- Doç. Dr. Tolga Tolunay
- Öğr. Gör. Dr. Alim Can Baymurat
- Öğr. Gör. Dr. Mehmet Ali Tokgöz