Medimagazin logo

Fruktoz raporunu yazan bilim kurulu başkanı:Bilimsel çalışma yapmadık’

Bilim Kurulu “birşey olmaz” raporu hazırladı, kota yüzde 15’e çıktı. Dünyada yüzde 1.
Kaynak: VATAN
Fruktoz raporunu yazan bilim kurulu başkanı:Bilimsel çalışma yapmadık’
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Sağlık Bakanlığı’nın talimatıyla fruktozun pankreas kanserine neden olduğu yönündeki iddialar üzerine kurulan Bilim Kurulu “birşey olmaz” raporu hazırladı, kota yüzde 15’e çıktı.

Sağlık Bakanlığı’nın Nişasta Bazlı Şeker’in (fruktoz) pankreas kanserine neden olduğu yönündeki iddialar üzerine kurduğu Bilim Kurulu çalışmalarını tamamladı ve rapor hazırladı. Bu rapor doğrultusunda da Şeker Kurulu tarafından 244 bin 400 ton olarak belirlenen Nişasta Bazlı Şeker Kotası, yüzde 50 artırıldı. Tüm dünyada yüzde 1-2 seviyelerinde olan kota, Türkiye’de yüzde 10’dan 15’e çıkarıldı. Halbuki bu kota ABD’de yüzde 2, Almanya’da binde 8.9, Fransa’da ise binde 4.9!

Bisküvi, baklava, çikolata hatta gazlı içeceklerdeki kullanımına sık sık rastlanan ‘nişasta bazlı şekerlerin’ (fruktoz) kansere yol açtığı iddiaları bilim insanlarının belki de gıda terörü başlığı altında yapıkları incelemelerin en üst sırasında yer alıyor.

Hazırlayın dediler

Bakanlar Kurulu, 2010-2011 pazarlama yılında nişasta bazlı şekerler için Şeker Kurulu tarafından 244 bin 400 ton olarak belirlenen kotanın yüzde 50 oranında artırılmasına karar verdi ve karar dünkü resmi gazetede yayınlandı.. Sağlık Bakanlığı “Nişasta Bazlı Şeker” raporunu hazırlayan Doç. Dr. Serdar Güler raporu şöyle değerlendirdi:

“Kota alçalması yükselmesi bizim işimiz değildir, bu siyasi bir karardır. Biz bilimsel olarak konuya bakarız. Nişasta bazlı şekerin diğer şekerlerden bir farkı var mı yok mudur ona bakarız. Biz de raporumuzda bunu inceledik. Deniyor ki nişasta bazlı şekerin bariz ortaya çıkmış ne faydalı ne de zararlı bir şeyi vardır. Kotayı artırmak azaltmak bu raporun işi değildir. Siyasi otorite işidir. Bize komisyon kurun dediler, komisyonu kurduk, çalışmamızı yaptık ve ortaya bu sonuç çıktı. Rapor şunu söylüyor. Çaya koyduğunuz şeker, yani sonradan eklediğiniz (meyve ile, doğal olan şekerler harici) şeker günlük olarak yüzde 10’u geçmemelidir. Biz bunu söylüyoruz. Diğer ülkelerideki kotaların düşük olması biz bilim kurulunu ilgilendirmez, onun muhatabı başkalarıdır. Günlük kalori ihtiyacının yüzde 10’unda olmalıdır. Biz yeni bir bilimsel çalışma yapmadık, yeni bir çalışma yıllarınızı alır, yayınlanmış veriler üzerinde çalıştık ve çalışmamız tabii ki yeterli oldu. Yurt dışı ve yurt içinde yayınlanan her çalışmayı değerlendirdik.”

İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Öğretim Üyesi Dr. Yavuz Dizdar ise “Artık sözün bittiği yerdeyim. Endüstri halkın sağlığını hiçe saydı ve istediğini yaptı. Kota arttırılma kararı doğru değil. Fruktozun sağlığa zararını pankreas kanserlerindeki artışta görüyoruz. 10 yıl sonrasını düşünmek bile istemiyorum” dedi.

fruktoz
raporunu
yazan
bilim
kurulu
başkanı:bilimsel
çalışma
yapmadık’
Yorum (3)
gölgelice
Alan eğri, satan eğri, Kanunu yapan eğri, Bileni bilmeyenden de eğri; Neremiz doğru ki? Bu kadar eğriliklerin Bir araya geldiği Bir diyar da var mı ki?
0
Cevapla
ahmet sert
ülker-eti-coca kola- gibi gıdaları tüketmeye devam edebilmemiz için kota artırılmış, bu kotayı artıranların çocuklarıda umarım bu gıdaları rahatlıkla tüketirler..
0
Cevapla
erkin
bilinçli alışveriş bilinçli tüketim şart
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir