Medimagazin logo

''Egzersiz ilaçtır'' hareketine eleştiri

Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Başkanı Prof. Tanju Besler, ABD'de yürütülen ''Egzersiz ilaçtır'' hareketini eleştirerek, fiziksel aktivitenin ilaç etkisi oluşturabilmesi için diyet başta olmak üzere diğer yaşam tarzı alışkanlıkları ile bir bütün olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.
''Egzersiz ilaçtır'' hareketine eleştiri
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Besler, yaptığı yazılı açıklamada, Amerikan Spor Hekimliği Derneği ve Amerikan Tıp Derneği'nin yürüttüğü ''Egzersiz ilaçtır'' hareketini eleştirdi.
    

Fiziksel aktivitenin yaşam tarzı olduğunu, bir alışkanlığın tek başına düzenlenmesinin, hiçbir zaman yaşam kalitesini tamamıyla geliştirmek için yeterli olmadığını ifade eden Besler, fiziksel aktivitenin tek başına bir ilaç olarak sunulmasının, diğer yaşam tarzı alışkanlıklarının ihmalini beraberinde getirebileceği uyarısında bulundu.
    

Besler, bunun durumun daha da kötüleşmesine neden olabileceğini kaydetti.
    

Fiziksel aktivitenin düzenlenmesinde bireysel farklılıkların çok önemli yer tuttuğuna işaret eden Besler, ''(Egzersiz ilaçtır) gibi çok iddialı bir slogan ile yola çıkılan bir toplumda, egzersizin sıklığı, türü, yoğunluğu veya süresi önemini yitirebilir, bireylerin kendi fizyolojik durumlarını zorlayacak düzeyde egzersiz yapmalarına neden olabilir ki bu durumda egzersiz yarardan çok zarar getirir'' değerlendirmesinde bulundu.
    

Besler, düzenli fiziksel aktivitenin toplumun her kesiminde yaygınlaştırılmasına yönelik girişimleri içtenlikle desteklediklerini, ancak ''Egzersiz ilaçtır'' sloganının yanlış algılamalara neden olabileceğini vurguladı.

''egzersiz
ilaçtır''
hareketine
eleştiri
Yorum (2)
bulent
önceden doktorlar her konuda yorum yapardı. simdı sıra dıyetısyenlerde galıba.. keske herkes uzman oldugu alanda yorum yapsa..
0
Cevapla
dr metin okucu
Değerli Hocam, egzersizin tek başına (kilo,metabolik durum vs.den bağımsız olarak) mortaliteyi azalttığı bir çok araştırmada gösterildi.Sonuçta egzersiz de bir ilaçtır.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir