Medimagazin logo

Emine Erdoğan: Bitkilerle tedavi bilimsel temellere oturtulmalı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, 'geleneksel yöntemleri değersizleştirmeden, ehil insanlar kanalıyla bitkisel tedavi konusunda bilinçlenilmesi gerektiğini' söyledi.
Emine Erdoğan: Bitkilerle tedavi bilimsel temellere oturtulmalı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Marmara Üniversitesi Eczacılık Fakültesince düzenlenen "Tabiat Eczanesinden Sağlıklı Yaşama" panelinin açılışında, İnsanlık tarihi kadar eski tedavi metotlarının, bitkilerle tedavinin, kuşaktan kuşağa aktarılan, tecrübe yoluyla elde edilen büyük bir bilgi birikimi olduğunu söyledi.

Emine Erdoğan, Sağlık Bakanlığı Geleneksel Tıp Dairesi'nin yaptığı bir çalışmaya göre, halkın yüzde 70'inin geleneksel tedavileri bir şekilde tercih ettiğini belirterek, "Öyle zannediyorum ki grip olduğunda, ıhlamur gibi doğal tedavi yollarına başvurmayan yoktur" dedi.

Bitkilerin, halk arasında en kolay ulaşılabilen ve risksiz gibi görülen bir tedavi yöntemi olduğunu ifade eden Erdoğan, "Bazen dozu ayarlanmadan kullanılsa da insanımıza göre doğal bir şifa kaynağıdır' diye konuştu.

Erdoğan, bir ilacın tedavi edici özelliğinin dozla yakından alakalı olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bitkilerle tedavi konusunda, büyük bir bilince ihtiyacımız var. Geleneksel yöntemleri değersizleştirmeden, ehil insanlar kanalıyla bilimsel kanıtlar elde edilmesi ve bunların halk ile doğru mecralarda paylaşılması gerekiyor. Öte yandan bu alanda, büyük bir suistimalin olduğu da bir gerçek. Sadece kar peşinde koşan, ehliyetsiz kişiler, yanlış yönlendirmeler yaparak, bizi tabiatın şifa dolu özünden uzaklaştırıyorlar. İnsanların umutlarını, çaresizliklerini ve bilgisizliklerini kullanan bu kar avcıları, bu kadim tedavinin, güvenilirliğini de sarsıyorlar. Bu yönüyle hekimlerimiz, endişelerinde bir yönüyle haklılar. Fakat tüm bu olumsuzluklar insanlık tarihi kadar eski şifa kaynağını reddetmeyi gerektirmez ve bitkilerin etkinliğini yok etmez."

"Bitkilerle tedavi bilimsel temellere oturtulmalı"

Bütün meselenin, bitkilerle tedaviyi bilimsel temellere oturtmaktan geçtiğini vurgulayan Erdoğan, her şeyden önce, bitkilerin doğru tespiti, ehiller tarafından toplanması, doğru usullere göre kurutulup saklanması ve mümkün olan en az işlemden geçirilerek, doğru dozda hastaya ulaştırılması gerektiğini kaydetti.

"Bazen kendi öz değerlerimize sahip çıkamayabiliyoruz"

Bu alanda çalışan bilim insanlarının da desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Erdoğan, "Ne yazık ki bazen kendi öz değerlerimize sahip çıkamayabiliyoruz. Hatırlayacağınız üzere yıllar önce, zakkumun kanser tedavisinde önemli bir yeri olduğunu keşfeden, Doktor Ziya Özel'in çabaları, ülkemizde göz ardı edilmiş, hatta itibarsızlaştırılmıştı. Oysa çalışmaları Amerika'da hayli ilgi görmüş, Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi FDA tarafından onaylanarak patent dahi almıştı" dedi.

"Fitoterapi eğitiminin yaygınlaştırılması öncelikli meselelerimizden"

Emine Erdoğan, bir yandan Türkiye'nin tabii zenginliklerine sahip çıkarken, bir yandan bu tür çalışmaları desteklemenin de işin bir başka önemli boyutunu teşkil ettiğini ifade ederek, "Fitoterapi eğitiminin yaygınlaştırılması, bu konudaki önyargıların bilimsel çalışmalarla ortadan kaldırılması ve bu konularda bilgi kirliliğinin yok edilmesi öncelikli meselelerimizden" dedi.

Konuşmaların ardından Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Emin Arat, Emine Erdoğan'a plaket takdim etti. Erdoğan da Arat'a plaket verdi.

emine
erdoğan:
bitkilerle
tedavi
bilimsel
temellere
oturtulmalı
Yorum (5)
Dr MO
Bir bitkideki esas etkin hammaddenin güvenli ve etkin kullanımını sağlamak için bitkide bulunan diğer maddelerden ayrılması gerekir. Yan etkilerinin değerlendirilmesi için yıllar süren testlerden de geçmesi gerekir. Ayrıca sağlıklı şekilde saklanıp kullanılabilmesi için uygun şekilde hazırlanıp ambalajlanması gerekir. Bu hale getirilmiş bitkilere ilaç bu maddeleri tedavide kullanan uygulamalı bilime tıp diyoruz. Aspirin hipertansiyon,kanser,gut tedavisinde kullanılan pek çok ilaç böyledir. "Kaynat suyunu iç" mantığı aldatıcı bir yaklaşım olup tehlikelidir.
0
Cevapla
ecz
bu devirde bitkiyle tedavi olmaz olamaz. Ancak hasta olmayacaksın ve hayatına onları da ekleyeceksin. Bir diabet hastası veya diğer kronik hastalıkları bitkiyle tedavi edemezsin. Gribi de. semptom azaltırsın grip soğuk algınlığı ilaçları gibi ama çok kısa sürer onların bu etkisi. Onun için ilacın yerini alamazlar ama yaşamımızda yerleri olmalı. Ama hekim veya eczacı danışmanlığında olmalı.
0
Cevapla
Ziya Akcetin
Ben Marma Üniversitesi Senatosu´na hanimefendiye onur doktorasi vermesini öneriyorum. Plaket az bile bu kadar degerli katkiya!
0
Cevapla
Mücahit Altuntaş
Basit kavramları , prensipleri atlayarak bilimsel olmak zor olacaktır. Fitoterapide bilimsellik tamam , ama onun öncesi "bilimsellik" kavramıyla ilintili üniversiterlerde bilimsel toplulukların özelliklerini hatırlayalım ! Evrensellik Örgütlü Şüphecilik Dürüstlük Paylaşımcılık Tarafsızlık Kendi üniversitesinde kendi rektörünü seçemeyen üniversite bu kavramlar zedelenir mi ? Siyasal atamalar üniversitenin özerkliğini zedeler mi? En temel kavramları atlayarak olmaz. Dr.Mücahit Altuntaş İç hastalıkları uzmanı 12/05/2015
0
Cevapla
ecz
herşeyi onlardan öğreneceğiz bu gidişle
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir