Medimagazin logo

Eğitimde "sözleşmeli" dönem bitiyor, ya sağlıkta?

Hükümet ile memur sendikaları arasındaki toplu görüşmelerin ikinci oturumunda farklı istihdam türlerinden kaynaklanan sorunlar ve sendika talepleri değerlendirilecek
Eğitimde "sözleşmeli" dönem bitiyor, ya sağlıkta?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Hükümet ile memur sendikaları arasındaki toplu görüşmelerin ikinci oturumunda farklı istihdam türlerinden kaynaklanan sorunlar ve sendika talepleri değerlendirilecek.

Son yıllarda kadrolu memur yerine sözleşmeli personel istihdamının tercih edilmesi nedeniyle kamuda sözleşmeli personel sayısı 200 bine dayandı. Sözleşmeli personel uygulamasının genel istihdam politikası haline dönüşmesi ve sözleşmeli personelin kadroluların sahip olduğu bir çok haktan yararlanamaması nedeniyle kamuda her geçen gün büyüyen bir sorun haline dönüştü.

Hükümet ile memur sendikaları arasındaki toplu görüşmelerin de öncelikli gündem konuları arasında yer alan farklı istihdam türleri altında çalışmanın getirdiği sorunların tespiti amacıyla Hükümet, Kamu İşveren Kurulu ve Sendikalardan birer temsilcinin katılımıyla bir alt komisyon kuruldu.

Komisyon hazırlayacağı raporu 19 Ağustos 2009 tarihinde yapılacak toplu görüşmelerin ikinci oturumunda heyete sunacak.

Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut Kaçar, en büyük hizmet kolu olan eğitimde, Milli Eğitim Bakanı'nın sözleşmeli personel alımının sonlandırılacağını açıklamasının ardından Sağlık Bakanlığı ve üniversite hastanelerinde farklı istihdam türleri altında çalışan on binlerce personel de kadroya geçmeyi beklediklerini söyledi.

Sözleşmeli personel uygulamasının yasal mevzuat gereği zaruri ve istisnai hallerde uygulanan bir istihdam türü olması gerektiğini anlatan Kaçar, şöyle konuştu: "Son yıllarda kamuya alımlar incelendiğinde sözleşmeli personel alımının asli, kadrolu alımının istisnai hale dönüşmüştür. Kamuda, kadrolu kamu çalışanlarının sahip olduğu birçok sosyal ve özlük haktan yoksun büyük bir sınıf oluşturulmaya çalışılmaktadır."

Kaçar, Sağlık Bakanlığı ve üniversite hastanelerinde kadrolu memurların yanı sıra 4/B, 4924, 4-C, vekil ebe gibi başlıklar altında 80 bini aşkın personel çalıştığına dikkat çekerek, sözlerine şöyle devam etti: "Kadrolu- sözleşmeli ayrımına neden olan birçok konuda açtığımız davalarda yargı idareyi haksız bulmaktadır. Anayasa ve evrensel hukuk normlarının güvence altına aldığı eşit ve güvenli çalışma hakkının bu koşullarla sağlanamayacağını yargı teyit etmektedir. Öte yandan kamuda çalışanlar açısından huzursuzluk kaynağı, verimliliği ve hizmet kalitesini düşüren en önemli sorun haline dönüşmüştür. Bu nedenle, toplu görüşmelerde, kadrolu-sözleşmeli ayrımına son verecek bir karar mutlaka çıkmalıdır."

Kadrolu-sözleşmeli çalışanlar arasındaki farkları dile getiren Kaçar, şunları söyledi: "Sözleşmeli personel 'istihdam gerekçesi ortadan kalktı' denilerek hizmet akdi sona erdirilebiliyor. Sözleşmeli personel her yıl sözleşme yenilemek durumunda kalırken, hizmet sözleşmesi için her yıl damga vergisi ödüyor. Sözleşmeli personel, aile, çocuk, giyim yardımı gibi sosyal haklardan yararlanamıyor. Atama ve nakil hakları bulunmuyor. Eş durumu tayin hakkı bulunmuyor. Görevde yükselme ve ünvan değişikliği hakkı
bulunmuyor."

eğitimde
&#8220
sözleşmeli&#8221
dönem
bitiyor
ya
sağlıkta?
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir