Medimagazin logo

'Evde ağrı kesicimiz kalmadı, ağrı kesici bir ilaç yazar mısınız'

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Farabi Hastanesi Organ Nakli Koordinatörü Prof. Dr. Murat Topbaş, "Çoğu zaman doktordan 'evde ağrı kesicimiz kalmadı, ağrı kesici bir ilaç yazar mısınız' diye talep edilen ilaçlar, geri dönüşümü olmayan organ hasarlarına neden olabilmektedir" dedi.
'Evde ağrı kesicimiz kalmadı, ağrı kesici bir ilaç yazar mısınız'
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Prof. Dr. Topbaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, her ilacın yan etkilerinin olabileceğini belirterek, ilaç kullanırken dikkatli olunması gerektiğini bildirdi.

Son yıllarda ilaç kullanım sıklığının hızla arttığını vurgulayan Topbaş, tüm ilaçların beklenen olumlu ve yararlı etkileri olduğu gibi her ilacın istenmeyen yan etkilerinin de söz konusu olduğunu ifade etti.

Türkiye'de 2011 yılında en çok satılan ilaç listesinde ağrı kesici ilaçların bulunduğuna dikkati çeken Topbaş, "Liste incelendiğinde ilk onda 6 ağrı kesici ilaç grubundan ilaç bulunmaktadır. İlk sırayı da 150 milyon kutudan fazla satılan ve bebekten yaşlıya hemen herkesin kullanabildiği parasetamol türevi ağrı kesici, ateş düşürücülerle, romatizmal hastalıklar için kullanılan ilaçlar almaktadır" diye konuştu.

-"Yaşamsal tehlikeye neden olabilir"-

Prof. Dr. Murat Topbaş, bu tür ilaçların doktor kontrolü olmadan, en basit ağrı ve ateşte kullanıldığında diğer etkilerinin yanında yaşamsal tehlikeye neden olan mide kanamaları, karaciğer ve böbrek yetmezliklerine neden olabildiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Çoğu zaman doktora herhangi bir şikayetle gidildiğinde 'evde ağrı kesicimiz kalmadı, ağrı kesici bir ilaç yazar mısınız' diye talep edilen bu ilaçlar, geri dönüşümü olmayan organ hasarlarına neden olabilmektedir. Bu nedenle doktora danışmadan ve doktorun önerilerine uyulmadan ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar kullanılmamalıdır."

'evde
ağrı
kesicimiz
kalmadı
ağrı
kesici
bir
ilaç
yazar
mısınız'
Yorum (4)
kasabali
Muayene sonucu yazıldığında da aynı yan etkiler söz konusu olabilir, hafif baş ağrısı, gece ateşlenmede doktora gidene kadar kullanılmayacak ilaç değildir bu,toplumda infialden sakınalım, dışarıya gezmeye çıktığımız da da teorik olarak ölebilir, sakat kalabiliriz hiç evden çıkmayalım mı
0
Cevapla
sy
kişi hafif ateşi olduğunda yada başı ağrıdığında parasetamol gibi bir ilacı alabilir. kullanmaması gereken bir durum olduğunda zaten doktor tarafından şu grup ilaçlardan uzak dur diye bilgilendiriliyor. sanırım yazıda anlatılmak istenen basit rahatsızlıklar için yan etkileri fazla olan ilaçların kullanılmaması.
0
Cevapla
mehmet çağlar
bence avrupadaki gibi ağrı kesicileri sgk ödeme listesinden çıkaralım
0
Cevapla
A.K.
Prof.Dr.'lar üniversite kürsülerinden rahat rahat konuşmayı biliyorlar ama reçeteyi önümüze fırlatıp ''Şunları yaz!'' diye bağıran insan denen yaratıkların önünde başka da çaren kalmıyor.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir